ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, June 20, 2012

Donut Kukus Kelapa Inti Durian a.k.a Pau Kampung Mengidam YoUuu Aii...


Assalammualaikum... dan selamat pagi buat semua teman-teman yang kuhormati sekalian..:)

Syukur Alhamdulillah.. Bertemu lagi kita ieyerk... :D

Donut Kukus  Inti Kelapa Durian
a.k.a Pau Kampung 
Mengidam YoUuu Aii... :D


serius ni nak cerita kat you all.. almaklumlah kan.. sekarang nikan musim durian...
sana-sini durian! durian! durian! ya giteewww :))


hanak tekak ni pulak teringin nak makan Pau Kampung yang inti di dalamnya.. kelapa dan durian!!!
sana-sini mencari! hampeh tak berjumpa!
yang jadi mangsa my beloved Pak Habibi i yang tembamBOM tu la kan..

"Kat pasar malam takkan tak de?"

Wahh si bini tu macam tak percaya bila si suami balik tangan kosong!
yang di jinjing hanya kelapa parut! :))

"Suruh ikut tak nak... memang tak ada.. puas cari."

Huwahh sekali Pak Habibi i berbunyi ekk...

Donut Kukus Inti Kelapa Durian

a.k.a Pau Kampung 
Mengidam YoUuu Aii... :D



Serius ni ekk.. i terbayang-bayang wajah pau kampung yang menggerutu aje kulitnya tu..
bila di cekah kulitnya.. tersengihhhhhhhhhhh :D << macam tu.. :))
inti kelapa berperisa durian!!!!!!!!!!!

Mak ToLoOOooooOOoonggggg!!
teringin sangat!

sampai kan minggu lepas nak jengah Abang Amin di kem PLKN tu pun..
mana gerai ada jual kuih-miuh kampung i suruh Pak Habibi berhenti!

dengan harapan dapat menikmati pau kampung inti kelapa durian!!!
huaaaaaaa.. tak ada! yang ada donat sambal!!!

ko beli tak sha??

Beli! :D :D :D

Donut Kukus  Inti Kelapa Durian
a.k.a Pau Kampung 
Mengidam YoUuu Aii... :D



cari manjang tak de!! nak buat pemalas!!! pengakuan jujur dan ikhlas tu hokeh! :))

memaksa diri ni.. dengan motto...

"JANGAN MALAS BOLEH TAK!"

ya giteeww...

maka membuatlah... :D

 Inti Kelapa Durian



semalam i dah share...


Donut Kukus Inti Kelapa Durian
a.k.a Pau Kampung 
Mengidam YoUuu Aii... :D



nak tahu kenapa i gelarkan pau kampung ni donut kukus.. sebab i guna doh resipi donut tu hehee.. cuma tak letak telur aje.. :D ada tepung pau.. tapi nak bukak peket tepung pau tu sayang pulak.. sebab i buat sikit je untuk i dan jiran i.. kat rumah ni mana tahu makan.. hadehhh aii... :D

Donut Kukus Inti Kelapa Durian
a.k.a Pau Kampung 
Mengidam YoUuu Aii... :D

BAHAN UNTUK DOH :

200 gm tepung gandum
1 sudu kecil yis kering
1 sudu besar mentega
secubit garam
1 sudu kecil gula pasir
air secukupnya untuk menjadikan sebuku doh yang lembut aww :D

CARA :

campurkan kesemua BAHAN-BAHAN di atas dan gaul rata sehingga menjadi sebuku doh yang lembut.
Uli dalam lebih kurang 10 minit.
Ketepikan sehingga doh naik 2 kali ganda. 
Kemudian uli sekali lagi dan bolehlah di ambil secekut doh berat anggaran 30 gm.
Bulat-bulatkan doh dan leperkan. 
Ambil setengah sudu kecil inti kelapa perisa durian dan bulatkan.
*lihat gambar bawah*


Daun pisang untuk alas..:)



Setelah itu alaskan dengan daun pisang yang dikerat kecil.
Biarkan sebentar dalam 20 minit. :D


Kukus.. selama 10-12 minit.
Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.

TARRAA!!

Donut Kukus Inti Kelapa Durian
a.k.a Pau Kampung 
Mengidam YoUuu Aii... :D



inilah dia pau kampung yang membuatkan tidur malam ku tak lena, terlelap siang mengigau teringatkan pau kampung! awww :))
"PAU! PAU!" << giteeww i mengigau taw! :))

Donut Kukus Inti Kelapa Durian 
a.k.a Pau Kampung 
Mengidam YoUuu Aii... :D 


bila di cekah intinya tu.. perghhhhhhhhhhhhhh.... :D

Donut Kukus Inti Kelapa Durian
a.k.a Pau Kampung 
Mengidam YoUuu Aii... :D



mau tak ngencess... hilang dah ngencess i yOuuuu... ;)


gambar Nellysha dan Care-male *baru balik sekolah agama*
AlooloOoooooOolloOoooo


aloOooOoloooLooo :))

Donut Kukus Inti Kelapa Durian 
a.k.a Pau Kampung 
HILANG DAH NGIDAM i YoUuu Aii... :D



Sekian sahaja cerita idam-idam bagai dariku khas buat semua teman-teman :)

Jumpa lagi.. 

TATA!!


21 comments:

zila norazila said...

salam sha cygggg..
uittss rindu gilezz kt pau kg yg gerutu2 kt atsnye tue..time kecik2 mak2 kita rajn buat kan..?..h ehhee nostalgia tul la..bila gigit tue rasa lemak2 durian waaalaaaa..jd ngidam jgk la zila nie sha..melamapu tul tyg2 pau cmgtu ppagie..he ehhee.kim salam kt kerempeng tue..he hhe dia pengawas sek agama kan..sama dgn ank zila thun lps..org lelaki bila pakai bju pink buruk tue upanya..klu org pompuan chumill jew..:)

Amie said...

Sha sayangggg....
tak terfikir dek akal nan sempit ni nak mengukus donut! Wallaaahhhh.... boleh diikut jejak langkahnya ni... donut kukus...! Sihat gitewww

CitarasaKu said...

Salam Shahriah....hehe mesti sedap tu sebab dalam inti ada durian. Eemmm memang best nanti jika ke pasar malam boleh lah beli buah untuk di cuba..

KakAsma said...

hari hari akak buat pau..hihihi
tapi tak ada yang ada rasa derian..
perghhh lepas nie kalau buat pasti ramai nak oder..tayang amal Sha buat akak menangis>>>:))

myBESTBUY.Shop said...

geraam betul tengok kucing besor debab gitu kak. ee sya mmg geram ngan kucing gitu. pastu kalau kucing jenis malas ni. lagi suke. hehehhe...

akak sya xtau lk org sebut pau kampung ni donut kukus. sedaapp pulak dpt inti gitu. haishhh best nyerr.hehe

mlas nak tuko id la kak. hehe izah

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Zilla cayanggggkuu mucuk wangi pengantin baru :D

Mau tak nostalgia.. pau kampung memang tak lapuk dek hujan.. nak mencari yang inti durian langsung tak de zilla terpaksa memaksa diri membikin hehe.. lega dah ni hehee

Haah Nelly jadi pengawas dari darjah 1 sek agama.. garang nak hampun! hahaha... ehh anak ko pun cumil gak tembam aku tengok taw gerammm nak aje cubit pipi dia :)
Maceh Zilla cayang muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Amie cayang ni resipi lapuk hehehe.. tapi baru nak membikin sebab mencari tak dapat.. mudah aje tu kak Amie jangan tak buat.. terbaik! cayang kak Amie.. muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak CR.... betul kak nyaman aje rasanya.. harum dek bau durian lemak manis dan berkrim jangan lupa cuba ya..:)) macehh kak muahzz

zuwaidah said...

Auwwwwwwwwwwww..mak suka tengok pau tu. teringat masa sekolah dulu, tu ler yg mak kita suka buat utk breakfast dan tapau sekali bawa ke sekolah. Menangis you bila tengok pau nih hihihihi...terasa lak tekak ni nak makan pau kampung nih. Kena rajinkan diri jugak ler nak buat pau yg sha buat nih. Serupe lerrrr..kat rumah ni tak ada org nak makan, tu angin MALAS selalu tu.

Alololoo comelnya main dgn kucing. Kucing pun pandai bergurau yeeee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Asma cayang hehhe.. akak buh perisa durian kak gerenti meletup jualan akak.. dah tu harga up sikit heheh sebab durian mahal cayang akak muahzzz

Amelia said...

Hello, hello, my dearest Sha. Sorilah gua tak makan durian. Gua tengok gambar aje dan makan kulit pau. Actually I kalu makan pau suka peel kulitnya makan kulit dulu baru gigit pau.
Yang jual kat kedai tak berani nak makan kulitnya, you tau lah entah2x ada jatuh kat lantai tak!!!

You tengah deman durian, gua deman ice cream, hahahaha

Lain ari I campor vanilla ice cream ngan durian khas untuk you, mau ke tak mau?? LOL

Nanti singgah pondok I pakai bib dan sunglasses, jangan lupa. :)

Jumpa lagi, byeee..... muahhzzz....

hazila said...

Saya pun ada buat inti kelapa durian. Konon kononnya nak buat dadar inti kelapa durian tapi asyik tersangkut je....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amoiii cayanggggggggggggggggggggggg tq for dropping by even you tak makan inti durian cuma makan itu kulit sahaja... hehee.. i pun suka kulit dia kopek dan makan dulu hehee..

wahh kat luar itu pau selalu jatuh meh??? wahh tq next time i takmo makan kulit dia ya.. tq for the tips! LOL!!!

Okay cayang nanti i singgah dapur you muahhh cayang amoiiii leyyyy

Shahriah Abdullah Novelis said...

Izah mau tak geram yang debab tu la yang best hehee..

pau tu sebenarnya.. pakai resipi donut hah giteww jadinya muaaahhaaha... cayang izah muahzzzz

ogyep yummy mellow said...

Mak ai... belum sudah lagi al0kisah durian kat sini ya Kak Sha... Mengidam.... !!!! Ada pe pe ke.... hehehehe..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hazila ye betul tu kalau tak kuat kan semangat aje memang tak terbuat ler jawabnya hehe.. kuih dadar sedap tu dengan inti kelapa durian terbaik!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hazila ye betul tu kalau tak kuat kan semangat aje memang tak terbuat ler jawabnya hehe.. kuih dadar sedap tu dengan inti kelapa durian terbaik!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ogyep cayanggg ada! nafsu makan yang membuak-buak hehehehe :))

Rohah said...

Banyaknye pau kampung...habis ke tuuuu??? inti durian lagi...fuh, pergghh..

Puan Hazel said...

salam k.sha.. amboi2 akak ni blh jd Ratu Durian.. hari2 masak durian-based menu ye.. durian ni feveret saya tau tp kat KL ni asyik dapat durian reject je, isi dah berair je..menci! alangkah bahagianya kalau dok berjiran ngan akak kan..

Subhie Arun said...

wow sha.....menu dlam 2 -3 hr..buat i lapar la....mengoda habis!!!!!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ