ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, September 6, 2012

Kari Ayam Ala Shahriah Beserta Tips Dan Step By Step Ya Giteew


Assalammualaikum... :)

Masih busy sebenarnya :D Tapi hari ni entah mood apa agaknya.... terajinlah pulak nak berlama-lama di ceruk dapur tu hah! bukannya ada pembantu pun... sendiri mengecah sendiri yang mengemas :))

Anggap macam ni lah yaa..
hari ni hari bonus buat semua pengunjung blogs dapur maya Shahriah yaa... sebab sayang sangat kat you all hah! i snap gambar banyak-banyak beserta step-by-step cara nak memasak kari ayam di dapur :D

Yang mana dah pakar memasak tu.. scroll down ajelah gambar-gambar di bawah tu.. yang mana baru nak berjinak-jinak di dapur tu hah! semuanya i tujukan khas buat you all..:D

Ayam Masak Kari Ala Shahriah :)


Wahhh bukan main lagi tajuk menu hari ni :D
Okay bercerita tentang kari ni kan.. semua tahu memasak kari tak kiralah kari ayam ke.. telur ke..
daging ke.. apa sahajalah yang di namakan lauk kari...
Tetapi... ya ada tetapinya.. bukan semua kari yang di masak sedap dan enak!
Wahhh cemana pulak tu yerk.. cenggini.. walaupun i sentiasa memasak di dapur tu..
kadang kalanya kan... lauk kari yang di masak tu tak sedap! maksud i kurang enak.. kuah macam kurang kick! santan dah bubuh sebanyak tidak lemak tak berasa! hah giteew.. kiranya kari failed lah tu pada i.. ni bercerita tentang pengalaman sendirilah ni yaa.. dan bukan orang lain tau.. hah babab! nanti... :)

nak kata masak tak sepenuh hati tidak pulak.. sentiasa ikhlas dan penuh kasih sayang giteeww... :D


Antara punca memasak kari kurang enak adalah di sebabkan waktu menumis tu tak lama..atau mungkin juga jangka waktu mereneh tu nak kena lama sikit.. anggornyalah kan.. :D

kari ni kan lebih rumit di bandingkan dengan rendang..
 serius ni ekk..
ini pendapat i lah kan... sebab kalau masak rendang.. campak tebor macam mana pun ehhh sedap aje ngko aii!
tapi kari.. banyak kali jugak bila i masak kurang enak.. so bila i kaji semula..
memasak kari ni nak kena cool....dan follow step-by-step... 
senyum aje bila memasak :)) hah! ngko aii.. gurau aje yer..:)
Udah ler tu.. i ni kan semakin banyak kerja banyak pulak ceritanya yaa.. sambung nanti ajelah yaa.. meh ler kita memasak kari dulu...

Ayam Masak Kari Ala Shahriah :)


BAHAN-BAHANNYA :


*Anggaran 1 KG*
1 ekor ayam Cuci bersih dan rendamkan bersama air beras.*salah satu cara untuk hilangkan bau hamis pada ayam*
Rendamkan selama lebih kurang 20-30 minit.
Setelah itu toskan terlebih dahulu.

Untuk Menumis :


1 pelepah daun kari *ambil daun sahaja*
2 sudu besar penuh serbuk kari ayam *campurkan dengan sedikit air untuk di jadikan pes*
1 batang serai *titik*
1/2 biji bawang besar *hiris
2 ulas bawang putih *hiris
2 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
sedikit minyak untuk menumis

BAHAN UNTUK DI KISAR LUMAT :


2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
2 cm lengkuas
1 batang serai
5-6 batang cili kering


200 ml santan pekat atau 1 kotak santan pekat
*i guna santan kotak sebab santan fresh elek!* :D
santan fresh lebih sedap yaa.. so i cadangkan gunakanlah santan fresh :)



3 biji kentang saiz besar *potong 4*

CARA :


Panaskan sedikit minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS* sehingga naik bau.


Selepas itu masukkan pula *BAHAN KISAR* sehingga naik bau atau pecah minyak.
Masa ini sederhanakan api dapur anda.. sentiasa di kacau dan biarkan selama lebih kurang 5-7 minit.


Masukkan pula isi ayam yang telah di toskan dan kacau rata.
Biarkan ayam sehingga bertukar warna dan sentiasa di kacau.


masukkan kentang dan kacau rata.
Setelah itu masukkan 700 ml air dan renehkan.


Tutupkan periuk dan renehkan sehingga ayam dan kentang empuk.
Setelah itu masukkan santan pekat dan kacau sebati.
Masukkan gula dan garam, sesuaikan rasa, renehkan sebentar.
Angkat dan hidangkan!!

TARRRAA!!!!!!!!

Ayam Masak Kari Ala Shahriah :)


Mudah aje tu kan? masa nak menumis tu yang agak lama sedikit... 
ayam tu pulak biar empuk dan ala-ala isi nak tertanggal dari tulang.. waduhhhhhhhhh...
serius memang ler sedap bangat!
kentang tu biar empuk.. ala-ala baru nak di cuit dah peroi gitewww..
wahhhhh... pengsan! Youuu.. ya giteeww.... :D


Jangan lupa rebus telur masin... :D
miauuuuwwww memang lawanan yang best dengan Kari Ayam Ala Shahriah wahh giteeww :D


Pulak sekarang ni musim pelam muda kat pasar :D
apalagi buat sambal belacan lebih sikit.. buhkan pelam muda tu..
wow!!!! tetiba :))


Sambal belacan di lupa jangan!
terbaik memang dengan lauk kari ayam tewww :)


Gorengkan pulak sayur bayam... biar berkuah sikit...
wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... nyaman giteeww...:)


Hidangan yang cukup simple dan enak..
Hilang jemu jelak terhadap ayam sepanjang berhari raya hari tu kan kan.. :D


Sekian sahaja... perkongsian untuk hari ini..
mood nak membaking dah mari...
sibuk macam mana pun.. memasak adalah salah satu rutin wajib dan penting di dalam jadual kerja Shahriah...
cuma bab mengambil gambar step-by-step tu sahaja entah kenapa mood santai baik betul! :))


Jumpa nanti..
Jaga diri..
Senyum selalu...

Assalammualaikum..

TATA!!!

12 comments:

Mas Sani said...

owhhh...baru tahu, nak hilangkn bau hanyir ayam rendamkn dgn air beras, thanx for the tips kak shah :)

ayam kari ni peberet kami, suka sbb cpt dimsk sdp dimkn! kalo x hbs esoknya boleh buat sarap dgn cekodok or lempeng or roti jala la...pendek kate ayam kari best!

Salmi Khairil said...

entry hadiah dah update..sory lambat kak..kak hantar sikit kari kat rumah tak larat mask ler..demam, heheheee

Amelia said...

Hi laling, I sudah bawa mangkuk tingkat mau tapau leyy.... And my feberet telur masin, yum yum.......

I nak tukar menu dengan you, nanti you singgah my pondok scroll ke gambar no 13, tukar dengan your kari ayam. LOL

Don't worry, I tak merajuk or kecil hati. You habis your kerja penting dulu lah. Cuma I miss you mah.....and you punya karangan comment boleh cukup untuk I baca 1 minggu hingga next N3. LOL

Hugs you sampai penyet lorrr.... muahhhzzz.....................

shazrina said...

kak sha, arini nak singgah makan kat rumah kak sha laaa ..hehe meleleh da tengok kari ayam, siap ade telur asin ngan sambal belacan tu ...slurrrpp ..

QasehnyaRania said...

KARI AYAM MAKAN DENGAN SAMBAL BELACAN TAMBAH PULA NASI PANAS2...WAH..SEDAPNYAAAA..

http://lobaksusue.blogspot.com/2012/09/ketupat-daun-buluh-penah-makan-ke.html

zuwaidah said...

Salam Shahriah yang manis!
Kecur air liur nengok kari ayam kentang tu...telur masin auwwwww....sambal mangga (thumbs up)..memang betul simple yet sedap!

~azillakhalison~ said...

lagi satu smbal tu smbal ape kak?sambal pelam ea

Siti Nadira said...

Salam n selamat hari raya akak...baru berkesempatan jalan2 dan tinggal kesan..heheheh...memang ngancam menu akak...dah jemu ngan nasi impit mmg camni laaaah yg terbaik..hehehe

rahel said...

Sedapnya lauk kati ayam,telor masin,sambal belachan,tumis bayam....

Qasey Honey said...

slm Kak Sha cyggg...nk peluk ketat2 ni haa..hehe..

kalau akak nk tau kari ni fav QH sgt..lauk lain dh xheran dh kalau ade kari..mmg betul ckp akak tu..kdg ade masa masak kari ni kdg xmjadi..mcm ade benda jer yg kurang...tp kdg mcm rasa tersedap sgt la pulak..QH kalau masak kari rempah kari tu suka buh lebih sikit..hehe

wanie said...

mengancam betullah kari ayam tu..klu dpt cicah gan roti ni sedapnya..
sambal belacan tu mengancam gak..telor masin memang x leh nak tinggal ya kak..

Balqis Nazid said...

salam kak sha..

kari ni fevret saya tau, kari apapun saya suka sangat, lagi2 kalau dah semalam punya buat cekodok bilis ker.. buat lempeng ke perghhhh....

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ