ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, December 13, 2012

Choc Moist Cake School Holiday Versions... Kidz buat i jadi Mak Nam! Ya.. Giteeww


Assalammualaikum.... dan selamat sejahtera buat semua teman-teman yang kuhormati..

Dah baca tajuk kat atas tu? ya.... dan nampak tak gambar di atas tu???

Yaa.... satu rumah bau cekelat petang tadi.. bersamaan 13hb Disember 2012... porak jangan cerita :D

i ni kan bab-bab melayan kekanak memang i suka.. terutama sekali yang usia... 5 tahun ke atas.. di bawah usia 5 tahun... hadoii.. yang tu i seram sikit nak melayan :D 

Biasalah sekarang ni musim cuti sekolah... soOo anak-anak sedara adalah dalam 2 orang menginap di rumah ni.. adalah kawan Nellysha... semuanya boys... yang gegirl memasing masih bercuti di kampung tok nenek nun jauh di sana.. sok lusa.. hah! tunggu.. aje memang penuh rumah ni... :D


Kengkawan yang mana dah lama follow blogs i ni memang dah tahu.. bila tiba musim cuti sekolah.. mesti punyalah ada aktiviti i dengan kekanak riang *termasuk i* :D

suka ajak kekanak tu turun sama ke dapur.. bagi kekanak tu merasa betapa dapur yang selalunya mereka di larang untuk berlama-lama tetapi dengan i... hari ni dapur tu mereka bertiga yang punya!

porak! tak pe.. tak pe.. masih terkawal... syaratnya semua kena dengar arahan dan di larang sama-sekali terjerit pekik! yang lain ON! :))

Chocolate Moist Cake
 School Holiday Version's


tu dia.. kek ala-ala  macam muncung aje tu kan...
yaa.. memang langsung tak ku trim.. bior je camtu..

kata school holiday version kan kan...

yang penting moist and Yommeh :D


9 yrs..Nellysha dak kerempeng memang ler Ratu cekelat di rumah ni... selain abang2nya.. dan bapaknya juga.. maknya okay je.. :D

pakaikan crown kononnya...


Danish... 8 tahun... dia cakap ini first time dapat deco cake with choclate...
paling teruja... :D

Jom! buat dulu...

Chocolate Moist Cake
 School Holiday Version's


BAHAN-BAHANNYA :

**dah banyak kali share sebelum ini.. i share lagi di sini yaa*

BAHAN BASAH :

1 cawan minyak *sun flower oil
1 cawan gula**kek ni tak berapa manis.. kalau suka manis tambahkan lagi gula :D
3 biji telur *gred B
1 cawan susu segar

BAHAN KERING *AYAK BERSAMA :

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan serbuk koko *gred A
1 besar baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu kecil garam halus

CARA :

Putarkan *BAHAN BASAH* sehingga sebati atau gula larut.
Masukkan *BAHAN KERING sedikit demi sedikit sambil terus memutar dengan kelajuan sederhana.
Setelah semuanya sebati, putar lagi 5 minit dengan kelajuan maksimum.

Tuangkan adunan ke dalam acuan loyang yang telah di alas dengan kertas minyak dan oleskan dengan sedikit minyak.

Kukus selama 45-60 minit.
Setelah masak, angkat dan sejukkan terlebih dahulu.

 Chocolate Ganache Simple Version


okay membuat topping Chocolate Ganache ada pelbagai resipi... dan ini adalah salah satu resipi yang i biasa topping untuk setiap kali membuat kek coklat di rumah..

dengan menggunakan Choc Button jenama Beryl's atau Hershey's

hasilnya memanglah SEDAP GILERZ!

CARA :

400 gm Choc Button
100 ml whip cream *kalau tak ada guna susu segar pun boleh

Dengan kaedah double boiler...

Campurkan Coklat dan whip cream/susu segar dan jerangkan di atas periuk..
biarkan sehingga coklat cair dan kacau sebati.
Angkat dan sedia di tuangkan di atas kek!
Kalau nak tekstur yang pekat bolehlah masukkan ke dalam chiller untuk tempoh sejam atau dua.. bergantung kepada fridge anda :D


pekat.. sedap.. dan YOMMEHHHHHHHH!!!

kekanak riang tu dok mencalit aje... ;))

masa untuk mendeco.. ikut kreativiti kekanak riang tu yerk...


Chocolate moist cake yang dah sejuk tu bolehlah di potong ikut TUMBESARAN dan CAPACITY kekanak yang bakal menelan kek tu nanti...

kalau kekanak tu kecik.. ko potongkan kecik je dahhhhh :))
kalau kekanak tu besor pun ko potong kecik jugak.. nanti tak cukup! :))


okay i tunjuk demo dulu macam mana nak tuangkan choc ganache tu.. sambil berleter memberi taklimat bagaimana nak tuang tanpa bereceh satu dapur! muahahaaa :))


"Yaaa.. begini yaa anak-anak...."

suara lembut naa.......

*mak nam tu namanya... bonda i cakap! :))


wah! semua dah tak sabar-sabar nak mendeco...
belum start lagi tu.. tu.. baju.. jari.. pipi semua dah penuh cekelat! :))

tak pe.. tak pe.. it's your day! Grrrr..... ;)


Nellysha jalan dulu.. yang lain tengok dulu k....




hambik ko!

tak pe.. tak pe.... :D


masa untuk deco.. tampal dengan cekelat button...
masa ni... semua dok berbisik.. nak menjerit takut langgar syarat :))

"Psstt... Nelly tinggalkan untuk kita tau... jangan tampal semua!"

muahahhaaa.. hadoyaiiii... masa ni gelak dalam hati je taw!


Okay.... giliran Danish...


masa ni.. adik Danish.. Wonta sama naik.... 5 yrs...

tu baru lepas habis waktu grounded... sebab tadi masa buat kek dia bising...*kena duk kat atas.. sampai kena panggil baru boleh join!* :))

sebab tu tetiba baru menjelma... :))


"Wonta.. jangan kacau.. kalau kacau grounded lagi... kali ni lama sikit nak tak?"

terus.. cool.... :))


3 saat selepas itu!

perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


giliran Wonta...




Hah! hambik ko!
macam nak di perahnya mangkuk cekelat ganache tu...
masa ni semua menjerit!!!!

"Jangan buat camtu laaa....."

tapi slowww______

sebab takut kena grounded! :))


yaa...........

memacam kaedah cara menuang cekalat yang dia memandai buat.. heheee....


siap jengah abang dia punya..

macam mana nak tampal cekelat button tu hehehe....



tampal sekeping... jari masuk mulut...
tampal 20 biji cekalat... 22 kali jari masuk mulut...
hadoii....

masa ni semua menjerit... *KUAT DAN TAK SLOW LAGI DAH~!

"YEeeeeeeWwwWWWwwwwwwwwwwww!!! tak nak dekat dengan WONTA!!!"


NO komen... cam tu je muka dia bila kena sabotaj dengan Nellysha dan Danish :))


dan inilah hasil kreativiti Wonta..
dan Ninja Go toys dia yang turut ambil bahagian..
actually lego tu keler putih... dia cat dengan marker pen keler biru... hadoiiiii


hasil deco Danish....


heheee.....


baju comot..
pipi pun comot dengan cekelat....


hasil deco Nellysha...


mak nam punyer.... :D


Syukur Alhamdulillah...
 Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...legaaa!!!

selesai aje aktiviti tu tadi....

semuanya lesap naik ke atas makan kek memasing depan TV... tengok katon....senyap je...

i cakap kat Bonda... 

"Jawablah.. lepas ni semua mesti hyper!!! tak tido malam..."

selang 25 minit...................

nak tahu apa telah terjadi?????????????????????????


Yaa...................................................................!!!!

hadoiii.. dia dok berlari dari atas ke bawah... bawah naik ke atas...

turun naik.. main kejar-kejar!!!! darab 38 kali!!!

tak sudah dengan tu... lepas kena tegur...

SENYAPppPpPPPPPPP!!!!

tidur ke ekk?????

tak selesai lagi rupanya....




Yaa.................. main sembunyi IBU!!!!
dekat nak senja baru nak mandi!!

tu laaa.. jadi mak nam lagik!!

bagi cekelat sebanyak tidak mana tak hyper kekanak tu!
muaahahahhaa :))


dah tu je lah dulu yaa... lebih 40 keping gambar yang i masukkan...

mana yang tersilap taip tu harap maafkan ajelah yaa...

sebenarnya nak bawak kekanak tu pergi swimming... hari hujan... tu yang i jadi mak nam hari ni... :))

tak pe.. tak pe.. yang penting... hari ini kekanak riang tu dapat lagi satu ilmu berguna sempena cuti sekolah ni.. antaranya...

"Jangan terpekik-terlolong kat dapur nanti kena grounded!"

Sekian dulu... jumpa nanti.. jaga diri...

Assalammualaikum....

 
TATA!!

9 comments:

faa.rosli said...

sama laa dgn faa..adik sedara faa suka dtg umah kalo cuti skolah..time tu kita ajak dia memasak skali..

tapi tu dulu time diorg kecik2 n xde teknologi2 mcm skang ni...skrang nak ajak berborak pon susah,...

faiezah pae said...

terbaikkkkkkkkk... sedap hingga menjilat jari kanak2 riang ni ye.. nyum2.. :)

Amelia said...

Hi my sayang, yuhhuuu.... I'm here....I mau 2 keping with chocolate ganache kaw2x punya and kopi-o iced glass besar. LOL

How are you, my dear? Cuti sekolah sibuk masak2x layan anak? This moist cake memang sedap meletupss....yum yum...

Kalau ada masa singgah my pondok makan satay udang besar. ;)

With lots of love and hugs to you. muahhhzzzz...

MamaFaMi said...

Salaam Sha...

Hihi... kelakar lak baca entry Sha kali ni... Macam-macam gaya bebudak ni kan... Tak pe, yang penting... enjoy!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Heheheeehe tq semuaa.... kurang kerja jadi mak nam hari ni :))

Nooriah Abdullah said...

salam sayang Sha...
confem sedap itu kek sehingga menjilat jari semua nya kan tapi hanya dpt tengok je kesian...

Puan Hazel said...

bestnya diorg dpt buat aktiviti bermanfaat.. mana alif bom-bom? windu plak kat dia..:) mesti lagi happening kalu dia ada kan?

shazrina said...

nak jadi anak kak sha ..nak jadi anak kak sha .. :)

inahar ali said...

bestnyee..akak pun nk jadi kekanak gak laaa..leh tumpang main cekelat kt umah mak nam..hehe!!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ