ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Sunday, June 10, 2012

Pulut Panggang Udang Kering, Lain Padang Lain Belalangnya.. Ya! Giteew..


Assalammualaikum... Apa khabar semua teman-temanku sekelian.. :) Sihat tak??? Alhamdulillah.. baguslah yaa.. macam tu lah.. :)) Beberapa hari ini i memang sibuk bagai nak haper! beberapa negeri ku jelajah demi melakukan beberapa urusan... memang tak menang tangan, jadual padat! Outstations lagi you.. hadooiii.. penatnya hanya TUHAN sahaja yang tahu... tak pulak mengeluh... *hadoii* tu tandanya teruja sesangat :))


Pulut Panggang Udang Kering, Lain Padang Lain Belalangnya.. Ya! Giteew..

Waahh tajuk hari ni bukan main lagi yaa.. :)
Sebut sahaja pulut panggang semua orang dah tahu.. semua orang dah pernah cuba memasaknya... rupa pun lebih kurang sama sahaja yer tak?? ya giteew... :))

Okay.. pulut panggang berintikan serunding udang kering ini adalah permintaan Pak Habibi i yang tembamBOM tu. Kiranya permintaannya beberapa hari lalulah yaa.. baru hari ni dapat share kat dapur i ni hah!


Apa yang lain padang lain belalangnya tu hah?
ya gini.. Pak Habibi i kalau nak makan pulut panggang..
inti nak serunding udang kering...
pastu nak inti lebih banyak dari pulut.. cam gambar yang kat atas tu.. hah! giteww tersembOL aje intinya tu kan.. kan :)) hah nak macam tu lah...
pastu bila di panggang tu nak kena garing pulut tu.. ala-ala berkerak jer camtu!
ya! gitewww... so dah tahulah ya apa yang lain belalang lain belalangnya tu... :)


Pheeewwwitt.......... wah! macam cikgu Maimunah aje gayanya tu muahaaahahaa :))

apa tewww??? yaa.. tu nanti i share lain N3 yaa.. busy lagi ni...

Serunding Udang Kering 


BAHAN-BAHANNYA :

1 biji kelapa muda *parut tanpa hitam*
3 sudu besar air asam jawa
300 udang kering *memang banyak bagi rasa baik punyer*
2 sudu besar gula melaka
2 sudu besar canola oil/minyak masak
gula dan garam

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
1 inci lengkuas
1 batang serai

CARA :

Campur dan gaulkan kesemua bahan-bahan di atas dan masukkan ke dalam kuali.
Kacau dengan api sederhana *sentiasa di kacau*
Setelah agak kering *tidak terlalu kering agak lembap aje gitu*
sesuaikan rasa, bior manis sikit wahh sedap naa lah tu 
Angkat dan hidangkan!!

BAHAN-BAHAN LAIN :



pulut yang telah di kukus atau di tanak, sejukkan terlebih dahulu.
Beberapa helai daun pisang, layurkan di atas api.
lidi untuk menyemat daun pisang.

CARA :


Ambil 2 sudu besar pulut dan leperkan di atas daun pisang.
Ambil 1 sudu besar serunding udang kering.
*lihat gambar di atas*


kemudian gulungkan. 
*gambar di atas versi Pak Habibi i, inti lebih dan kelihatan..
cukup TersemBOL giteww :))


Gulungkan padat-padat dan sematkan hujungnya dengan lidi.


lakukan sehingga selesai...


panggang di atas kuali. :)

TARRAAA!!!

Pulut Panggang Udang Kering, Lain Padang Lain Belalangnya.. Ya! Giteew..



Lemak, garing di luar enak di kunyah!

wahh! Gitewww... :))


baunya?? alaa you all pun tahukan... daun pisang memainkan peranan yang paling besorr sekali..


rasa inti serunding udang kering tu.. wahh Asyikkk giteeww ;)


Terima kasih kepada yang sudi meninggalkan jejak.. Insyallah bila dah free sikit tu nanti.. semestinya akan i jejaki you all semua.. sabar yaa.. macehh muahhzzzzzzzzzzzz << kiss sampai terlelap naaaa taw! aww :))


props yang i gunakan.. daun pisang :))

jumpa lagi!!

Pstt i ada berita terlalu gembira nak kongsikan dekat you all taw!

tungguuuUUuuu.... :)

TATA!!


20 comments:

kasihredha said...

salam sha
patut le sepi je..busy ye.
gambar "cikgu maimunah" tu..abg yg baju biru tu ralit je tgok sha...hihi

ada toothpick juga le..akak pun nak pulut panggang sebijik mcm pak habibi request tu...nampak memang sedapppp *lap air liur*

Delima Zamrud said...

nampak sedap sgt my pebret tu...asyik buat but xjd je xtau ler pesebab nyer...

dapurCikWan said...

selamat pagi Cikgu Maimunah... =D muahahahah...memang ada gaya la kak sha! pstt..kat mane tu??

menarik pulut panggang gitu...selau kalau beli..inti ciput je..pastu dah la mahal kan. buat sendiri baru puas hati ;))

Amie said...

Lawalah Sha dengan baju & tudung biru tu... sejuk aje mataku memandang he he heh..
kirim salam sama Pak Habibi TembamBom sebab citarasanya sama dengan Kak Amie... ha ha hah kalau kak Amie kan, 3/4 adalah serunding udang, 1/2 pulut hikhikhikkkkk

ummiaisyah said...

salam wiken..n salam winduuu...wanginya bau pulut panggang...cukup lemak nmpknya tu...kalo bli tu selalu kureng lemak....kiter kn nk ternak lemak!..x sabo nk tau gud news tu...i wish u de best la k sha..ya giteww

~~zana@pb~~ said...

Akak rasa la kan..kan..baik Sha suruh pak habibitembamBom tu masuk MasterChef...hehe...semua makanan dlm dapur sha ni dah nama dia..teruja juga nak tengok orangnya. Nak request ni..nak gambor pakhabibi..
Lama tak buat pulut panggang, encik hubby kita tu malas kalau suruh ambik daun pisang..

ibh_sue said...

Morning Kak Sha..Berita gembira apakah ituu??..Hehehehe.. Kak!. Org glamer harus la bz, jadual padat..:).
Pulut panggang, bakar garing2..ala2 itam gitu, paling sue suka.baru la menusuk kalbu bau daun pisangnya tu..heeee

Choco Ani said...

Salam Shaaaaa Cak cak.. wah bukan men manis bergaya mcm cikgu besar tau.. Pulut panggang yang sedap inti lebih.. kalau beli inti ciputt je.. ma kasih sha resepinya ituhhh..

Ilhamkreatif said...

Salam sha...kalau tak singgah sini x sah,nak baca celoteh sha..Samalah kita,Iza pun buat pulut panggang,macam berjanjikan,kalau dekat boleh bertukar rasa kan...Iza x sempat n3 lagi..

Ilhamkreatif said...

Salam sha...kalau tak singgah sini x sah,nak baca celoteh sha..Samalah kita,Iza pun buat pulut panggang,macam berjanjikan,kalau dekat boleh bertukar rasa kan...Iza x sempat n3 lagi..

Norzie hany said...

Assalam Sha.
Dah lama terigin nak makan pulut panggang ni,tak dapat2.Dah lama rasa nak buat tapi tak terbuat-buat.Betul2 kecur tgk inti serunding tu....alahai sedapnya Sha.

ibundo said...

kalau dah inti lebih banyak daripada pulut waahh.. memang le sedap tuu. Kita pun nak....

CitarasaKu said...

Salam Shahriah.....sukanya saya nampak pulut nie jika kat penang kita panggil pulut inti...mmmphh sedap sedap.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..pulut panggang kesukaan ni..klu kat trg intinya sambal ikan...Tapi inti udang kering pun saya sukeee juga

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, ada gaya cikgu Maimunah lah dear cayang,tapi teringin lah tnegok pulut panggang tu,thanks jugak bagi idea panggang kat pemanggang tu biasa nya dok panggang ikan dan ayam je kali ni akak pun nak tiru jugak lah haha besttt

tun_telani said...

salam kak sha cayang~~~ fullamak.. mmg kalau jual kene jual mahal nih kak.. tersembul inti dia. hihi.. tun kalau pulut panggang ni, nk cari inti serunding ikan jugak. maklum laa, anak jati ganuu. hihi

Si Matatajam said...

Kl kat tmpt M, kami panggil pulut udang.. Mmg sedap...

Yatie said...

Assalamualaikum Sha..
kalau akak pun suka yg inti banyak mcm ni, kalau buat sendiri, bolehlah letak ikut suka...kalau beli terpaksalah terima seadanya..so kalau terlebih ghajen mcm Sha ni, bolehlah wat sendiri kan...wat akak terliur sangat2 tngk pulut panggang Sha ni..sedapnyaaaa...

zuwaidah said...

Sudah lama tak makan pulut panggang nih....hmmmmm terfikir juga kalau dpt buat mesti best kan

Amelia said...

Hello... hello.. jumpa lagi! Ini pulut panggang I suka, sekali ngap boleh sampai 4 keping. LOL

On my waiting list dah lama tapi tak wat2x lagi. Ini tengah panas, kasi tuning ice cream mode dulu. Tunggu next N3 vanilla ice cream.

I suka gambar you, you're so sweet and pretty. :) Hugs and kisses to you, muaahhzzz.................

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ