ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, June 7, 2012

Choc Orange Cookies By Chef Nellysha 3 jam! SiapP!!


Assalammualaikum.. teman-teman semua.. :)

Hari ini adalah hari yang sangat panjang buat i dan dak kerempeng Nellysha! hadoii.. udah ler cuaca panas berbahang!

sama naik kami berdua main pepondok YouUU!

siapa punya idea??


Sila betulkan tempat duduk anda semua.. kerana N3 kali ini adalah N3 bersempena school holiday!

Sesuailah giteeww.. bagus! :))

Chef : Azellea Nellysha
Jurugambar tak bertauliah : Emak Nelly leerrrr... :))
Pengarah : Tak tahulah siapa arah siapa sebenarnya :))
masa di ambil : 3 jam!!
masa sepatutnya : 1 jam!!!

:)) :)) :))

Okay di kesempatan ini i nak ucapkan terima kasih buat semua teman yang sudi singgah di dapur i yang tak seberapa ni yaa.. i tak dapat nak Blog Walking dalam 2-3 hari ni sebab i terlalu sibuk.. ada undangan yang perlu i hadiri.. so lepas pulang tu nanti.. 
Insyallah i akan jejaki you all semua.. yaa.. TQ muahzz ;)


"Nelly nak cookies macam dalam buku ni! ada chocolate atas dia.. banyak naa..."

*nampak tak penumbuk dia tu.. ya giteeww.. dengan penuh bersemangat giteeww yaa :)) *


"Sebab senang nak buat.. sedapp naa... "

Si Emak.. *hampir... @_______% pengsan! :))


"Pleaseeeee... Momma...."

*Emak Nelly hampir meraung ketika iteeeww* :))

Okay! Proceed! nak cookies cam tu yaa..

kita tengok jadi ke tak!!! :)) :)) :))


WachaaaaAAAAA.... *teruja kononnya*


Tolong timbang gula.. *10 minit! padahal gula yang perlu di timbang cuma 70gm sahaja!!!*

i tolong sukat tepung dan Nelly yang putar segala bahan-bahan.. :))

CHOC ORANGE COOKIES

100 gm mentega
70 gm gula castor
1 biji kuning telur
1 sudu besar  orange paste
1 sudu besar kulit orange yang di parut
2 sudu besar susu segar

180 gm tepung gandum *ayak
sedikit garam

CARA :

Putarkan gula, mentega dan telur sehingga kembang.
Masukkan susu segar dan orange paste.
Masukkan tepung dan gaul sebati sehingga menjadi sebuku doh.

*Jangan uli, sekadar menjadi sebuku doh*

Terap mengikut acuan yang anda suka.

Panaskan ketuhar dengan suhu 170'C selama 15 minit.
Masukkan Biskut dan bakar selama 7-10 minit.
Angkat dan sejukkan terlebih dahulu!

Setelah sejuk bolehlah celupkan ke dalam coklat yang telah di cairkan dan hias mengikut kreativiti anda... :)

Sejukkan dan sedia untuk di kunyah!! :)

*i guna choc ganache*

JOM! TENGOK CHEF NELLYSHA MENGERJAKAN

CHOC ORANGE COOKIES!!


Yaaa.. sekarang baru dia tahu susah ke senang yaa... :))


eshhh Nelly memang super cool... slow and steady!
 i arah aje.. dia buat apa yang i suruh... 
sebab tu banyak gambar yang i dapat snap...
Macam-macam gaya ada YoUuuu... 30 minit!!! hokeyyy 

#__________#


hahahahaa.. nampak...  tak.. gelek jangan tak gelek!


acuan pun dia yang pilih!

serius i cuma arah dan dia ikut aje arahan i...

*setelah berapa kali dia duduk dan bangun.. ke dapur amik ais minum dulu air rebena! pastu sambil buat boleh pulak mata tu menjeling katon!!!*

hadoiIIiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii............. taw... :))


proses menerap pun bermula... *masa ni 1 jam setengah dah berlalu hokey!!*

serius penat sungguh dengan cuaca panasnya... hadoii.. doii doiii


tekan jangan tak tekan :))


pastu mengadu sakit tangan... kwang kwang kwang


akhirnya siap jugak di terap!!!

nampak tak yang ada arrow tu? okay nanti ehh... 

*__________#


Nelly memang fanatik orange... :))


nampak tak


cara dia sedut jus orange! isi tak makan.. amik jus aje.. hadoii


molek naa tu kan.. anak siapa tu??? 
*sambil toleh kanan dan kiri* :))


Yeaaaahhh!! biskut siap di bakar.. harummMmmmm naa baunya... waduhh waduhh..

nampak tak arrow tu?? heehehhh nanti ekk saborrr :))


Kakak dan Auntie semua.. sila keluarkan biskut tu dan letak di atas redai..

bagi dia sejuk dulu okey.. :)



memang garing, lemak, harum, tak manis sangat dan sedapp naa rasa orange tu yaa...

nampak tak arrow tu?? saborrr... :))

Masa untuk men deco!! inilah yang Nelly tak sabar-sabar nak membagaikan cookies dia tu ekk..
i masa tu dah kunyah 2-3 keping dah.. memang sedap!


i guna choc ganache... celupkan cookies dalam cekelat tu yaa...

hadoii masa ni dah 2 jam 25 minit!!!!!!!


buatlah ikut kreativiti Nelly...

Hah! dengar i bagi arahan macam tu... laju aje ngko aii!!

kalau tahu dari mula.. kasi je resipi biar dia buat! muahahaa :)) dah kenape hehehhe 


nampak tak yang arrow tu.. hah! 
saborr dah nak dekat selesailah tu ;)

*pastu sambil celup, sambil calit*
bagusss... :))


pheewwwittt..... nampak tak? nampak tak??? :))


awww!!!! dah berbaju dan berbunga!!! hahaahaah :))

"Hidung ke mata tu Nelly" << emak Nelly bertanya yaa... bukan boleh tanya sergah cam tu.. tanya nak kena lembut aje.. giteeEEeeWWWWWWW<< keras sikit bila baca ni :))

"Tu hidung dia... mata tak de.. sama macam Teddy Nelly"

Hah! ngko! sekali dia bagi jawapan... :)) terus teringat kat teddy dia yang dah kupam tak bermata habis di kutisnya masa kecik dulu :))
hadoiiii....


hah! yang ni ada seluar.. baju pulak tak de! berlengeng aje giteewww... muahahahahaaa :)) :))

malas nak tanya.. nanti dia jawab... sama macam Papa dia hahaahaa :))

sila ISTAGHFAR banyak-banyak yeee :)

macehhh :)


i buat satu.. yang lagi 2 dia buat...


yang ni Nelly buat.. alolooooOooooooo anak siapalah agaknya yaaa.. *kali ni tak toleh mana pun* :))

TARRAAA!!!!!

CHOC ORANGE COOKIES!!


Kakak, Auntie, Abang, Uncle.. jangan lupa cuba tau!

besttttt!


coklat tu cair aje.. padahal dah beku sebab sejukkan dalam chiller..

baru keluarkan 5 minit.. cair! 

sebab panas sangat masa tu...

JOM! Test!!


Nyumm... Nyumm... Yommeehhhhh.... 


BEST!!!! 
*sambil julingkan mata* 

CHOC ORANGE COOKIES!!
By Chef Cilik Nellysha :)



Jangan lupa cuba yaa.. :))

CHOC ORANGE COOKIES!!
By Chef Cilik Nellysha :)


CHOC ORANGE COOKIES!!
By Chef Cilik Nellysha :)




Weeeewitttt... 


"Jumpa lagi nanti ya Kakak, Auntie, Abang Dan Uncle.. Nelly dah nak naik sekolah minggu depan...

so tak dapatlah main pepondok dengan Momma... See you!"


Syukur Alhamdulillah.. selesai sudah semuanya.. LEGA!! 3 jam YouUU.. bayangkan... walaupun penat tapi seronok.. anggaplah ini hanya perkongsian dari i dan Nellysha buat semua teman-teman yaa.. tidak lebih dari itu... hanya sekadar berseronok! *seronoklah sangat kan kan!* ;)

Okay.. i akan menyepi untuk beberapa hari.. Insyallah Ahad kalau tak sibuk... akan i jejaki semua kawan-kawan yaa.. sebab ada undangan yang perlu i hadiri.. masak sedap-sedap tau... nanti i singgah dapur you all.. :) 

Take care, Jangan noty! noty! Smile Always... muahzzzz


Nelly pesan.. tengok boleh cuit jangan! sebab tu dia punya! :))


TATA!!


20 comments:

dapurCikWan said...

hamboi sakan chef kecik sorang ni... ;)) seronok melayan anak2 macam nelly....nak jadi chef macam momma la tewww..

cikwan nak cuit bleh tak nelly comel???hehehhe

Citarasa Rinduan said...

hehehehe...
ayu suka entry nie..
nampak nelly mewarisi kepakaranmu didapur..

tahniahhhhhhhhhhhhh...

kak.. slmat bcuti, makan nasi minyak sila ambil sikit3.. nanti membesar tak cantik..

gerhana luka said...

sabarnya Kak Sha melayan chef Nellysha tu ya hee... bagus.bagus.bagus kecik2 lagi dah tunjuk bakat ya, sapa kemas dapur tu momma ke Nellysha he.he..

Mamasya said...

Salam Shaa.bagus Nelly cuti sekolah penuh xtvt baking dg mommanya... baking kek... ni biskut pula rajin betul.nengok set lontong kat bawah tu...sedappnya...

Subhie Arun said...

chef baru ke ...kak....waris la kan kak...,hehheehe..comelnya anak kak...nice resipe pulak!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

P.Ros suka main masak-masak dengan little laling kat umah ni.Tapi lepas tu memang dapur habis berkecah le...tak pe lakan yang penting nak tanam semangat biar dia orang suka kedapur.

ibh_sue said...

Aslmkum kak Sha..
Hehehhe..Lawak la kak sha..Sue senyum ja baca n3 ni sambil duk bayang aksi Nelly kat dapo..Hihihhiiiii

Bicara Kak Noor said...

salam Sha..rajin dua orang anak beranak sorang buat sorang ambik gambar aduiii lucu sekali esuk besar Nelly mesti pandai masak macam momma dia jugak,kalau dulu akak beso ni pandai jugak tapi pandai mainnnnnnn jeee tahniah mommy Nelly ..

Neeza.Areef said...

comel sgt nelly dah mula ikut jejak langkah mama dia
jenuh nya k.sha sabooo btl nunggu dr 1jam ke 3jam!!! fuhhhhhhhhhh...boleh tdo bgn tdo bgn! :)

Qasey Honey said...

hamboii2 dik 3 jam bantai duk kt dapo tu...ok lg..akakk ni dik...6 jam kot klau buat sekuttt ni...haha

wah Kak Sha...ade pnurun dh ni..ikut jejak ibunye jugakkk...bagus2..leh terbitkn buku masak2 utk kanak2 pulak yer...komisen bg kat QH..sbb pyumbang idea...haha

Amie said...

Wah! Erat hubungan mak & anak dara ye.... tengok jari Nelly yang runcing panjang tu waktu menggelek, mesti besar nanti anak dara Sha tinggi lampai ngalahkan maknya he he heheh
Pandai dak Nelly ye.. sama macam sifunya masterchef!

Ummi said...

Waaaahhh, mudah-mudahan satu hari nnt betul2 jadi Chef Nelly, amiiinn.. Auntie suka semangat Nelly, sabar dan tenang...gerenti cookies jadi rangup! Hahahhaa... Sha, mmg berbakat tu...sila gilap betui2 taaauuu...jgn dipersiakan.. ^__^

Phong Hong said...

Amboi! Amboi! Ada bakat le cam Mak dia. Boleh la sekali-sekala jadi assistant cook. Mintak cookies sekeping Dek?

zuwaidah said...

syoknya main pondok2 dgn anak dara nih....hmmmm tunggu turn saya pulak nanti nak main pondok2 dgn dak syiqin nih...boleh tahan rajin gak nih amoi sorang kat rumah ni.

Papa-NtiQ said...

kecik2 dah start training masak...anak2 saya training makan je

Wattie said...

Salam Sha,
Waaaaa ni dah lawan tokey nampak....hehehe Chef Nelly yang cute mute....

Wattie said...

Salam Sha,
Waaaaa ni dah lawan tokey nampak....hehehe Chef Nelly yang cute mute....

Wattie said...

Salam Sha,
Waaaaa ni dah lawan tokey nampak....hehehe Chef Nelly yang cute mute....

Balqis Nazid said...

Alahai cutenya dia masak ngan kak sha jelesnya....

Bila nak main masak2 dengan anak ni....

quinnie said...

rajinnya anak dara...tapi mak yg jadik pening kepala ye..hehehhe..sedapnya makan cookies..saya pun jenis suka makan biskut bukan bulan raya..hehehhe...

cantik la mata anak akak...cam artis korea pulak tengok..heheheh..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ