ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, September 14, 2012

Asam Rebus Nenas


Assalammualaikum... :)

Masak apa hari ni? i masak simple giler! :))

Yang simple tu ler yang best!

Jimat masa. Jimat tenaga dan Jimat Masa! ya giteew... :D


i lawankan dengan ikan goreng kembung batu.
Salutkan dengan serbuk kunyit bebanyak naa..... 
goreng garing-garing!
sedap ngko aii! ;))


Jangan lupa tumbukkan sambal belacan pedas berapi!
perghhh berasap sehhhh :D

Hah! ada timun muda? potongkan nipis-nipis.
Ada petai? cuci bersih jadikan ulam, so i tak perlu goreng sayur hari ni... sebab busy dalam kurungan malas pun yerk! :D

Asam Rebus Nenas


BAHAN-BAHANNYA :

1/2 biji nenas *potong 
700 ml air
2 keping asam gelugor *asam keping
5 ekor ikan selar
4-5 tangkai cili padi
gula dan garam

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit
1 cm halia
2 cm belacan

CARA :

Campurkan *BAHAN KISAR* bersama air, asam keping dan nenas ke dalam periuk.
Renehkan kuah sehingga mendidih.
Masukkan gula dan garam *sesuaikan rasa*
Masukkan ikan dan cili padi.
Masak dan angkat!

TARRAA!!!

Asam Rebus Nenas


sLURPPPpPPPP.... ahhhhh... nyaman giteewww :D


props hari ini.. Petai ;))





Sekian sahaja.... jumpa nanti!

Assalammualaikum...

TATA!!



4 comments:

Bicara Kak Noor said...

salam Sha
hari ni akak lapar lah tengok masakan sha tu nk2 ada petai tu aduii baru je lepas makan tapi masih teirngin nak mamam dah tak larat nk lap udah ni hahaha

Amie said...

Memang boleh giler dibuatnya duduk lama2 di sini Sha... adeeehhdeeehhhhhhh.... semuanya sedap!

Orked said...

lapar perut nengok asam rebus nenas tu...lagi2 ade petai ngan sambal belacan...mkn ngan nasi panas...besss...lauk pberet tuuu 4 pnggan mnambah

Norzie hany said...

Terasa lapar pulak perut akak tgk asam rebus Sha,berganding pulak dgn ikan goreng tu.....sedapnya Sha.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ