ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, June 28, 2012

Roti Naik Pak Habibi, Ya! Giteww


Roti Naik Pak Habibi, Ya! Giteww 

BAHAN-BAHANNYA :

500 gm tepung gandum
300 ml susu segar
1 peket yis kering
100 gm mentega *potong dadu
3 sudu besar gula castor
1 biji telur
secubit garam

CARA :

Campurkan mentega, yis kering dan gula dan gaul mentega bersama tepung sehingga menjadi seperti serbuk roti.
Lubangkan di tengah dan masukkan susu segar, garam dan uli sehingga menjadi sebuku doh.
Setelah itu uli dan banting selama 15 minit.
Perapkan doh *seperti gambar di bawah* sehingga doh naik dan mengembang!


ya giteeww.. tembamBOM macam tuannya jugak! :))


setelah itu uli dan bulat-bulatkan seperti gambar di atas dan... biarkan mengembang dan tembamBOM!
ya giteww... :))


sapukan di atasnya dengan sedikit mentega dan taburkan dengan gula di atasnya..
i guna gula keler pink yang berkilat tu...

Panaskan ketuhar dengan suhu 180'C selama 10 minit.
Masukkan adunan dan bakar selama 25-30 minit atau keperangan!

TARRAA!!

Roti Naik Pak Habibi, Ya! Giteww 


Semua dah pernah buat kan kan :D roti naik ni i buat beberapa hari yang lalu.. baru berkesempatan share hari ini.
Serius i memang sibuk manjang.. dari Subuh santak ke Petang.. baru balik ke rumah.. penat jangan cerita.. esok pun macam tu jugak.. nanti bila free mesti i story mory kat you all semua okey! cayangg dia.. :)

Dalam sibuk tu.. i masukkan N3 macam robot! mana yang sempat i updates.. sebab lepas ni aje memang sepi jugak agaknya.. sebab SIBUK 100% kalau kerja di rumah tak pe... urusan semuanya outstations.. tu yang terkejar sana, terkejar sini.. sebab you all i masukkan jugak 1 resipi.. jadilah yaa dari tak de.. :D


Hah apa cerita gambar di atas tu.. wahh ada seorang insan istimewa blogger dari jauh nun di seberang sana...
nak tahu kisah... KLIK SINI... :)


NI APA kesah pulak??? dok menyenget dengan tudung ala-ala tudung kepala baby muahaahaa... :))



TERIMA KASIH buat semua teman-teman TERSAYANG yang sudi meninggalkan jejak... sayu dan terharu hati ni membaca tiap komen.. sekarang ni i sibuk.. i berkejar-kejar nak buka blogs sebab nak baca tiap komen dari you all semua.. i baca tau.. tiap komen.. suka sangat! tq so much... i sibuk sekarang ni.. *berapa kali ko nak cakap ko sibuk??* tak pe.. tak pe.. :D nanti kengkawan tahu yang i benar-benar sibuk sekarang ni.. Insyallah.. bila dah reda sedikit... ada aje peluang semestinya akan i jejaki you all semua yaa.. tolong jangan merajuk ehhh...macehhh.. cayang kat you all.. muahzzzzzzz :D

Jumpa lagi.. Assalammualaikum... :)

TATA!!

21 comments:

Norzie hany said...

Assalam Sha.
Gebunya roti tu...nak sebiji.

Asyifa Mustaffa said...

Salam K.Sha,

gebu gebas rotinya...!

sian la akak kan..tekejar sana sini...rilex2 k...bsok2 dah x bzy sngt...bole berblog smpi lebam eh...wat masa nie...akak jgn risau...blog akak ttp akan dikunjungi okeh...! ":)

AZLITA AZIZ said...

Salam Shah..

Waaa... gebusnya roti tu.. geram pulak akak melihatnya.. terus lapar perut akak ni..

kalau cicah dengan air teh, atau milo ni aduyaiii.. mau sebuku tu pun habis..

Shaaa.. makin slim sekarang jeles akak tau! ^_^

Delima Zamrud said...

Shaaaaaaaaaaa sedap nyerrrr mau mau mau isk isk isk mengancam jiwa sungguh lah..hehhe

ibundo said...

sibuk sibuk pun sempat juga buat roti tebambom tu...

dapurCikWan said...

gebu mcm CW je roti yu...muahaha.. apsal tudung tu kak sha? style gitu ye? ala2 baby....

gerhana luka said...

salam,
Kak Sha walau sibuk mana pun tetap ada N3 tu yang buat tambah2 sayang kat Kak Sha ;)) good luck untuk Kak Sha k.

zila norazila said...

salam sha cyggg...aduuuiii kesian kwn aq nie..sha x per rezeki masukkk..he hee jaga diri elok2 tau..muuahhhh cyg ko..oopppsss roti tue menggugat iman ku..dh lama simpan niat nk meroti ..tp x ksampaian lg;)

norhanim md zain said...

wah shaa gebus nya roti.cicah gan kari apa nak kata meletup. :-)

KakAsma said...

Sha cayang..
ni buat akak jeles nak buat nie..
makan time baru kuar oven besttt nyer
mesti cuba gak nnti..sebab guna tepung gandum hihihi
tapi kalau guna tepung roti okay tak??

quinnie said...

gebusssnya roti...nanti nak cuba lah...mana tau kot2 tengah malam teringin makan roti leh cuba resepi kak sha ni..heheheh

aloo comelnya ibu dan anaknya...heheheh

umi's cup cake said...

Salam Kak Sha,
Gebus sgt roti tu...nanti nak buat la ujung minggu ni..tergoda sangat..anak umi ahnaf memng suka makan roti...

FnF Simple Life said...

mmg gebus sgt rotinye... kak sha ... comeynye....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nama roti curlasttt sgt kaka
dah lama x meroti gara2 malas nak uli guna tangan hahahaha

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nama roti curlasttt sgt kaka
dah lama x meroti gara2 malas nak uli guna tangan hahahaha

zuwaidah said...

Hi Cik Sha. Geramnya tengok roti kedabom tuuu...gebus sangat, makan panas2 sedap nih.
Sibuk2 tu jgn lupa dapatkan cukup rehat yeeeee....makan supplement dan tidur secukupnya. Take care..muahhhhhh

tun_telani said...

Salam kak sha.... fuhhhhhhhhhhhh!!!!! mantoppppsss!!! gebus betull.. patut laa pak habibi makin tembom gitew ye... hihihi..

inahar ali said...

auww..ya habibi..ya maulana..terus bergelek arab akak bila melihat kegebusan roti naik sha nih..huhuu!!

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Hello dear, so fluffy looking bread lor! May I have them all? Kihkihkih ;)

Take care and have a great weekend!

Nur-nba said...

Salam.. Kak Sha rindunya... Lama tak nampak kelibat kak Sha.. Sibuk ye.. Samalah kita.

Gebunya roti ni.. Boleh buka kedai roti dah ni.. :)

shazrina said...

rase nak makan laptop ni ..aumm ..kite nak gunepakai resepi ni nanti ..best best ..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ