ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, October 17, 2012

Scones... Musim Hujan.. Teringat Nostalgia Di Cameron Highlands 2010




Assalammualaikum...

Would you like a cup of tea?

Scones anyone? :D


Hujan lebat sangat di kampung i...

bila hujan.. i ni jenis yang mulalah teringat kat kenangan manis suatu masa dulu..

Termenung celah tingkap memerhatikan hujan lebat...

Bestnya... kalau dapat makan scones dan secawan teh o panas...

SlurrpPPpp... ahhh... ya giteeww... MODE :: berangan tak sudah! :))


December 2010... kali terakhir i jejakkan kaki ke Cameron Highlands.. salah satu tempat percutian wajib tiap tahun i sekeluarga... tahun 2011 tak ke sana sebab i sibuk bertarung di gelanggang Masterchef :D

2012???

Insya~ALLAH.. masih dalam perancangan..
sekarang terlalu sibuk dengan pelbagai urusan dan undangan :D


menikmati scones, waffles, pan cake.. cheese cake... di Cameron...

hadoii.. seronok betul time tu... :)


Ada banyak kenangan manis cuti bersama keluarga..di Cameron Highlands :D


dan nostalgia 2010 kembali petang tadi...
17 Oktober 2012...

berangan menikmati teh o Cameron Bharat di kedinginan hujan petang...

padahal cuma celah tingkap tu je minum teh o... :))

kabus memang tak de.. sejuk memang ada :D *hujan lebat*


angan-angan ingin menikmati scones akhirnya menjadi kenyataan petang tadi...

kuatkan semangat.. dari tertidur dalam bilik opis i tu..

baik turun ke dapur...:D

bukannya susah benor.. tak sampai 35 minit siap!

Scones


resipi paling mudah dan simple.. rasa enak dan meleTOP!
tak caya meh! cuba.. ekk.. ;)

Nak buat scones ni mudah sangat.. 
sangat ringkas, simple dan enak di makan..
sesuai di hidangkan waktu sarapan pagi dan minum petang..
makan ketika panas-panas memang terbaik!
teh o jangan lupa tau :D

jem strawberry wajib ada..
mentega terbaik dari ladang juga jangan di abaikan.. ;)


i guna sukatan seperti di atas..
mudah dan lebih tepat.. ada jual di kedai menjual bahan-bahan dan peralatan membuat kek dan biskut..
tepung jangan lupa ayak untuk mendapatkan hasil yang gebu dan halus..
jangan di uli...
mentega haruslah beku dan bukan suhu bilik *lembik*


BAHAN-BAHANNYA :

2 1/2 cawan tepung gandum + 1 sudu besar baking powder + 1 sudu teh garam **AYAK BERSAMA**
100 gm mentega *beku dan potong dadu
3 sudu besar gula castor
150 ml susu segar

CARA :

Campurkan mentega dan *BAHAN AYAK* dan dengan menggunakan hujung jari gaul rata sehingga menjadi serbuk.
Masukkan gula castor dan gaul rata.
Lubangkan di tengahnya dan tuangkan susu segar, sedikit demi sedikit sambil mengacau dengan sudu.
Setelah sebati. **JANGAN DI ULI, SEKADAR MENJADIKAN IA SEBUKU DOH* dahh... :D
Leperkan adunan dengan menggunakan jari setebal 2 cm tebal.

**DOH ini memang agak lembik**



terap seperti gambar di atas.


sapukan dengan sedikit susu cair di atasnya...
dapat lebih kurang 9 ketul :D

Panaskan ketuhar dengan suhu 180'C selama 10 minit.
Masukkan adunan ke dalam ketuhar dan bakar selama 15-20 minit.
Angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

SCONES


Jika anda sukakan scones yang lebih keperangan.. tambahkan lagi 5 minit..
i dah tak sabar.. lapo! sebab hujan... :))

TARRAA!!!

SCONES



Smells so GOoooOOooooooDDdddddddd :D


jangan lupa jem strawberry dan mentega tau..
atau apa-apa sahaja jem yang anda suka... sesuka hati you all lah yaa... giteewww... :D


YummEhhhHHhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


hidangan yang cukup mengenyangkan!

lepas makan terus senyum sampai ketelinge..


Bila terkenang nostalgia.. lalu.. kekadang tu bagus jugak..

ada jugak idea nak makan apa di kala musim hujan cam ni kan kan... :D


sekian jumpa nanti yaa... ;)

Sorrylah yaa.. N3 petang keluar malam.. :))


Jumpa nanti...

Assalammualaikum..

TATA!!



12 comments:

kasih.redha said...

sha yg cantik lagi jelita
bak le seketul scone ni..nak minum dgn air kuupii ..kat sini pun hujan lebat skrg ni sha :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Kasih yang anggun dan ayu.. hehehee.. mana ada jelitanya sha ni kak.. macehhh :D

Haah kak musim hujan sekarang ni.. so mood memasak menu ke musim hujan.. kat oversea dah musim luruh dah ni hahaha.. kak cukup ke seketul?? nah! sha bagi 6 ketul.. cukup tak?

Rohah said...

salam kak, jakun ni, sbb tak pernah makan..tapi ada niat nak buat dulu....sampai sekalang, tatak buat juga maaa..hi2

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rohah cayangg.. simple je tu dik.. tak sampai 35 minit dah boleh ngap! leceh lagi nak buat cekodok sebab berdiang tepi minyak panas hehehe.. ada resipi nanti cuba ekk.. muahzzz

dZana said...

ppgi dah mengendap scone.. tergudanya akk sha.. sib baik kt sek ni.. klau tidak mau nya dah mengayak tepung.. rindunyanya nak blogwalking.. tak meyempat tul skrg ni

AZLITA AZIZ said...

salam shah

amboiii.. makan tak ajak akak ye..
nak jugak secawan tea dan scone tu.. ujan-ujan ni perut lapat aje... ^_^

norzila said...

kak sha..adakah sama rasa nya dengan macaroon...best la kan kak lama x p cameron..dpt teh strawbery adoyyyyy dpt plak num smbl tgk ladang teh yg mnghijau...saya suka saya suka..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Dzana.... mengendap yaa.. apalagi balik buat hehee.. nanti pas kat sha cikit ehh.. ;)

Shahriah Abdullah Novelis said...

W'salam Kak Azlita tukang masak tersohor... ;) ajak sha ajak semua makan ni.. meh ler musim hujan manjang lapo je ni kak ;))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Norzila Macaroon dan scones tak sama dik.. totaly different... scones more to bread taste... and macaroon lebih ringan sepupu kepada pavlova... ;)

CT Zaleha Hasan said...

assalam..xsangka jumpa akak dalam blog plak..dulu tak mis layan masterchef..sampai la sekarang...boleh la dpt tunjuk ajar share2 resepi...

CT Zaleha Hasan said...

assalam..tak sangka jumpa akak di blog..dulu tgk kat masterchef jer..skrg bleh jadi member blog...nt leh la dpt kongsi resepi yer...tq

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ