ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, October 4, 2012

Pengat Ubi Dan Keledek SlurPpp



Assalammualaikum.. :)

Menu minum petang i tadi bersama Bonda.. yang lain di rumah ni tak reti nak makan pengat! apasal? hentah! :)) tak pe.. tak pe.. lepas masak aje pengat tu terus i hantarkan ke rumah jiran kanan dan kiri.. depan tak de jiran! parit ada laa... :))



Tu dia.. saki-baki ubi yang bonda beli dari jiran i.. ada lagi 3-4 buku..

dan dah ku buatkan pengat tadi.. ada lagi tinggal 2 buku beSORRR naa... itu esoklah pulak yerk :D

Bonda cakap ubi tak boleh simpan lama nanti masuk angin.. so i buatkanlah.. fav bonda kesayangan i :D sekarang ni menu ikut tekak my bonda.. apa dia teringin i masakkan.. badan bonda camtu gak.. i?? muahahahaa... tak berani nak panjat penimbang cik kak aii.. ;))

Pengat Ubi Dan Keledek 


keledek pun masih ada berbaki.. so i campurkan sekali.. mau tak sedap! kedua-duanya berserat wahh!!

daun pandan comey-momey tu petik dalam pasu. Padahal baru nak tumbuh huhuu... :D malas nak melompat longkang boleh giteeww ;)

Pengat Ubi Dan Keledek 


1 buku gula melaka *saiz kecil
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan *siat halus dan simpul
300 ml santan pekat + 300 ml santan cair
sedikit garam


hiris gula melaka untuk jimat masa memasak ;)


Anggaran 400 gm ubi kayu *potong kecil
Anggaran 350 gm keledek *potong kecil

Cara :

rebuskan terlebih dahulu ubi kayu sehingga separa masak.
Baru masukkan keledek dan masak sehingga empuk dan toskan.
Masukkan santan, gula pasir, gula melaka, garam dan daun pandan dan renehkan sehingga gula hancur.
sentiasa di kacau dan api kecil.
Setelah mendidih *sentiasa kacau jangan sampai pecah minyak* baru masukkan keledek dan ubi kayu!
angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

Pengat Ubi Dan Keledek 


SlurPPpppp ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....
hirup pulak time musim panas macam sekarang ni.. perghh...
Tinggal mata putih! i tell you!
 @_________#


Sekian sahaja.. perkongsian hari ini..

Jumpa Nanti, jaga diri..

Assalammualaikum..

TATA!!


13 comments:

Kak Nik Ja said...

salam kenal shah..akak ni dah lama nak dtg sini..ari ni baru berkesempatan...ade lagi tak pengat tuh utk akak,jiran seberang bukit!...:)

Marsita yahya said...

salam kenal,
join blog ni lama dah...tapi selalu bila buka lambat ya...knp. Mungkin file besar2.
Sila lah ke blog saya.
www.my-mintroom.blogspot.com

JaSSNaNi said...

amboiiii... bukan main layur lagi ha... tertelan gak air liur ni.. hehehehe.. sedap plak pekena pengat petang2 ni... jiran depan parit... hahaha kelakar la..

Chah said...

Shaaa!!! Syantek header baru...ai jiran belah barat daya taw...antor lerr pe lg...err ubi tu beli dr jiran n pastu pi ngantor semangkuk besorr pulak kt jiran tu..ngenge....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Nik Ja... terima kasih sudi singgah ya kak.. okay alamat plz nanti sha hantar seperiuk hhahahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kenal juga Kak Marsita...:0 Insya~ALLAH nanti sha singgah dan follow akak... tq muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Jasnani heehee.. tu laa depan rumah ada parit camno tu hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Chah Muahahahaha nak buat camno.. masak banyak hantarkan jugak ke jiran tu muahahahaha

Liza said...

huhhh, dah lama Liza xmkn ubi kayu, nak sikiiiitttt...

Qasey Honey said...

slm Kak Sha cygg...wah cantik header baru tu...

nak sikit kak pengat ubi tu...sedap nmpknye tu...

CT Delima said...

As'salam Shah

budak2zaman moden ni mana tahu makan pengat bagi Shah, kalau bugger atau ayam kfc tahulah hehehe.

anak2 k.ct pun tak pandai, jadi kalau nak masak tu cukup2 untuk k.ct dan suami ajelah.

Phong Hong said...

Saya nak makan dua mangkuk baru cukup :)

Amelia said...

Yuhhuuu...ubi dah habis? I boleh tolong you makan separuh. LOL
But yang best sekali kukus dan makan dengan gula.
Sha, buat bubur cha cha sedap juga.


Cayang you yo......muaaahzzzz..........with hugs to you.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ