ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, September 6, 2012

Ubi Rebus Dan Sambal Tumis 3 Rasa Terbaik i Tell YoUuu


Assalammualaikum... :)

Apa Khabar semua teman-teman? Masih dalam mood raya ke? Amboii.. dengar cerita masih ada yang mengambil tempahan biskut raya.. siapa tu? Auntie i lerr... orang sibuk beraya dan mood tinggal suam-suam kuku nak beraya.. wahhh dia sibuk menerima tempahan biskut raya.. rezeki ALLAH beri... :D

Kepada semua teman-teman yang meninggalkan komen tu... terima kasih sangat.. Insya~ALLAH dalam waktu terdekat dan apabila semua urusan kerja penulisan yang bertimbun ni selesai.. Insya~ALLAH i akan jejaki anda semua.. terima kasih yaa.. janganlah merajuk atau berkecil hati sebab i tak dapat membalas komen anda semua yaa.. i tetap baca setiap komen dan i sentiasa ingat... sehinggakan kekadang tu bila tengah busy.. teringat kat you all semua.. masak apalah agaknya kawan-kawan i tewww :D


Okay cerita pasal ubi kayu ni kan kan...
menu di atas tu bukan hari ni jadi santapan i sekeluarga.. hujung minggu lalu i bikin :D
baru hari ini berkesempatan i share.. tahu kan kenapa? yaaa sebab sibuk sangat yang aiii...

Cerita pasal ubi kayu ni kan kan.. inilah kesukaan Bonda tersayang aii tau... tiap minggu mesti dia akan beli di pasar...
padahal ada diebetes.. kalau bonda ada di rumah i.. sure dah kena bebel sikit.. cikit aje...:D

Bonda cakap... alah bukan selalu pon..
wahhh... demi Bonda tersayang i rebuskan jugak..
Ubi kayu pemberian dari jiran sebelah rumah.. fresh dari kebun tau..
lepas cabut terus hantarkan kerumah i.. macam tahu-tahu aje bonda i ada di rumah ni hah! kisah minggu lepas ler ni ekk... sekarang Bonda i dah melancong.. dengarnya naik belon bercuti.. amboii.. bercuti tak ajak i kan.. :D


Maka telah ku masakkan Sambal Tumis 3 Rasa...
ada Udang, Telur dan Ikan bilis...
waduhh lawankan dengan ubi rebus... fresh pulak tu..
lembut dan gebus...
perghhhh.. i yang tadinya jadi penasihat Bonda... wahh lebih sudu dari kuah :))
tak pe.. tak pe.. bukan selalu :D

Ubi Rebus


CARA MEREBUS UBI :

Ambil beberapa ketul ubi dan kupas kulitnya..
Cara nak cuci Ubi dengan lebih putih berseri lagi suci cecewahh... mudah sahaja...
Ambil sekeping tuala bersih *tuala tangan yang kecil tu* dan semasa mencuci tu sental dengan tuala kecil tu yaa.. Insya~ALLAH ubi akan putih bersih sesuci embun pagi..
idak ler nampak kelabu aje giteeww :D
*baca selawat jangan lupa masa mencuci tu ya* :)

Okay untuk merebus ubi pula yaa..

Masukkan ubi yang telah di cuci dan di potong 6 inci panjang jangan terlalu kecil nanti bila di rebus mudah pulak hancur.
Selepas itu masukkan ke dalam periuk dan tuangkan air secukupnya.. sama paras dengan isi ubi itu.
Taburkan sedikit garam halus dan 2 helai daun pandan yang telah di siat dan di simpul.
Rebus sehingga ubi empuk.. angkat dan toskan!

TARRAA!!!

Ubi Rebus


Serius ni.. makan masa panas-panas..
waduhhh cicah pulak dengan sambal tumis..
terangkat Youuu :D dah lah bau ubi rebus tu harummm naa bau pandan.. waduhh pengsan! :D

Sambal Tumis 3 Rasa



BAHAN-BAHANNYA :

6 biji telur rebus
1/2 kg udang saiz M
1 cawan ikan bilis *kisar*
2 biji bawang holland *potong bulat*
1/2 cawan air asam jawa
gula dan garam
minyak untuk menumis

BAHAN KISAR :

30 tangkai cili kering
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai
2 cm belacan

CARA :

Panaskan sedikit minyak dan masukkan *BAHAN KISAR* renehkan sehingga garing dan pecah minyak.
Masukkan air asam jawa dan ikan bilis *kisar* dan kacau sehingga sebati.
Masukkan bawang holland. Renehkan sehingga kuah agak pekat.
Sesuaikan rasa baru masukkan Udang dan telur rebus.
Kacau sebati dan sedia di hidangkan!!

TARRRAA!!!

Sambal Tumis 3 Rasa


Pekat, pedas, Lemak dan manis..
Ada Udang, Telur dan rasa lemak ikan bilis..
tiada komen untuk hidangan di atas..
sikit ajelah komen :)) TERBAIK!!!!
Wahh giteeewwwww :D

Ubi Rebus
&
Sambal Tumis 3 Rasa


Hadoiii... kesedapannya sehingga laa ni terasa-rasa kat anak tekak ni hah! jarang dapat rebus ubi fresh.. serius memang gebus dan enak bangat dong!!

Terfikir-fikir juga.. Insya~ALLAH nanti nak buat hidangan di atas tu untuk majlis makan-makan di rumah ni hah... simple dan enak Youu... :D


Kata Bonda..
masa zaman kekanak dia dulu.. ubi rebus memang makanan ruji mereka sekeluarga..
memanglah masa tu zaman perang baru sahaja berlalu.. tetapi beras mahal.. maka ubilah menjadi gantiannya..
terbalik pulak sekarang ni...
Nak dapat ubi yang baru sahaja di cabut dari tanah... dan terus di rebus.. punyalah payah! :D
hati terdetik... Syukurlah apa yang ada...:)

Jumpa lagi..
Jaga Diri yaa..
Senyum selalu...


Cak!!!!
Nellysha kirim salam...
dia pun sekarang ni sedang sibuk berlatih sukan..
mewakili sekolah untuk acara Larian 100 Meter..
Doakan Nellysha berjaya yaa.. tak dapat No 1 pun tak pe..
yang penting penyertaan...:)
*gambar Nellysha celah bunga.. belum mandi masa tu :))

Assalammualaikum..

TATA!!!



12 comments:

Amelia said...

Hi Cayang........ yuuhhhuuuu, hantar satu piring kat sini. Tengah lapar leyyy...LOL

Wah... I tak pernah makan ubi dengan sambal, selalu makan dengan gula atau masak bubur cha cha. Ini nampak best sekali.

I pun tengah pikir nak masak apa menu dari your recipes sebab nak submit N3, untuk "Cook Like A Star @ Master chef." So off course the "star" yang I pilih mesti you mah. Boleh tak boleh I sudah decide tau cuma tengah pikir nak pilih mana satu recipe. Semuanya best....

Okey... tak mau kacau you lama2x, you siap your kerja2x yang penting dulu. I'll be right here waiting for you. LOL

Muahhhzzz...............LUV U babe!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Amelia Amoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii cayang mucuk wangiii iiiiiii.... Amoiii i minta maaf sebab tak layan youuuuu sebab i buzy tahap kritikal sekarang ni hehhee... i rindu sangat sama Amoiiiii wahh nak masak apa tu??? jangan lupa hantar sikit pada i okeh.. cayang you ketat2 sampai you lemas dan pengsan 99 kali!!!!! take care muahhhhhhhhh... petang sikit i singgah pondok you yaa... jangan merajuk tauuu nanti cepat tua hehehehe muahzzzzzzzzzzzz

Asyifa Mustaffa said...

as salam kak...selamat hari raya maaf zahir batin....:)

mengiurkan ler ubi kayu rebus tu....rasa nak je time2 gini....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Asyifa cayanggg mucuk wangii.. selamat Hari Raya maaf Zahir dan Batin dari kak sha sekeluarga... terima kasih ya dik.. cayang dia.. mau tak kecurr.. akak yang masukkan N3 ni pun kecur tak sudah hahahaha

laskar pelangi said...

Assalamualaikum akak =)
Adesssssssssssssss.Terkesima tengok sambal tumis tu..Terliur..Huk3 =D

inahar ali said...

fuiyoooo...terangkat sehh!! selamat menyambut hari raya & maaf zahir batin wat sha sekeluarga ye!

Mas Sani said...

assalamualaikum kak syah...lama nye mas tak jengah cini :)

sedapnya ubi rebus cicah dgn sambal...teringat plak kt kg masa kecik2 dulu, ubi kayu rebus adalah slh satu menu ptg yg sy nntkn di hari minggu. Arwah nenek rajin tanam. Sedapnya cicah dgn sambal bertambah-tambah time tu hujan plak...alahaiiii syok nye!

Selamat hari raya maaf zahir dan batin ye :)

Yatie said...

Assalamualaikum Sha yg manis,
Slmt Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin...alahaiii ini menu yg paling sedap tawww..ubi rebus dngn sambal tu mengancam betullah..kat bawat tu nasi goreng kampung lagi...fuyoooooo wat perut akak berkeroncong ni.menu kegemaran tawww....mana nak cari ubi ni, kentang banyaklah kat umah..hohoohohohoh....

Amie said...

Assalamualaikum cayang Shaaaa.... oooo 3 rasa tu 3 benda rupanya... dibawa dari darat dan laut, dari daratnya telur ayam, yang dari laut punya ikan bilis dengan udang.... ni yang besnya ni, kalau yang tak boleh makan udang, boleh pilih telurnya ayam ye Sha... kreatif..memang dia kreatif & inovatif!

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Sha.
Selamat hari raya Sha.. Maaf zahir dan batin ye.

WAAAAA..nangis2 tgk ubi kayu rebus tu..Lawan lak dgn sambal tumis yg ada pilihan isinya.. Terliur sungguh tau!

umi's cup cake said...

Salam kak Sha,
Sedapnya nampak ubi tu..baru je makan masa pergi rumah makcik di kuantan..ni fav arwah ayah umi...lebih2 lagi digandingkan dengan secawan air kopi....

Anonymous said...

I could not resist commenting. Well written!


Here is my site; click here

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ