ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, September 28, 2012

Ayam Kicap Cili Padi



Assalammualaikum... :)

Salam pagi Jumaat buat semua teman-teman.. :)

Pagi tadi sempat jugak i jengah 3-4 pintu rumah kengkawan... cepat betul masa berlalu..tenet pulak slow ya! hampon! banyak kali menguap masa nak menyinggah dan tinggalkan jejak..:D
 yang mana i belum sempat membalas kunjungan tu sabar ya.... Insya~ALLAH jika ada waktu lapang semestinya i akan berkunjung ke blogs you all... jangan tutup pintu taw! :D

Ayam Kicap Cili Padi


entah kenapa semenjak dua menjak ni kan.. gengs i di rumah ni dok kemaruk suka makan peha ayam.. 
sebelum ni dah kerempeng Nellysha.. so kalau masak sekor ayam tu peha memang tepikan untuk dia je..

ehhh.. dah Pak Habibi tembamBOM i tu pun sukakan peha ayam.. sebelum ni fav dia kepak ayam!
peh! dah berebut.. :))

So semalam pergi ke pasaraya dan beli 1 kg ayam! segalanya peha semata! ;))
so i masakkanlah...

Ayam Kicap Cili Padi


BAHAN-BAHANNYA :

7 ketul peha ayam *kelar dan cuci bersih
(goreng ayam di atas kuali dengan sedikit minyak, sekadar keperangan kedua belah bahagian, angkat dan ketepikan)

1 biji tomato hijau *belah 4
4 sudu besar sos cili
1 cawan air
1/2 cawan kicap manis
gula dan garam
minyak untuk menumis

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 batang serai
20 tangkai cili padi merah siam *memang pedas berapi* :D

CARA :

Panaskan kuali dengan sedikit minyak.
Masukkan *BAHAN KISAR* sehingga naik bau.
Masukkan air, kicap manis, sos cili dan renehkan sebentar.
Masukkan peha ayam, buah tomato dan sesuaikan rasa.
Renehkan sehingga ayam masak dan sebati dengan kuah. 
Kuah biar pekat.
Angkat dan hidangkan!

TARRAA!!!

Ayam Kicap Cili Padi




sangat simple.. bahan yang di gunakan pun ringkas!
rasa enak, lemak, manis dan semestinya pedas dan berapi!


hidangkan dengan nasi ayam...

perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh :D


Sekian sahaja... jumpa petang nanti.. Insya~ALLAH.. :)

Jaga diri.. senyum :)

Assalammualaikum..

TATA!!



9 comments:

Amelia said...

Hi my dearest Sha, yuhhhuuu..........cayang, muahhzzzz............*hugs* you kuat kuat sampai penyet!!! LOL
I bawak Abang Brad Pitt dari pondok I datang jumpa you. *wink*

Aiyahh... ini I suka makan ley...memang best sekali, sedap meletupss.....makan sampai keluar air mata pun tetap mau makan juga leyy.....Boleh tambah nasi, makan dulu kemudian kira..... hahaha..

Thank you sayang, selalu ingat I every minute, every second. I pun rindu you ley tapi you sibuk I understand lah. I tak dapat tolong you apa apa, so I cuma boleh kasi you moral support kat blog dan FB aje lah. Will keep you in my thought always. muahhhzzzz.........................LUV YOU BABE. I see you when I see you lah! Bye...have a nice day melepak sini sanuz!!!! hehehe

JaSSNaNi said...

waalaikumsalam...
salam kenal ye.. nice blog.. sedap2 plak tu makanan kat sini...
i pun tak tutup pintu, tapi nanti datang kena bawa ayam masak kicap ni tau... my fev.. nyum nyum.. sedapnya bila tergigit cili tu.. uwaaaa..

HaSue said...

salam kak sha..rindu gak lama x brtandang ke sini..smnjak blgger.com tukar wajah baru malas bnr nengok.kiki..ni baru smngt smula ni haa..

Menyelarakan laaa ayam kicap tu..pedas2 lg mesti sedapp smpai tmbh nasik.hehe

HaSue said...

salam kak sha..rindu gak lama x brtandang ke sini..smnjak blgger.com tukar wajah baru malas bnr nengok.kiki..ni baru smngt smula ni haa..

Menyelarakan laaa ayam kicap tu..pedas2 lg mesti sedapp smpai tmbh nasik.hehe

Phong Hong said...

Sedap sunggoh! Dengan cili padi sure nak minum air banyak-banyak. Terbakar lidah tapi nak juga makan!

CitarasaKu said...

Salam Shariah...simple and yet nice...i love it.

inahar ali said...

salam rindu sha cayaang..lama sehh akak x mai sini..pekabo?? lauk ayam kicap ni kalu masak2 tiap2 hari pun xper mmg laku kan!!

Qasey Honey said...

slm Kak Sha cygggg bucukkk wangi2...nk peluk ketat2 ni...

mesti sedap ni...manis2 pedas...mau bertambah makan bsama nasi panas2 ni...wah terliur dibuatnya...QH nk amik resepi yer kak...tq..

Si Matatajam said...

Assalamualaikum kak Sha...rindunya kat blog ni.. Cili padi tu kalau bubuh banyak2 mmg terangkat berasap telinga tuh...hi hi...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ