ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, August 2, 2012

Menu Dan Tips Berbuka Puasa


Assalammualaikum.. :) Syukur Alhamdulillah dah masuk puasa yang ke 13 hari ini.. Diam tak diam kan..
Apa pun seharian ini i telah mengemas dan menghumban segala buku-buku di atas rak Nellysha.. perghhhh 5 kantong plastik hitam saiz XXL dapat ku kumpulkan sekejap tadi.. kalau $$$$$ dalam karong tu kan best.. ni tak.. :))

Esok ada maid dari agent akan datang membantu i mengelap, mencuci dan apa sahaja kerja-kerja pembersihan.. Syukur Alhamdulillah ringan sikit bebanan yang i tanggung selama ini tanpa pembantu rumah.. Phewww lega  sangat YoUuuu :D

MENU BERBUKA 2HB OGOS 2012

  1. Nasi putih.. *nasi lagi :D* semua yang ada dalam rumah ni penduduk Malaysia Sejati :D
  2. Gulai Daging Bertetel/Asam Pedas Daging Tetel
  3. Sayur kobis goreng udang kering 
  4. Sambal Belacan
  5. Pucuk Ulaman ~Pucuk Ubi,Pucuk Berbuas
  6. Kuih-Muih *setakat ini macam nak beli di bazar Ramadan :D
Resipi dan Gambar Insya~ALLAH petang atau malam sikit akan kukongsikan kepada semua yaa.. :)

TIPS PENYEDIAAN SEBELUM MEMBUAT BISKUT RAYA :D



Macam biasa.. tak perlu tunggu raya menjelang, setiap kali ada operasi atau projek besar-besaran melibatkan dapur membuat kek/biskut atau oven i tu.. awal-awal lagi i akan keluar atau punggah semua peralatan membuat kek/biskut.
Ku cuci dan keringkan. Kemudian susun elok-elok minggu depan nak projek buat biskut dah nak mula :D so dah tersiap sedia dan tidak perlu lagi TERBELI lagi atau TERKAIS-KAIS mencari, ya giteeeww :D


Bahan-bahan membuat kek/biskut yang mana dah tamat tempoh, HUMBAN :D *ayat power my mom*
Yang mana dah hampir habis atau tiada dalam stok.. tulis dalam nota senarai bahan-bahan kek/biskut yang perlu di beli.
Masa tu SILA PERIKSA LIST BISKUT apa yang bakal anda buat untuk Raya nanti so taklah ter OVER BUDGET ATAU TEROVER-OVER SYIOK SENDIRI masa membeli di kedai bahan-bahan kek tu nanti.. *DAN ITU YANG SELALU i TER... TER.....LAKUKAN kekadang tak sengaja.. kekadang memang ku sengajakan* :)) :D


SEKIAN SAHAJA TIPS UNTUK HARI INI... 


seminggu sebelum Raya biasanya i akan mula mengemas kinikan laman dan taman yang hadoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
TOoooOOOOooOOOoolonGGGGG makkkk!!!
*sebab banyak pokok bunga i yang dah KOJOL!!!!!!* :))
tak pe.. tak pe.. kedai bunga banyak.. :D


Syukur Alhamdulillah... Kuiz yang i anjurkan telah TAMAT.. LEGA BENAUUUU... :D
Jutaan terima kasih buat semua peserta yang turut serta kuiz marathon..

'LEBIH RAMAI, LEBIH MERIAH DUNIA BLOGGING KITA, YA, GITEEW' :D


Sekian sahaja.. jumpa nanti yaa..

Assalammualaikum.. :)

TATA!!


19 comments:

Neeza.Areef said...

salam k.sha
hmm..itu le yg sy buat mlm td..selak resepi list kan ape brg yg perlu
pstu cek stok sndiri apa yg ada apa yg xde..
cetak2 kuih dah sy cuci last week arini mmg nk g bli bahan2 plak..next week onwards start pojek kuih raya..jom sama2 shopping

Salmi Khairil said...

samelah ngan saya bulan lepas banyak barang dh luput tapi buang tu sorok2 takut en.hubby nampak..hehehe

Emma said...

Wa...sudah mula ngemas yer kak...bagus-bagus...hujung2 nanti takder penat sangat...

Emma said...

Seriusly i dok trauma kuiz you tu lagi..kekekekek, ada jer entry baru i dok cari soklan..wakakakak....

gerhana luka said...

tak sabar nunggu biskut raya Kak Sha, mesti best-best ni. good luck buat peserta kuiz sapa la yang bertuah agaknya.

kasihredha said...

banyaknya penapis sha...macam2 saiz ada..s, m, L...xl pun ada.
suka tengok.

Pssttt jom cari bunga di sg buluh untuk ganti bunga yang dah kajol/kojol :D

mama sara nur said...

selamat berpuasa
bagus info dan tips Sha ni, tqqqq
he he
sayangnya x join GA Sha, next ada lg kan he he

~azillakhalison~ said...

tunjuk la laman kak sha,mesti byk bunge

Si Matatajam said...

Amboi k.sha..rapinya persiapan tu..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Neeza cayang wahh dah awal2 siap ya.. nak ikut shopping beskot raya!!!

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlmi hahahhaha ohhh nanti kak sha bagitahu ekk heheheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

K Emma betul tu awal2 siap sedia.. sementara mood memunggah masih ada.. tapi mood rajin tu dah tipis aje ni hehehhhehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

GL ala akak buat beskot biasa aje... tak ada yang meletopnya dik...:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak KR.. hehehe tq kak... senang semua saiz ada kan.. nak guna dah ada.. Kak amboii jauhnya sungai buloh hahhaa.. kang kena guna lori hehhee.. dulu dok kl memang sha selalu ke sungai buloh bli bunga.. murah dan cantik2 gerammmm aje ni hehehe

dapurCikWan said...

yaa...tu dia kak...dah keluarkan segala alatan membuat cookies ye..tapi ayat akak n bonda memang powerlah..hehhe...humban segala yg expired tu..kikikiki...

pssttttt...kak sha g bazar er arini??

Shahriah Abdullah Novelis said...

Mama SAra Nur Insya~ALLAH lepas raya nanti lebih kerap Kuiz sha akan buat.. sebab dah tahu macam mana nak buat..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Azilla cayang kalau kak sha tunjuk laman dan taman kak sha yang dah terbiar tu aje memang ko pengsan! apa yang ada? cuma pasu dan pokok kering hahahahahhha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sm ala.. dik sebab nak buang habuk je tu hehheh dan bakar semangat nak buat beskot takut nanti tak ada mood.. main pakai tunjuk aje huhuu

Shahriah Abdullah Novelis said...

'HUMBAN' hehehe ya dulu2 masa kecik Bonda cakap 'KO HUMBANKAN SEMUA BARANG2 TU.. TAK PAYAH DI TENGOK2 LAGI DAH.." perghh garang bonda akak masa tu.. pstt masa tu akak tengah kemas majalah lama sambil baca sekali hahahahahaa... mujur akak tak kena humban sekali huuhuhuhuuhu

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ