ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, June 7, 2012

Lontong Kering, Idea Masih Basah Tak Kering Ngeh!


Assalammualaikum.. Selamat sejahtera... Apa khabar semua hari ini?? wahh ceria nampaknya.. baguslah yaa... i biasa-biasa aje hehehe :))

Tajuk kita hari ini.. 

Lontong Kering,  Idea Masih Basah Tak Kering Ngeh!

Ya.. begitew...:))


Memang mood nak memasak tu ada.. tak adalah bersemangat benor nak memasak yang memacam jenis.. dengan motto 
Tak Kuasa! ya giteww ;)

ehhh.. tetiba Pak Habibi i teringin nak makan pulut panggang udang kering!

Hah! giteww.. so menggoreng ler serunding udang kering!

banyak yang i buat tau.. sebijik kelapa muda aww! :))


bila dah ada serunding udang kering tu..

 terus ler kais-kais dalam lemari tu kan...

ada pulak nasi impit segera! hadoii.. kenapalah boleh ada yer?? :))

terus ler ku bagaikan macam nak haper kat dapur tu...

pstt ni menu Dinner i tadi malam! muahahaaa :))

tapi i buat awal.. jam 4 dah siap!

makan jam 6!

berselera naa i makan taw.. :))

lagi apa nak tahu?? :))


pasal serunding udang kering... dah meleret pulak jadi memacam jenis :)

Tapi kan lontong kering ni memang evergreen laa.. kan kan..

i rasa ramai yang setuju.. sebab apa tau.. 

nyaman aje giteww... :)

kunyah punya kunyah tak sangka tetiba dah 4 peket masuk dalam *sila buang peket tu dulu ya :))*

 kalau potong 2 dah jadi 8 ketul! nasi impit tu kan.. fullamak! :))

Jom! Tengok!


Serunding Udang Kering

BAHAN-BAHANNYA :

1 biji kelapa muda *parut tanpa hitam*
3 sudu besar air asam jawa
300 udang kering *memang banyak bagi rasa baik punyer*
2 sudu besar gula melaka
2 sudu besar canola oil/minyak masak
gula dan garam

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
1 batang serai

CARA :

Campur dan gaulkan kesemua bahan-bahan di atas dan masukkan ke dalam kuali.
Kacau dengan api sederhana *sentiasa di kacau*
Setelah agak kering *tidak terlalu kering agak lembap aje gitu*
sesuaikan rasa, bior manis sikit wahh sedap naa lah tu :))
Angkat dan hidangkan!!

SAMBAL GORENG TEMPEH, KACANG & IKAN BILIS


Resipi ini nanti i share lain N3 sebab ada kisah di sebaliknya.. ;)

DAGING MASAK KICAP

500 gm daging *batang pinang@hiris*
2 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tomato
100 ml santan pekat
garam dan gula
minyak

BAHAN TUMIS :

1 1/2 sudu teh ketumbar
1 sudu kecil jintan kasar

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 batang serai
7 tangkai cili kering

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS*.
Setelah itu masukkan *BAHAN KISAR* sehingga naik bau dan garing.
Masukkan air dan daging. Renehkan sehingga daging empuk.
Masukkan kicap pekat dan sos tomato, sesuaikan rasa.
Setelah kuah pekat, Angkat dan hidangkan!!

*Versi Sempoi no kentang, no karot, no buah tomato, no! no! no! kalau suka tambahlah apa yang anda suka yaa.. :)


Sedap dan memang sesuai di makan bersama nasi impit..
lepas makan terasa sempit aje baju hehhe :))

TELUR SAMBAL


Dah banyak kali i share sebelum ni..:)
cuma kali ni i tuang sambal tu atas telur..
sebab nak simple aje giteww...

Okay itu sahaja keluarga lontong Kering i kali ni...

sayur memang langsung tak ada.. dengan motto... Udah! Udah! Le teewwwww :))

TARRAAA!!!

Lontong Kering


bak kata pepatah..
 "Alah Memasak.. Wow! Syukur Alhamdulillah! memang bergasak tadi!" << i yang kata hehehe ;)

dan hidangan dalam mangkuk di atas tu.. yang i hantarkan ke rumah jiran :)) my jiran datang naik kereta tau nak ambik makanan tu.. sebab apa tau.. masa Nellysha nak hantar dia tak ada kat rumah... so bila i call.. dia kebetulan baru balik berjalan.. terus ler singgah dan kiranya..

Lontong Kering Drive Tru ler jugak! muahahahaa :))

Istaghfar bebanyak yaa.. :)


Hadoii apa pulak tu?? posing macam baru dapat Oscar giteww.. hehee...

Kaum Hawa.. N3 yang ini ku tujukan khas buat semua..


Okay jumpa lagi nanti ya...

Insyallah..:))

TATA!!


28 comments:

Gee® said...

adussss....nitik air lior k.gee tawww....

dapurCikWan said...

salam kak sha..amboi2 klasik gteww props arini..hehehe.. ;D cantik.. selalu props kak sha english style. pssttt..tengok nasi impit segala tu kan..tetiba rasa nak raya..nak start countdown untuk raya la... (walaupun belum bulan puasa) muahahahahha.. ;)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Gee aloolooo ngencess yaa... buat nanti ehh.... macehh kak muahhzz

rahel said...

Tolonglah jangan ini macam kalau awal pagi...kalah sudah gue punya kek pisang marble..aduhhh..

Antan Bertingkah said...

Sedapnya tengok time2 puasa ni...

Bicara Kak Noor said...

adoiiii Sha akak dah menjerit tengok lontong ni sedap tu tang merah2 suka sangattttttttttttttttttt hanta lah sikit terus keroncong dan dondang sayang perut akak tau tengok menu Sha hari ni

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam adiku CW yang comey manja wangi hehhee.. macehh dik..ala akak main pakai bubuh aje selit2 snap dahh siap.. akak kalau buat kerja cepat snap gambar 10 minit siap! hehehe janji ada giteewwkan..

Yaa mood raya sudah mari.. soon cookies pulak ekk.. muahhhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel lu ngencess ehh... pastu gue tengok lho punya kek marble pisang lagi ngencesssssssssssss taw!

Amelia said...

Hello, hello...... I want, pass one piring kat sini. Habis basah bib saya, nasib baik yang you kasi tu jenis water proof.LOL

Rajin kot, pagi pagi dah siap masak. Nama lontong pun glamor dan stylo milo. I suka your innovative style.

Perut I dah pom pom.... main drum, I nak pi masak mee soup sekarang....
Kalu jiran sama you, I ari2x bawa mangkuk tingkat bertanga kat umah
you, hahaha

Okey, jumpa lagi. Bye... muahhhzzz.............cayang, cayang you my dearest. With lots of kisses and love to you. Stay young and sweet always.

~azillakhalison~ said...

wahhh sedapnye kak...serunding tu memukau..haha amek kauu

kkida @ 1001resepi said...

sha...lap you...sedap bebenorlah sayang oi...meleleh ayor lior kkida ni...bak le sikit...hehe...
good idea sha...makan nasi impit camtu...kering-kering tak yah berkuah...kkida suka...:)))

kasihredha said...

air liur sudah merembes keluar ni...sedapnya cukup lengkap :)
ohhh sha...jgn le sampai makan dgn paket2 sekali ye...hihi

aduss cutenya model yg tengah memegang oscar itu hihi
tak tahan tengok pinggan mangkuk kat belakang tu...memang lah tergolong dlm golongan hawa yg sejati ;-)

hazila said...

Wah untungnya Pak Habibi.... sebut je terus laling buat kan.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Azilla tau tak per hamik kauu heahahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Lap You too kak Kkida cayangg muahhzzz.. betul tu kak Kkida sempoi aje kan kering2 aje sedap...

Choco Ani said...

Shaaaaaaaaaaa yang manissssssssss, aduhai Shaaa meruntun jiwa ku dgn hidangan kali ni serunding tu wat aku ngences mcm pertama kali tgk en suami aku.. hahaha.. best nya jadi jiran ko shaaa wat kal ya akak ni jauh... :D

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amoiiii haiya itu bib sudah luntur warna ke?? hahaha sebab you asyik ngencesss aje muahahaa..

cayang you jugak!!! okay nanti sudah masak kasi tahu i mau pergi geledah you punya pondok! i suka simple2 sedap leyy lagi satu sebab you amoii so i mau ori punya kuih amoiii.. best!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak KAsihRedha hehehee.. kecurr ekkk.. alahai kak pasal serunding tu yang sampai meleret2 jadi memacam jenis hehehe... wahh jangan lupa amik oscar tu tau hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hazila tau tak pe.. yang tukang masak tumpang sekaki hahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Ani yang cun!!! hahahahah kelakar lah akak ni.. mau tak ngencess yang tukang masak ni lagi ler... baru rebus nasi impit tu dah ngencess kalah masa pertemuan pertama dengan pak habibi dulu tu hhahahaa

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
adoyaiiiii wat akak terliur je tngk set lontong kering ni, arini tak masak..petang nnti baru masak coz.....faham2 jelah ya..dlm kepala ni mcm2 fikir nak masak apa atas permintaan suami dan anak2 utk ber...tngklah kalau larat, arini letih sikit coz panas yg amat sangat...geram je tngk serunding tu...adoyaiiii..

Neeza.Areef said...

sy suke kak mkn lontong kering aka lontong darat nih

zuwaidah said...

Cik shahriah nan manis....baik juga idea lontong kering ni dibuat masa bulan puasa...wajib kenyang sampai sahur.

Jap nak singgah blog cuti2...tertarik lak dgn pinggan mangkok nih

amie... said...

hari2 masuk sini...telan liur...glupppp...
sedap nye kak...

FnF Simple Life said...

salam kak...wow...banyak side dishes lontong kering tuuu... rajin sungguh akak di dapur...puas hati kan kak bila masak mcm2 pastu 1 famili suka... lontong kering memang femes dikampung hubby saya...maklum le org johor...tiap2 pagi bekfes lontong...

Nur-nba said...

Salam.. Hi Kak Sha, Nur datang ketuk pintu dapur Kak Sha sambil bawa piring... Nak ngecek lontong.. hehe..
Sure dah abiss licin kan kak... Lapar perut ni bila masuk blog ni.. Gambar2 akak memang superb!!

Qasey Honey said...

asslm Tuan Rumah...ni dtg nk angkut semua menu kat ats tu..bwk tepen lg ni haa..hihi..sila penuhkan yer...xtahan mlihatnye...ngalahkn org ngidam ngandung ni...haha

Balqis Nazid said...

Salam kak sha... Lamanya tak tinggalkan jejak selalu singgah2 jer pastu cabut ekekeke...

Dulu masa dok jb selalu pi makan lontong keringkat taman cempaka tu... Ya allah sedapnya..
Sampaila ni kalau g jb mesti singgah cempaka..
Ni dah dekat sebulan lebih tak g jb.

Tau2 kak shantayang pulak... Hadooiiii..!! Kak sha meronta anak tekak ni tau....

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ