ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, July 27, 2012

Hidangan Berbuka Puasa 27hb Julai 2012


Assalammualaikum, :) 
Minta maaflah ya, bukak-bukak aje terus tersergam indah Sambal Belacan awww :D
Itu antara menu berbuka puasa i Ramadan yang Ke~7
i masak simple aje... tapi cukup menggiurkan cecewahh...;))
i masak awal.. sebab daging@tetel perlu di rebus lama agar empuk.. dan selebihnya i masak baru aje sekejap tadi.. sejam sebelum berbuka puasa.. lepas tu i dah boleh buat kerja lain.
Kalau sejuk??? microwavekan ada... ya gitewww..:D

**Gambar di bawah itu adalah hidangan yang i hantar kerumah jiran juga awal ku hantar..:)**

Jom! tengok i masak apa?

Sup Tetel Lembu@Daging Bersama Lelemak :D


lama ku rebus daging dan ada tetel di celah-celah daging itu..
sehingga benar-benar empuk.. ala-ala melting in my mouth gitewww :D


buh kentang bebanyak, karot potong besar-besar ala tersengkang tetapi lembut bila di kunyah :D
dan jangan lupa taburkan daun sadri bebanyak dan bawang goreng di atasnya..
waduhhhhhh ;)


sambal cili kicap jangan lupa tau! :D


Untuk resipi sup ini...



tu dia ikan merah goreng yang di selimuti hirisan bawang dan jangan lupa.. limau kasturi perah di atasnya..


makan dengan nasi pepanas..
 waduhhhh waduhhhh... duhhh duhh... :))


dan juga sambal belacan, limau kasturi dan ulam timun.. perghh..
mau tak bertambah nasi :D

Pencuci Mulut Istimewa :D


Puding sago aka Puding Sagu Biji...
apa yang istimewanya tu???


i gantikan kuah gula melaka dengan Pancake Syrup yang cukup enak!

CARA MEMBUAT KUAH :

1 cawan Pancake Syrup
1/2 cawan air
2 sudu besar gula pasir

Campurkan kesemua bahan-bahan dan masak sehingga gula larut, sentiasa di kacau



rasanya lebih enak dan baunya lebih harum... :)


ini kuah santan pekat yang di campurkan dengan sedikit garam
masak sebentar di atas api.. simpan di dalam chiller.. dah siap!

PUDING SAGO ISTIMEWA


BAHAN-BAHANNYA :

1 cawan sagu biji
5 1/2 cawan air
1 helai daun pandan *simpul
1 sudu besar pandan paste

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan dan sentiasa di kacau sehingga sagu biji larut dan sila lihat gambar di atas.
i sukakan sagu yang ada putih-putihnya tu nanti bila masuk mulut tergigit-gigit waduhhh...

Wahh.. sambung :D

Selepas itu bolehlah di masukkan di dalam acuan dan setkan di dalam chiller... setelah sejuk bolehlah dihidangkan bersama kuah gula dan santan!

TARAAA!!!

PUDING SAGO ISTIMEWA


Bau harum, lembut, makan ketika sejuk...Slurrrppp giteewww :D


dapat juga hantarkan ke rumah jiran..:)


sekian sahaja hidangan berbuka puasa ke 7  i sekeluarga..:)

selamat berpuasa dan selamat berbuka ya.. kawan-kawan :D


:


:


:

:

:
BERSEDIA SOALAN KUIZ YANG KE~25???

:

:


:

:

:


Yang mana tak nampak tu.. ehehhee.. sila tanya sedara-mara atau keluarga..;))

Sekian sahaja..

Assalammualaikum...

TATA!!


9 comments:

Amelia said...

Helloooooooooooooooooo........sorrycayang, cam lama I tak singgah. Dah tertinggalan keretapi. LOL

Masuk aje nampak my feberet sambal dengan timun, aduiii..... perut I dah....shhh.... sorry, sorry you belum buka puasa lagi.

Semua nya sedap meletups.... ikan merah goreng dengam limau kasturi, sambal lagi...I nak tambah nasi boleh?

Pastu dessert tu I nak 2 cawan, hehehe....
Presentation sangat comel, I suka bunga tu,nak tapau sekali boleh tak? LOL

Have a lovely evening, enjoy your buka puasa with family.
Muahhhzzz...... and hugs to you.

Kak Nita said...

Ya ammppuunn Kak Sha.....semuanya sedap2....!!!!

Shasha Yacob said...

eeem, sodap nyee. jumpa juga kau 25 . kawan kau 24 mana ? cari-cari lagi fuh .

Balqis Nazid said...

salam kak sha...

mak aiii tak menahan lah sup dengan sambal kicap iteww.. apa lagi kalau buh bawang goreng buatan sendiri... mau berulang kali gitewww... hi..hi..

Amie said...

Selamat pagi Sha... semuanya melelehkan liur! Puding sago tu minta segelas yea... slurrpp sluurrpppp!
Hmmm ada dah soalan 25... yang 24 tu pusing keliling sampai mabuk tak jumpa ...mana dia sembunyi ha Shaaa...

Mas Sani said...

Slmt pg kak shah.....
Pencuci mulut.....sedap
Sambal belacan....pergggggh menggiurkan
Sup......mmg best!
Pendek cerita.....kenyang betul mata mas skrg ni hehehehe......

FnF Simple Life said...

Salam kak sha... semua menu best2...tetel ngn lelemak tu feveret hubby...sy tak pandai makan...hubby lak suka kalo masak asam pedas... kat jepun tak penah lagi jumpa tetel...hmmm

oh...baru tau air gula merah tu boleh ganti ngn maple syrup. boleh try lepas ni kalo buat kuih muih cam lopes, lompat tikam kan3x... kira kuih tradisional berkuah moden le tu kan kak sha...

Mirah Halim said...

salam kak sha , ni link entry saya
http://erahonlinediary.blogspot.com/2012/07/jom-bermarathon-bersama-peserta.html

~azillakhalison~ said...

terbaik la kak puding sago

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ