ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, June 20, 2012

Pisang Muda Masak Lemak Tempoyak Sayur Rampai Ikan Masin Kurau


Assalammualaikum.. Selamat petang semua... :) Okay sebelum i terlupa.. terima kasih kepada semua teman yang sudi add i.. ada yang tidak tinggalkan Link@Add so tak dapatlah i nak you all tadi yaa.. silalah inbox i.. so mudah i nak jejaki you all semua.. Macehh :D


Sekejap tadi i dah share bagaimana nak membuat TEMPOYAK


Lepas tu barulah kita boleh pelbagaikan tempoyak tu ya :)


Sayur pisang muda masak lemak cili api tempoyak bersama tulang ikan masin kurau dan sayur rampai...
hadoii itu nama bukan main panjang lagi resipi i kali ni ekk..
masak banyak juga tu.. hantarkan semangkuk besar rumah jiran.. selebihnya i makan sesorang.. tetiba adik bungsu kesayangan datang kerumah.. hah! makan kami berdua :)) yang lain jeling pun tak mau! tak pe.. tak pe.. :D

*semua sayur tu i petik tepi dapur* :D


hiriskan timun dan rebuskan telur masin... dah.. tu ler yang sedap! ;)


ikan kembung goreng garing-garing.. ada budu sedap ni.. cecah.. awww :D

Pisang Muda Masak Lemak Tempoyak 
Sayur Rampai Ikan Masin Kurau


BAHAN-BAHANNYA :

5 biji pisang muda *siat kulit dan potong serong isinya *rebus separa masak, buang airnya*
5 tangkai daun kangkung muda
1/2 cekak pucuk pegaga
6 helai pucuk berbuas
1 helai daun kunyit
5 helai daun kaduk
gula dan garam *sedikit*
5 keping tulang ikan masin kurau *kecil*

BAHAN KISAR :

500 ml santan pekat + 100 ml air
1 biji bawang besar
2 cm kunyit
20 tangkai cili padi
1 sudu besar tempoyak
1 sudu besar ikan bilis

CARA :

Masukkan *BAHAN KISAR* dan pisang yang telah direbus terlebih dahulu, tulang ikan masin kurau dan renehkan sehingga kuah mendidih *sentiasa di kacau*
Masukkan kesemua sayur, sesuaikan rasa, kacau rata, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

Pisang Muda Masak Lemak Tempoyak 
Sayur Rampai Ikan Masin Kurau



Mau tak sedap.. semuanya segar-segar dan aromanya waduhhhh... :D


Nasi tu i makan sikit je.. meratah sayur pisang muda dan sayur hijau tu.. ada pulak tulang ikan masin kurau.. bau tempoyak yang harum.. dengan pedas cili padi tu awwww :))


Dinner i malam tadi sebenarnya tu..:))


Teringat-ingat sampai laa ni taw!
macam nak masak lagi aje.. tak boleh.. tak boleh.. nanti Pak Habibi i makan kedai muahahaa... :))


Selamat Menjamu selera kawan-kawan..:)

TATA!!

14 comments:

ibh_sue said...

Aslmkum Kak!
Sue tak boleh nak kata apa dah..Memang cari nahas masuk rumah akak ni time tetengahari ni. Lapooooo tau...Sedap masak lemak tu..Teringat kampung ja..huuuuu

~~zana@pb~~ said...

Pak Habibi tembambom tak balik lg keeee? Hehe....jgn biasa mkn sorang, kang tembambom badan yg solid tu.....hehe..

kasihredha said...

salam sha
semua akak suka..
baru2 ni akak tengok blog sha(telor masin)...balik terus cari telor masin unk buka puasa...hahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sue sabar sue hehehe... tu laaa dok kampung jawabnya macam nilah lauknya yangg :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Pak Habibi tak balik Kak.. outstations.. makan sorang je hari ni hehhee... mana ada solid tembam adalah hehe... maceh kak muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Kasih... tq kak.. duk kampung lauk kampung aje manjang kak.. pulak musim panas.. lauk simple macam tu lah yang sedap kan.. macehh kak.. hah nanti rebus lagi telur masin tu ya kak.. cayang akak muahzz

INA said...

Salam Kak Shah..mmg menggoda betul..kecur air liur saya..hihihi..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ina tq.. sori sebab kecur tak pe nanti boleh cuba ya..:)

Phong Hong said...

Adoooiiii.....sedap...sedap...sedap........

Amelia said...

Hi my dearest Sha, telor masin dan ikan kembong goreng my feberet. Yours nampak sedapppp sampai I nak minta tambah nasi.

Makan dulu, lepas itu baru zumba dengan Hindustan pretty woman. LOL

Balik umah dulu, kerja tak siap2x lagi tapi lepak sini sanuz. hahaha

Bye cayang...... muahhhzzzz...

Nieza said...

Assalam kak Sha cyng,hamboi..menu yang mengancam jiwa tgk ni kak..sodapnya terliur dah ni..hehe

kkida @ 1001resepi said...

Sha...melelehhhh...tempoyak memanglah my favourite...masak camtu pulak...makan memang tak hengat dunia dah tu...mertua lalu kat belakang memang tak nampak...hehe...:)
makan tu ingat-ingat kat kkida yek!

norhanim md zain said...

Adoi...menu terbaik nie...hancur diet lagu nie...sedap sedap..

zuwaidah said...

Memang terbaek pun...masak ala kampung...makan panas2 lak ditemani dgn telor masin, ikan goreng garing cicah budu..apa lagiiiii kita balonnnnnn

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ