ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, June 20, 2012

How To Make Tempoyak YoU!


Assalammualaikum... selamat sejahtera semua teman-teman kesayanganku.. :) Okay macam selalulahkan.. yang sudi menjenguk dapur i ni sedia maklum sekarang ni musim durian sedang hangat di kebun belakang, tepi, depan rumah i tu.. Kisah pokok durian pelbagai jenis dan spesis di kebun i tu nanti i cerita dan share gambar yaa.. soon.. kita bagaikan dulu cik abang durian tu dengan pelbagai resipi.

Dan kali ini i nak share dengan kengkawan semua bagaimana nak buat tempoyak. Mengikut sejarah i sendiri, i baru 4-5 tahun ni tahu nak makan tempoyak! :D hah gitewww.. sebelum ni tak reti nak makan! nampak aje tempoyak tutup hidung! tak suka bau dia.. tu lahhh eksen! sekarang.. :))

Sekarang nampak aje tempoyak perghh.... terus teringin! awww :))
Resipi tempoyak ni dari my beloved Bonda, dan ini adalah kali pertama i membuat tempoyak dengan Motto... "Rujukan buat semua teman dan anak menantu AMBOII!" :))

How To Make Tempoyak You!


ambil beberapa ulas durian gred A++ :D
ye lah sebab durian kat rumah ni banyak so i pilih isi yang terbaik sahaja :)
Bonda cakap isi yang tak okay pun boleh.. ;)


pisahkan durian dari bijinya, jangan sampai terkena kulitnya tu taw..
nanti pahit..:) ya giteww


setelah di pisahkan dari bijinya.. tinggallah isinya sahaja :D
ya begitueww... :)
perahkan durian tu dengan sehelai kain maslin atau kain nipis..
so setelah tinggal isinya gitu... airnya buang.. :)
gaulkan bersama sedikit garam dan sedikit gula...
dengan sukatan :

Bonda punya resipi :

1 mangkuk durian = 1 sudu kecil garam + sedikit gula

My resipi :

1 mangkuk durian = 1/2 sudu teh garam + sedikit gula :D


masukkan di dalam bekas tupperware atau bekas kedap udara... 
ya i licinkan macam tu.. kalau bonda dia main pakai hempuk je! :))
kan ke lebih cantik macam tu aww :D


Simpan di dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk..
boleh tahan berbulan... :))

TARRAA!!!

SAMBAL TEMPOYAK!


Okay you all buat dulu tempoyak ni ekk.. nanti ada banyak resipi yang menggunakan tempoyak bakal menyusul di dapur i ni..
kalau tak ada durian beli ajelah lebih mudah! :D

selamat mencuba!

TATA!!


16 comments:

ibh_sue said...

Aslmkum Kak Sha.
Resezi mata tengahari ni. Jamu dgn tempoyak. Heee...Sue tak simpan stok tempoyak kat rumah sbb hb tak suka sgt tempoyak. So..nak makan, kat kedai ja la jawabnya. Heeee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Sue.. :)) hehee jamu tempoyak lepas ni manjang resipi menggunakan tempoyak.. ya giteww..:)

Hubby akak pun langsung tak suka tempoyak ke apa ke durian yang di masak.. kalau durian fresh dia suka..:))

betul tu beli aje di kedai samalah kita.. ni baru pertama kali mencuba.. so tak membeli ler lepas ni sehingga kehabisan stok hehehe.. macehh cayangg muahhzz

zuwaidah said...

Saya pun tak pandai makan tempoyak tapi durian makan pulak hihihii. Memang tak reti langsung nak makan tempoyak entah ler kenapa.
Tengok durian rumah cik sha nih....adohai...cantik sungguh kuning berseri, mesti lemak manis kan.

Mohd Khairolden Ghani said...

Salam kak sha, tempoyak memang sentiasa menjadi fav umi....terutama tempoyak tumis tapi tak reti buat...kalau kak sha tau resepinya, nanti bagitau ya....

Mohd Khairolden Ghani said...

Salam kak sha, tempoyak memang sentiasa menjadi fav umi....terutama tempoyak tumis tapi tak reti buat...kalau kak sha tau resepinya, nanti bagitau ya....

umi's cup cake said...

Salam kak sha,
Tempoyak mmg jadi kegemaran umi terutama tempoyak tumis, kalau kak sha ada resepinya, umi nak tau....

gerhana luka said...

Kalau tempoyak ni bagi kat Mak saya dia boleh makan camtu aje dengan nasi takyah tunggu sambal belacan dah. pernah makan ikan patin bakar tempoyak dari pahang sedap gak rasanya, cer Kak Sha buat.

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Tempoyak!!!! minta sebalang sebab pakcik apek kat umah ni terlebih suka tempoyak dan budu.

Shahriah Abdullah Novelis said...

K Zuwaidah... betul tu sha dulu pun tak reti makan tempoyak ni pun baru beberapa tahun reti hehee.. haah durian di rumah ni lemak manis.. durian kampunglah katakan..:) tq yaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Khairolden.. alamak tempoyak tumis?? hehehe tak pernah cuba.. okay nanti akak akan cuba cari resipinya yaa.. kalau ada nanti semestinya akan share pada semua.. tq dik..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Umi cayang.. tempoyak tumis kak sha tak pernah buat.. okay tak pe nanti kak sha cuba cari resipinya yaa.. tq dear muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

GL wow hebat mak GL tu makan camtu je hehehe.. okay nanti kak sha cari dulu ikan patin then cuba resipi tu yaa.. nanti akak share pada semua.. tq dear muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Puan Ros hehehe.. yer ker?? untung ada yang suka tempoyak kat rumah.. kat rumah ni sha sorang je tahu makan.. bukan sebalang berbalang2 sha kirim kalau dekat rumah kita ni kan kan..:)

Phong Hong said...

First time I rasa tempoyak, wahdoi! Love at first bite lah! I memang suka, very membuka selera. Thanks for the recipe.

Nur-nba said...

Lama benar tak makan tempoyak.. Nak tapau dari Kak Sha, boleh tak?? :D

~azillakhalison~ said...

alololo....tempoyak..saya sanggup kak kalau hari2 makan lauk sambal tempoyak..sanggup..huhu..kalau fresh durian,kita makan setakat 2@3ulas je,pastu kalau mkn lebih kompem terWEK WEk la muntah hehe..

tapi kalau bg tempoyak memang bakal suami lalu pon xnampak hehe...

sanggup beli sebekas rm5..ni pon xjmpe lg kat amne ade jual..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ