ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, October 3, 2012

Bening Bayam Gajah


Assalammualaikum... :)

Selamat petang semua :D

Hari ni i sajikan you all semua dengan hidangan yang cukup simple... 
tak perlu menumis, main pakai rebus je :D



Bening bayam semua orang dah tahu.. buh keledek dalam 2 buku.. ikan bilis tu lebihkan sikit.. perghhhh...
Bonda panggil i tak layan! ;)) dapat pulak sambal belacan dan ikan kering kapak.. perghhh...

dan bayam yang i masak kali ini ialah bayam kampung, atau ada yang panggil bayam gajah! jadi jangan memain i masak gajah hari ni muahahaaa :))


Tu dia.. pokok bayam kampung atau bayam gajah ni dah lama dah tumbuh.. dari Amin kecik sampai laa.. bayam tu ada aje.. bila mesin atau racun pun ehh selang sebulan dia tumbuh lagi!
akhirnya i memutuskan untuk meneruskan hayat bayam gajah tu :))

Pulak tumbuhnya betul-betul depan tingkap dapur i.. bukak aje tingkap sambil cuci pinggan tu haa... hijau aje mata memandang.. tu yang bela sampai laa... nyaman aje giteww...

Selalu juga masak dan sedara mara kalau datang berkunjung mesti akan i bagi.. goreng sedap! rasa macam keropok giteww.. Insya~ALLAH nanti i goreng i share kat dapur i ni ehh... ;)

Dah jom masak!

Bening Bayam Gajah


BAHAN-BAHANNYA :

1 cekak daun bayam gajah Cuci dan rendam dengan air garam.
3 tangkai daun selasih *ambil daunnya
2 buku keledek *potong kecil
garam
600 ml air

BAHAN TUMBUK :

1 biji bawang besar
1 genggam ikan bilis
1/2 sudu teh lada hitam

CARA :

Rebuskan keledek bersama air sehingga empuk.
Masukkan  *BAHAN TUMBUK* dan didihkan.
Masukkan daun bayam, daun selasih dan sesuaikan rasa.
Angkat dan hidangkan!

TARRAAA!!!

Bening Bayam Gajah


SlurrrPpppp... permintaan bonda... bila ada berteman di rumah ni.. makan pun berselera.. :D
i gorengkan ikan masin kapak kesukaan bonda, sambal belacan tomato dan ayam goreng oregano..
makan berdua.. nyaris tak bersilang tangan kami makan! :))


Sekian sahaja.. kisah hari ini.. Insya~ALLAH petang nanti i share menu minum petang simple tetapi melaTOP!!

dan bukan lagi AJAIB! hehee.. dah simpan dalam kotak :D

Assalammualaikum..

Jaga Diri..

TATA!!


4 comments:

Marsita yahya said...

salam kenal,
bening bukan sebarang bening ni, kalau kena ngan sambal belacan mau 3 pinggan nasi.
www.my-mintroom.blogspot.com

JaSSNaNi said...

waalaikumsalam...
haaaaaaaa... bayam dan gajah.. jadinye bayam gajah.. just joke.. :)
owhhh.. nama bayam ni bayam gajah ek.. patut ler rupa dia lain sikit dari bayam yg jual kat tesco.. kat rumah arwah tok dulu mmg ada banyak pokok bayam ni.. mmg dok masak sayor ler.. tapi bila dah besar ni.. rumah arwah tok pun dah tak de.. jadi jumpa bayam kat tesco je.. dok fikir gak.. kenapa pokok nye kecil2 je.. maksudnya tak tinggi mcm dulu.. baru ku tahu.. :) eheheheheh

Mat Gebu said...

Awwww... Datin seri masak BBG laaa....yang G tu kan, kalau tukar Gebu pun ok gak...kalau Gajah tu macam seksa jee CM dgr, maklumlah CM kan spesis gebu....hahaha...

myda_ahmad said...

tu dia,tinggi melampai pokok bayam kak sha.Kalau yg kt kedai tu hanya paras sampai ke siku je....
tp memang segar tekak bila msk cam gini...menu yg sihat,bebas dr minyak..hehehe...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ