ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, July 28, 2012

Menu Berbuka Dan Tips Di dapur


Assalammualaikum.. Syukur Alhamdulillah dah masuk Ramadan yang ke 8 hari ini kita berpuasa.. cepat benar masa berlalu.. sayu jugak bila di kenang-kenangkan... Kedatangan Ramadan Al-Mubarak yang hanya setahun sekali... hmm.. tak naklah fikir nanti nangis :D batal puasa pulak ;))

Okay menu berbuka puasa i hari ini tetap ringkas.. cadang nak berbuka puasa di luar bersama anak-anak.. tiba-tiba Pak Habibi SMS cakap petang nanti lepas dia pulang dari opis dia nak mengerjakan seluruh ceruk kat dalam rumah ni hah! Wahh mentang-mentang anak-anak bujang dia cukup hari ni :D manjang bergotong-royonglah jawabnya ni nanti. Malamlah agaknya nanti Supper di luar sana.. selepas selesai urusan wajib... :)

Hadoii... dengar cerita Pak Habibi nak menghumban sofa kat depan tv tu hah! perghhh... sayang masih elok sofa tu tau.. nak bagi jiran, jiran pun dah tak muat ruang mana nak di letak kan sofa yang besar gedabak tu hah!
Nantilah... i pun sedang terfikir-fikir macam mana nak ku selamatkan sofa lama tetapi masih nampak baru itewww :D Pak Habibi kalau dah cakap 'HUMBAN' hmm.. jawab ler... ko sofa aii... :(

Okay Menu Berbuka i Ramadan ke 8 :)

  1. Nasi Ayam Pandan :D
  2. Ayam Masak Merah :D
  3. Ulaman salad dan Timun :D
  4. Kek Marble Comey Lotey :D 

*Simple aje tu kan.. sebab malam nak keluar... masak simple kalau berat sangat nanti jalan cepat mengah :)) Macam biasalahkan masak awal dan semestinya i akan share resipi dan gambar untuk semua.*

Tips & Petua

Kemas Meja Berbuka


Ya, nampak tak gambar pinggan, siap berbunga, mug dan beralas tu.. ya, itu adalah hasil kerja dak kerempeng my beloved daughter Nellysha.. tiap petang jam 6:30 beberapa minit sebelum waktu berbuka.. itulah tugas dia.. tolong susun pinggan, cawan di atas meja untuk berbuka.. :D usia 9 tahun bolehlah bantu i di dapur sikit-sikit.. dulu i sembilan tahun dah kena kacau kuah lodeh tepi dapur minyak tanah! hokey! :)) pastu dia kalau geram dengan Abang dia Aemir tu.. sengaja dia buh tempat Abang Aemir.. jauh naa... hujung sekali meja muahahaaa :)) dengan alasan bila nak ambil lauk nak kena berdiri :)) gasak ler nak aii...

Jering Tua Mudah Kupas Dan Ranggup


Siapa kat sini suka makan jering??
 angkat siku! Wahhh ramainyaa..... :D
Okay petua kali ini ringkas sahaja. Jika anda terbeli jering tua yang dah ganyut, kalau di gigit gigi tu boleh bergoyang sama :)) dah tu kulit arinya tu susah nak di kupas.. melekat perghhh.. macam di gam!  haaah.. jangan khuatir...mudah sahaja petuanya yaa.. lihat gambar di atas tu hah.. jering muda adalah dalam 3-4 ketol selebihnya jering tua.. so macam ni.. mula-mula sekali kupas kulit jering itu.. selepas itu potonglah ikut suka anda.. tak potong pun tak mengapa yaa.. selepas itu.. ambil mangkuk dan masukkan jering dan rendamkan jering dengan air paip. Ketepikan dalam setengah jam... biasanya i bubuh dalam peti sejuk.. bila nak makan.. waduhhhhhhhhhhhhhhh bukan sahaja kulit ari tu dah terkupas sendiri.. jering tua tu pun perghhh bukan main rangup lagi youUuuUuuu... ya.. giteewww... selamat beramal! <<tetiba :D


Sekian sahaja perkongsian hari ini.. jumpa petang nanti.. Insya~ALLAH... :)


Untuk peserta Kuiz soalan terkumpul...

Berita baik!!!

Soalan 1-30 telah di paparkan..


Assalammualaikum...

TATA!!

12 comments:

QasehnyaRania said...

saya suka jering...ye itulah petua mak bagi bila jering tu tua ...:)
#termengah-mengah kak cari jawapan..hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Qr selamat bermarathon gigih betul dia hehheee

ShimaSalleh said...

waduh! waduh!

Eny Yusnizar said...

jgn lupa share kan recipenye ye nanti :D

Mamasya said...

Slmt berpuasa Shah. nengok senarai menu berbuka tu menarik...tunggu mana gambarnya...hi...hii
bagus kakak Nellysa tlg setting meja makan...ringan kerja mamanya

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Selamat Berpuasa dan Berbuka Puasa sweetie! Simple dan cantik arrangement tu! :)

Mat Gebu said...

Salam Datin...
Rajinyyyaaaaa anak datinnn...kalau CM, semua aku sendirik buat, ala2 cendralelalela tau ai...sian kan, cuma tak tergolek dog kat dapur jeee...pstt i no eat jering, but petai yesss..... *_____^

ShimaSalleh said...

Okeh bereh semuo soalan :))
http://www.shimasall.blogspot.com/

cik kiera said...

Jering oh jering , jering yang harum . hehehe :p

wahh , alhamdunillah , kuiz kak sha da smpai di akhir rancangan .. erkk ? hahaha ..

QasehnyaRania said...

akak tarikh tutup 2 minggu sebelom raya ke...kalau cm tu saya zzzz..dulu la.. :))

Shasha Yacob said...

wawawaaaa, doh ada tips lagi naa. tapi nasi ayam pandan tu , seja lahmy fav. hihi, bermarathon lagii.

Asmah Yusof said...

Salam k.sha cayanggg....terkezutt mak bila kata tue menu simple..hehe
kalau menu simple asz telur goreng buh kicap je...haha
BTW bgs gak petua tue..sbb selalu gak terkena beli jering yang dah tua...thanks kak :))

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ