ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, July 12, 2012

Hidangan Pengganti Diri, Agar-Agar Rambutan Gula Melaka



Assalammualaikum.. :)

Hidangan Pengganti Diri,
 Agar-Agar Rambutan Gula Melaka 

*MAAF LER YER GAMBAR TAK BERAPA CANTIK, SEBAB DAH SENJA BARU SNAP GAMBAR, I TAHU YOU ALL AKAN CAKAP MACAM NI.. OKAY JERK!* :D

dah agak dah :))


Ku selitkan juga beberapa aktiviti sepanjang tidak bersiaran di dapur maya ku ini.. :D


Jangan lupa dapatkan Surat khabar :

Sinar Harian Grup Karangkraf

15hb Julai Ahad

Untuk Info lanjut KLIK SINI, TQ :)

Dan juga...



Hidangan Pengganti Diri,
 Agar-Agar Rambutan Gula Melaka 



Jadual kerja yang terlalu padat dan sendat...

ehh tapi sempat pulak masukkan N3 :D

sebab masukkan N3 dalam blogs juga ada termasuk dalam jadual kerja i :))

Hidangan Pengganti Diri,
 Agar-Agar Rambutan Gula Melaka 


siang tadi i dah tayang dah kan gambor buah rambutan yang besor tiap biji sebesar telur ayam.. memang besar.. isinya manis dan langsung tidak berair.. ranggup bila di kunyah :D
terbaik dari ladang awww :))

Hidangan Pengganti Diri,
 Agar-Agar Rambutan Gula Melaka 




sebab isinya besar dan manis, macam laici ada jugak rasanya tu.. tapi bukan laici.. itu rambutan :))


dok ler memikirkan apa yang nak ku kerjakan dengan isi rambutan yang sedap tu..

*sambil garu-garu dagu dan bukan kepala* 
maka.... jadilah... 

Hidangan Pengganti Diri,
 Agar-Agar Rambutan Gula Melaka :D



BAHAN-BAHANNYA :

1 peket serbuk agar-agar berperisa vanilla *ada di pasaran*
100 gm gula pasir
100 gm gula melaka *racik kecil*
1000 ml air
1 helai daun pandan *simpul*
secubit garam
400 gm isi rambutan *hiris isinya sahaja tanpa kulit sari atau biji* awww :D *INI UNTUK ISI DI DALAM AGAR-AGAR*

100 gm isi rambutan + 100 ml air kisar hancur dan tapis ambil jusnya sahaja


CARA :

Campurkan air, daun pandan, serbuk agar-agar, gula pasir dan gula melaka dan jerangkan di atas api dan kacau sehingga gula larut.
Masukkan jus rambutan dan kacau sebati, tambah secubit garam.
Angkat dan ketepikan sebentar.

Sediakan acuan dan masukkan sedikit isi rambutan dan tuangkan adunan agar-agar ke dalamnya.
Lakukan sehingga selesai dan simpan di dalam peti sejuk sehingga set. i biarkan separuh hari :D
bila sejuk wahh enak gitewww ;))

TARRAA!!

Hidangan Pengganti Diri,
 Agar-Agar Rambutan Gula Melaka 



Slurppp.. waduhhh.. nak tahu tak rasanya macam mana? :D


Rasanya lemak dan manis.. bila tergigit isi rambutan tu terus mata yang terpejam menikmati agar-agar tu terus terJOJOL!! :))


macam rasa Lim Chee Kang pun yerk.. erkkk betul ke tu ejaannya??
hehee :)) pepaham sendiri ajelah yaa... macehh :D


macam rasa rambutan pun ya :))


makan bila betul2 dah sejuk dalam peti waduhhh...
mau tak terangkat!
rambut pun boleh terangkat i tell you!
tak caya?? tanya rambutan tu.. :D


cecuba.. cecuba.. ;)

Hidangan Pengganti Diri,
 Agar-Agar Rambutan Gula Melaka 



Okaylah.. rasanya itu aje menu i untuk minggu ini.. lepas ni i dah mula sibuk dan outstations...
banyak hal yang tak ku kisahkan lagi..

nantilah bila free semestinya i akan update resipi masakan i yang tak seberapa tu kan.. cuma tonyeh tu aje yang panjang leborr masak gitu jugak :D


nak tahu pasal rambutan kat kebun i tu?



sekian sahaja laporan i untuk minggu ini.. nantikan kisah selanjutnya selepas i balik yaa.. doakan segalanya berjalan dengan lancar... jaga diri, senyum selalu dan jangan noty! muahzzzzz ;)

Assalammualaikum,

TATA!!

26 comments:

tun_telani said...

Salam kak sha ^^ uwaaa.. sedapnyer rambutan!! x sabo nk balik kampung, blh kait rambutan. tp yg x bestnyer kene berperang dgn semut yg suka duk kt pokok rambutan tu jugak.

Mamasya said...

Salam Shaa.rambutan pun petik kat kebun sendiri.....bestnya ada kebun yg menjadi... thn ni tak merasa lagi rambutan...thn lepas ada org bawa dr Msia bagi...

wanie said...

salam..mak ai...!!jelos betullah...kecewa betul x dpt nak rasa agar2 tu....
kebun tu kat ne ya kak..?nak bawa lori dtg petik boleh..hehe..

dapurCikWan said...

uwaaaaaaaaaaaaa...rambutan! sob sob...tak dapat nak balik kg minggu ni...kalau tak 1 bonet kete penuh dengan durian ngn rambutan... ;))

Amelia said...

Hi my dearest Sha, huaaa.................rambutan, agar agar, gula melaka..... aiyoohhh.......3 in 1 punya combination. Mesti sedap best...... lepas makan rambut pun macam itu rambutan sebab shiok sangat sampai tershock. LOL

Itu glass kecik manyak comel.Presentation pun cantik.

Dulu I suka panjat pokok rambutan tapi sekarang sudah tua tak berani, nanti jatuh tulang patah. LOL

Nak pi titon dulu, esok baru sambung baca your previous posting yang I tertinggal keretapi. Nanti I mimpi makan agar agar rambutan. LOL

Good nite, muahhhzzz...........and a big big hugs.

Balqis Nazid said...

Salam kak sha.... Lamanya tak komen kat blog akak..

Akak nak buah botan tu... Nak juga..nak juga ha..ha..

Saya tgh lapar gilos ni... Tgk entry akak meronta2 cacing perut saya minta makan kak....

He..he..

quinnie said...

sedapnya kak sha..saya suka betul buah rambutan..kalau tengah musim mesti makan byk...tak kisah tengah musim batuk ke hape...hehehe...

dulu kat kg saya memang keliling rumah penuh ngan buah rambutan...macam2 jenis...paling best jenis yg rangup dan tak berair cam akak citer ni la...tapi sekarang semua pokok dan mati...nak makan kena beli ler..kalau dak nunggu je la org kasi....ehehehe

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, geram nye akak tengok rambutan yg beso2 tu macam nak telan ja sebiji2 tu,tapi akak lebih suka makan gitu ja kalau rambutan ni sedappppppppppppp

take care Sha,setia menati bila Sha tak sibok boleh sembang2 lagi ya..

Amie said...

Geramnya tengok bulu rambutan yang panjang-panjang tu... bukan apa, kalau bulunya panjang, orang kata isinya memang manis. Bila Sha sebut tentang manisnya rambutan tu...tak tertahan rasanya nak cari rambutan jugak....
Kreatif betul Sha buat agar-agar rambutan!

ibh_sue said...

Aslmkum Kak Sha.
Wah!..bestnya..rambutan petik sendiri. :)

Zaliedana said...

Assalam kak Sha,wah rambutan pokok sendri bestnyer..rmbutan klo jnis yg kering n lekang nyoq kata org utara mmg best rangup n jarang da semut kan..blk kg bln lpas dpt jugalah mengait rmbutan,ank2 punyalah teruja duk kutip rmbutan tuh,punyalah jakun,hehe..nmpk dessert kak sha pepagi nih fuhh mntop leh watkan org terliur..

FnF Simple Life said...

Assalam kak Sha... waaa best nye rambutan... pastu kena lak makan agar2 dingin di hari yang panas... maveles... bila dok di perantauan ni barulah terasa betapa nikmatnye buah2an dusun kita ...uhuk3x... pos sket ke Chiba kak...ngeee

Salmi Khairil said...

huhuhu, syangnyer saya alahan pada buah rambutan..kalau makan mesti bibir akan gatal2 dan jadi macam bibir orang negro..dulu masa kecik2 ok tapi biler dh berubah hormon anak dara terus jadi alergik..tq k.sha bagi idea pd saya..

Sari Yusa Ibrahim said...

waduh3!! Rambutan pengganti diri??? Tak mo.. tak mo... nak Kak Sha juga... huhuhu.

Cuba bayangkan mata terjojol dan rambut tercacak bila makan agar2 rambutan tu, hihi

Sari Yusa Ibrahim said...

Kak Sha, lupaaaaaaaaaaaaaa..

jumpa di sana yaaaaaa!! di GA KKIDA.. ;-))))

Zurina Hj.Zainal said...

umangggaiii...bestnyer ada rumah dikelilingi pokok buah-buahan....jelos aii!! kak shariah....nampak bestlah puding itewwww....nak nangislak tgk gbr tu....huhuhu....

Mas Sani said...

Waduhhh kak...sy tgk nie pun dh terjojol biji mata bukan main besor buah rmbutan tu...mmg terbaik! hihihihi....

rahel said...

Wah..rambutan fresh dari ladang..sedap tu agar2..

zila norazila said...

sha..x pasn pulak kt kg aq tu ada x buah rambutan..h heheh tggu awal puasa nnt nk nengok..kot2 ada..nie pokok kt blk umah tu kew?..

AIN NAZRI said...

sedapnya rambutan.. ubat tuk sesaper yg batuk.. hehehehe

ilahjy said...

ramainya dah komen..kak lah baru hari ni gmbr2 kat dapo kawan2 boleh dilihat dgn jelas...geram tol tenet ni sha... sha mmg kretip tol buat resepi ni.. 2 minggu lepas kak ilah balik kg melaka umah abg..dptlah petik muktan ni kat kebun..seronokk tapi semut menghitam ..takuttt

ibundo said...

Rambutan tu menggoda. Agar2 rambutan tu lagi buat aku tergoda...
seronoknya ada kebun rambutan..

Kak Nita said...

Assalamualaikum kak Sha....
Amboihhh....sungguh menyegarkan agar2 tu...mai la hantaq kat sini semangkuk..hehehe

yan's cottage said...

salam sha......
yan nak cuba buatlah....!!!!tapi kat
umah tak de...buah rambutan...tapi
buah mata kucing depan umah tengah masak.....sha buat rambutan yan buat
guna buah mata kucing pulakan.....???

zuwaidah said...

udah musim rambutan yeeee....bestnyaaaaa nak juga rasa rambutan yang isinya lekang sangat2 tu. selalu di kampung alkisah musim rambutan terjadi di bulan ramadan...hmmmmm melepas la mak nak makan rambutan tuuuuu

Shasha Yacob said...

Hamboii, terliur pulak tengok . hoho

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ