ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, November 30, 2012

School Fest : Bubur Nasi And The Gangs ~ JOM! Kita JUMPA di JOHOR!


Assalammualaikum.. dan Salam Sejahtera buat semua teman-teman yang setia mengunjungi dapur maya i yang tidak seberapa ini... walapun sekarang ni i tenggelam timbul... apa yang penting i tetap curi-curi masa untuk tetap berkongsi resipi dan idea.. walaupun tidaklah sehebat mana pun.. yang penting i ikhlas ingin berkongsi kepada semua teman-teman baru dan lama... :)

Okay, hidangan school holiday i dah sediakan satu folder khas untuk kengkawan cari dan kais bila kekeringan idea.. di bawah label "MENU SCHOOL HOLIDAY" kais ler kat tepi sebelah kanan... tu yaa... tq so much :)

sebelum i bercerita dan berkongsi resipi..
i nak ajak kengkawan yang menetap di Johor Baharu atau kebetulan sedang bercuti di Johor Baharu...
 apa kata kita pakat ramai-ramai jumpa i di...


bertempat di : Galleria@Kota Raya Johor Baharu 
*ruang legar*

Pada : 2hb Disember 2012

Tepat Jam : 2 petang

Tak ada syarat yaa..masuk adalah percuma!  inilah peluang kita nak berbual mesra.. bukannya mudah ada kesempatan seperti itu.. selalunya i busy terbang sana dan sini.. jadi i dengan rendah diri ingin mengajak teman-teman semua untuk ada di sana... kerana ada demo masakan.. dari air tangan i sendiri... selalu berkongsi di dapur maya aje kan?
hah! kali ni secara live!

dan yang istimewanya.. hidangan yang bakal i masak tu nanti... adalah masakan yang cukup besar ertinya.. ada sejuta kenangan tau.. di mana masakan itulah yang i masak semasa pertandingan untuk melayakkan ke peringkat TOP 40 Masterchef Malaysia Season 1 ~2011
nak tahu hidangan apa???

Kenalah datang ya!

Shahriah tunggu tau.. tq so much di atas sokongan kengkawan semua.. muahzzzz :D

Okay dahh... JOM! MASAK!!

BUBUR NASI AND THE GANGS


Bubur nasi... adalah penyelamat di kala musim cuti sekolah ni yaa..
masak tetap simple tetapi ada banyak juadah... 
mudah nak di sediakan... dan tidak leceh..
jimat belanja pun ya..
apa taknya.... beras 1 pot setengah.. buh air bebanyak dah jadi seperiuk besor!
makan berulang kali sampai ke malam pun yerk! :D

Okay JOM! Tengok! apa hidangan yang i dampingkan dengan bubur nasi i tu yaa...

Ikan Bilis Kicap


i kalau masak bubur nasi..
tak sah! tak masak lauk ni.. sekeluarga suka..
 paling mudah dan enak bila di makan dengan bubur...


i tahu ramai yang tahu nak masak lauk ikan bilis kicap ni kan..
jadi i share resipi yang ringkas aje yaa..
kalau nak resipi penuh bolehlah geledah di bawah label ikan bilis

Bahan-Bahannya :

Ikan bilis
bawang besar
cili padi
bawang putih
kicap masin
cuka
gula dan garam
minyak

Tempeh Berlada Ikan Bilis


kebetulan ada tempeh.. so i gorengkan dengan sambal dan buh ikan bilis..
lawankan dengan bubur nasi... perghhh... juleng bijik mate i you! :D
 

Bahan-Bahannya :

tempeh
cili kering
bawang besar
bawang putih
belacan
ikan bilis
sos tomato
gula dan garam
minyak

Untuk resipi dan cara sepenuhnya nanti i share kemudian yaa.. :)

Sup Sayur & Kacang Hijau


pertama kali i buat :D
sebenarnya i rendam kacang hijau nak buat bubur kacang durian..
tetiba tak jadi.. sebab durian semuanya dah kena sesah! :D
tak pe.. tak pe.. esok durian gugur lagi nanti baru buatkan bubur durian..
kacang hijau tu i rendam dulu dari pagi...
petang i cuci bersih dan buangkan kulitnya.. mujur tak jadi taugeh@cambah macam dulu! :))

dan selepas tu dapat ler idea.. nak jadikan sup..
yang ini i share resipi penuh..
sebab i tak pernah share resipi ini sebelum ini.. sebab first time cuba.. sedap!

dan i tak tumis.. hanya rebus cam tu je. diet ni :D


BAHAN-BAHANNYA :

1 cawan kacang hijau *rendam dan buang kulit
1 biji bawang besar *hiris
4 ulas bawang putih *hiris
5 tangkai cili padi siam *potong
1 biji kiub ikan bilis *knoor
600 ml air
2 biji tomato hijau *potong 4
4 tangkai daun sadri *daun sop *hiris 3 inci
sedikit cracked white pepper
garam secukupnya

CARA :

Renehkan air bersama bawang besar, bawang putih, cili padi, kiub ikan bilis sehingga mendidih.
Masukkan kacang hijau dan renehkan sebentar.
Masukkan tomato hijau dan masak sebentar.
Kemudian akhir sekali masukkan daun sadri dan sedikit lada putih.
Sesuaikan rasa dan hidangkan!

Telur Masin


wajib ada kalau bubur ada..
tak ada.. tak sah!
ikan masin sepat baki semalam pun i hidangkan sekali..
caipo@jeruk lobak pun wajib ada kalau makan bubur...


Simple.. ringkas dan mengenyangkan!
selamat mencuba! ;)


Jangan lupa temu janji kita!

Untuk info lanjut >>> KLIK SINI

DAN i baru sahaja update blogs di bawah tu... ;)
 






Sekian dulu, jaga diri... :)
JANGAN lupa temujanji kita taw! i tunggu you all okeh!

Assalammualaikum..

TATA!! 

3 comments:

Gee® said...

Sedapnya Sha, bak k.gee semangkuk... 1 set yer!!

Chinta Safia said...

Sedapnyer kak, pecah liur saya tengok masakan akak.

Rohah said...

salam kak, ngancem banget menunya ni...telur masin tu yg buat tak tahan tu..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ