ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, June 6, 2012

Kuih Seri Muka Tq Amoi! Tapi Tak Berseri Macam Amoi Leyyy


Assalammualaikum.. dan selamat sejahtera semua..:)

Awal pagi tadi i telah meninjau ke setiap ceruk dapur kengkawan dan jiran-jiran kesayangan i tu.. wahhh!! semua masakan sedap dan best! best! kecurrr.. manjangggg... yaa... kecurr <<< adalah perkataan yang sering i bubuh komen tiap kali menjejaki dapur jiran kesayangan i tu.. bukan memain hokey! serius! kecurrrrrr.. ya gitewww... tak caya sudah! Aliff Lam Lam Ha! <<< sumpah masa zaman kekanak dulu! :)) hadoii....


Ehhh.. singah punya singgah tu kan.. Screettttttttttttttttttttt.. terus jam tu gak! mata terjojol!!! jojol!! hah gitewww... :))

Masa singgah kat dapur jiran yang lelain tu terjojol jugak yaa.. bukan tidak :)) cuma masa i singgah kat dapur jiran kesayangan i yang sorang ni kan.. waduhhhh.... terus kecurrrrrrrrr tak sudah!!! habis bib i basah! muahahahahaa :))


Kuih Seri Muka yang membuatkan mata i terjojol tu kan hah! meh singgah sini.. dapur Puan Amoii kesayangan i.. tak lain tak bukan.. Cik Puan Amoii Amelia.. >>>> Kuih Seri Muka Berseri Umpama Tuan Empunya Diri huawaaaaahhh hah! nak tahu kenapa tak i sanggup jam tu jugak terjun ke dapur i terus ler membancuh kuih seri muka i yang boleh tahan tak berserinya tu! muahahaha :))


Sebab resipinya terlalulah mudah! cepat! ringkas! dan sedapppppppp!!! i tell you all!! ya gitewww... ;)

Kalau tak percaya cuba! i ni kan terus terang dan jujur cakap ni ekk.. memang suka sangat makan kuih seri muka.. kalau ke Restoran Sedap Corner, kuih Seri Muka i wajib order dan bungkus bawak balik!!

Dah bertahun tak membuat kuih Seri Muka... sebab malas satu hal! leceh pun satu hal! bab kuih berkukus ni i memang pemalas ya hamfunn!!! bab makan serah kat i tolOoooooOOOoong lah!! heheehehehee :))


Sila abaikan rupa Kuih Seri Muka i yang kurang berserinya tu..

eshhh dalam kurang berseri tu.. setengah loyang kecik dah ku baham!

ganas ke tak tu namanya muahahahhaaaa :)) :)) :))

nak tahu mudah ke tak resipi Cik Puan Amoii Jiran kesayangan i tu.. jom! cuba!!

KUIH SERI MUKA


Amoii... izinkan i copy paste aje ehh... malas nak taip i tengah makan ini kueh leyyy..

macehh muahhhzzzzz :))

KUIH SERI KAYA
(Recipe courtesy from my 4th SIL)

INGREDIENTS – BOTTOM LAYER
1 ½ cups glutinious rice
½ pack (100ml) thick coconut milk mix with water to get 2 cups thin coconut milk (I use 320mls)
2 teaspoon salt (or to taste)

METHOD
1/    Boil rice with coconut milk and salt till the milk dries up.
2/    Grease an 8 in tray, place the rice in a tray and steam for 20 minutes.
3/    Pressed the boiled rice with a glass to make it compact.

INGREDIENTS  - TOP LAYER
3 eggs
¾ cups sugar
1 ½ packet coconut milk (300 ml)
2 pandan leaves
2 tablespoon cornflour
2 tablespoon flour
1 tsp pandan paste

METHOD
1/   Beat eggs and  mix in sugar, pandan paste, cornflour and flour.
2/   Add in coconut milk slowly and put in pandan leaves.
3/   Boil over a slow fire and keep stirring until mixture thickens but still runny.
4/   Discard pandan leaves, pour  custard on top of pressed glutinous rice and steam for 10 minutes.
5/    Cool completely before cutting.

TARRAAAA!!!

KUIH SERI MUKA


Serius ni ekk.. kuih Seri Muka resipi dari dapur Cik Puan Amoii kesayangan i ni memang sedap!!!

cukup rasa...

lemaknya!!!

manisnya!!

teksturnya!!

S.E.D.A.P!!!!


Sayang amoiii... tq so much dear... nanti second time i akan buat cantik sikit.. ini banyak menggerutu leyy...

nak tahu sebab apa??

heheheh!! amoi... masa bikin ini kuih i sudah tinggal dalam kukus lama sebab apa tau.. sebab i sudah bergayut dekat itu my handset!!

hadoii banyak sori ehh.. mintak halal.. sebab itu kuih tak cantik macam you punya!!!

cayang you! muahzzz

Okay kawan-kawan jangan lupa cuba resipi sedap Corner Cik Puan Amoiii... Kuih Seri Muka Amoi Sedap Giler!!!

Okay jumpa lagi nanti yaa... 

pstt ada orang merajuklah... tadi pagi janji nak  buat cookies dengan dia.. tup! tap! i buat kuih Seri Muka.. terus tarik muka..



 hadoii..
lepas ni terpaksalah main pepondok pulak!
penat i taw! :))


PROPS yang i gunakan tadi.. daun pandan!! :)) :)) :))

TATA!!


24 comments:

Bicara Kak Noor said...

adoii Sha laju nye baru ekspres ni masih panas resepi dah try untung amoiii Ame tu ya laris resepi dia masam serikaya ni jugak akak pun suka jugak makan ni tapi tak suka buat sbb akak sornag je yg makan huhu

Amelia said...

Hi sayang, amboi manyak laju pi pondok I balik terus terjun kat dapur main masak-masak.

Sedapkan rasanya, sampai boleh habis 1/2 loyang sekali gus. hahaha. I sekali boleh ngap 5 keping, hahaha

I biasa buat petang atau malam, pagi baru potong dan pakai pisau or cutter plastic baru nampak kemas dan cantik.

Tapi you punya okey juga, nampak comel dan warna pun berseri cuma you masak lama sangat. You cakap telepon sampai lupa kuih dalam kuali, hahaha

Tak apalah dah tau tekniknya, lain hari boleh cuba lagi. Masa kukus bahagian atas api pakai sederhana jangan besar sangat. Penting jangan kukus lama sangat.

For you I tak kisah, you copy and paste aje lah. I sudah kasi you license ambik recipe dari pondok I.

I pun nak terima kasih sama you, citer panjang pasal kuih seri I kat pondok you. Muahhzzzz..........

Gua pi cari your cookbook kat popular tak jumpa ley. Esok cuti mau pi cari kat bandar. Lepas dapat buku tolong sign autograph. Boleh??

Enjoy ngap your kuih lah....jumpa lagi. Nak pi masak nyonya sambal fish. kekeke...

Subhie Arun said...

wow sedapnya....lawak betul presentation!

Phong Hong said...

Hah! Hah! Hah! You ni lucu lah, I sukeeee. Tahniah atas buku resepi, nanti hujung minggu I akan pergi cari kat kedai buku.

ibundo said...

amboi... berseri-seri seri muka ni. nampak yang hijau tu bergoyang-goyang masuk mulut mesti kaw punya..
pergh.. terbaik!!!

dZana said...

aslmkum sha.. dah lama jugak tak buat kuih ni.. akk suke part yg ijo tu..klau buat selalu baget tipis jer part pulut.. anak2 pun suke makan yg kt atas.. pulut masing2 curik2 buang..

Juwita Jamaludin said...

wah serimuka.. ita pun suka.. suka sangat hanya nak buat nya la tak tahu bila sampai seru hahaha.. kadang buat tak sempat bergambar dah kena makan..

quinnie said...

sedapnya..saya suka seri muka...tapi jarang buat yg pandan sebab makcik tak suka...asyik2 buat gula merah je...huhuhu

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor cayang mau tak laju hehehehe.. sebab mudah dan tak lecehh dalam 40 minit dah siap semuanya.. sejukkan pun mudah cempak dalam chiller dah beku hahahhaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amoiiiiiiii... Tq so much Amoiii leyyyyy... cayang you sangat sangat sangat muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhzzzzzzzzzzz


Betul! betul! betul! ini kuih memang sedap!! semuanya complete cukup kena dengan i punya tekak!kalah itu sedap corner tau.. you punya terbaik!!!!!!

Pssttt Amoiii haaa.. i mintak maaf leyy... itu nama seri kaya mehhh???????? muahahahhahahaaa wa sesuka hati bubuh Seri Muka!!!! hadoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii mintak ampun sejuta kali leyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy amoiiiiiiii tolong yaaaa.. malas mau kasi betul itu nama tak pe tak pe nanti i kasi tau semua next N3 hokey hehehhee...

cayang muahhhh muahhh... Amoiii you ada resipi mudah2 chinese style kasi i tahu tauu.. i suka makan tau.. selalu beli halal punya.. Noyang i cina baba.. tapi dia punya cicit haper pun tak tahu bikin!! makan saja tau! bagus kan kan hehehhe


okay jumpa you nanti cayanggg youu muahhhhhhhhhhhhhhhhzzzzzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Subhie Arun.. muahhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Phong Hong!! welcome to my dapur yaaa... tq so much i memang kelakar dan gila2 banyak bukan sikit hehehe

Okay tq so much sebab sudi beli karya i yaa.. cayang muahhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Ibundo.. hahaha. ni pun baru cuba resipi mudah dari dapur Amelia.. memang best!! cukup segalanya...:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Dzana.. betul tu kak.. yang kaya dia tu yang sedappp.. tapi makan dengan pulut yang nipiss wahhh lagi sedapkan..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Juwita wahh kalau belum sempat ambil gambar dah tentu2lah sedap sangat tu hehee... betul kuih yang macam ni nak kena tunggu mood baru boleh buatkan kan

Shahriah Abdullah Novelis said...

Quinnie.. seri kaya gula merah pun sedapp... kalau buat bagi tahu tau hehhee

rahel said...

Hem..lama jugak Rahel tak sentuh kuih seri muka..tapi yang pastinya gue tetap doyan ama kuih seri muka..

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
adoyaiiii wat terliur je nengok kuih kegemaranku ada kat sini, meh rasa sikit..alaaaa takkan tak bolehhhh..ngeee...oklah nnti akak wat sendiri, nak wase sikit pun tak boleh..huhuhu....btw mmng sedapkan kuih ni...

dapurCikWan said...

yuhuuu..ijau2 je..ada seri muka rupanya ;)) nanti boleh la cuba resepi Sis Amelia tew..

psstttt..heheh..comel betul anak dara akak tewww... ;)) muahaha

Amelia said...

Hi my dearest, kuih dah habis ngap? Ini recipe cepat di masak, sedap di makan, loyang pun cepat kosong. LOL

Aiyah.. I tak kisah, nama kuih ni taruh lah suka hati you. Tak tau mana yang original sebab dari nenek moyang punya time ada nama kuih salat, kuih seri kaya, kuih seri muka. So pakai ajelah mana2x yang you suka.

You nak kuih apa lagi? You request aje lah, jangan malu ngan saya. Gua pi korek recipe. Kuih Nagasari, pulut panggang, pulut inti, tako... ini semua I lama tak buat. I tengah dalam ice cream mode, so N3 vanilla ice cream.

You try my kuih lapis kukus, kuih bingka ubi jenis kukus dan bakar nyonya style. Ada kat N3 lama di pondok I. You mesti suka sampai jilat jari, hahaha

Mau balik pondok dengar lagu Yuna "Terukir Di bintang" my feberet.
Cayang you, luv u babe, muaahhhhzzzz..................................hug you sampai penyet!
Good night, jumpa esok.

CT Delima said...

As'salam Sha cayangg..

macam teruja2 juga gitu bila baca tentang kuih seri muka ni, sebab fav gak sama macam Sha. k.ct pulak kalau makan tak sampailah 1/2 loyang dapat makan 3-4 ketul cukup dah kenyanggggg! hehehe

kalau anak bongsu k.ct lak dia panggil 'kuih nasi' haaa gituuuu..sebab bawah tu ada nasi dia cakap hehehe. jangan tak caya kena pecaya juga tau ada nama baru hehehe

Ilhamkreatif said...

Salam sha,cantik seri muka you,bulat je..fev anak2 iza ni,terutama yg pandan kalau yg gula merah diorang x berapa suka.

Ilhamkreatif said...

Salam sha,cantik seri muka you,bulat je..fev anak2 iza ni,terutama yg pandan kalau yg gula merah diorang x berapa suka.

zuwaidah said...

Cik Shahriah manis, bagi I serimuka yg you buat dah cukup berseri dan berseni. Cantik gitu. I likeeee!!!!!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ