ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, December 12, 2012

Singgang Pedas Ikan Parang


Assalammualaikum... dan selamat sejahtera buat semua teman-teman yang kuhormati :)

Okay.. hari ini i masak simple macam selalu... kebetulan bonda kesayangan ada di rumah.. jadi ke pasar kami berdua... pilihan ikan dah tentulah Bonda yang pilih.. ikut ikan fav dia lah kan...

So ikan parang adalah salah satu fav Bonda.. masa beli tu dia dah sebut nak makan singgang ikan parang.. singgang rebus macam biasa tu...

Cuaca pulak panas terik... so i buatkan singgang pedas berapi.... khas buat bonda tersayang...
 dan yang lain turut sama menompang :D



 dah banyak kali i share resipi singgang pedas..
kali ni i share lagi.. 
senang... yang mana baru sahaja singgah di blogs i ni dah boleh mencuba dan tak perlu terkais-kais kat folder yang ada kat tepi tu kan....


BAHAN-BAHANNYA :

4 keping ikan parang *belah dua
6 batang kacang bendir
2 helai daun kunyit *siat
2 batang serai *titik


1 genggang asam jawa + 600 ml = jadikan air asam jawa yang separa cair
garam & gula

BAHAN TUMBUK KASAR :

1 biji bawang holland
2 ulas bawang putih
2 cm halia
3 cm kunyit
2 cm lengkuas  
8 tangkai cili padi siam *merah
3 tangkai cili padi kampung *hijau

CARA :

Masukkan *BAHAN_BAHAN TUMBUK*, serai dan juga air asam jawa.
Renehkan sehingga mendidih.
Masukkan ikan, daun kunyit dan kacang bendir.
Renehkan sehingga ikan masak, sesuaikan rasa.
Angkat dan hidangkan!

TARRAA!!!

Singgang Pedas Ikan Parang    


nampak aje tenang aje tu kan kuahnya...
nak hirup pelan-pelan yaa.. kang ada yang tersedak!
makan dengan nasi panas-panas...
sambal belacan...
Ulam petai..
Ikan masin sepat..

PengsaNNNNNNN!!!!!!

@_________#


Nellysha cakap kat semua.... Auntie2.. Uncle2.. dan Kakak2...

"Happy School Holiday! Lots Of Luv From Nellysha!"

Muahhhhhhzzzz <<< yang ni mak Nellsya yang tambah! :D


Wonta.. ni lah anak saudara kesayangan i yang ada di rumah.. **juga tangan yang ada atas kepala Nellysha kat atas tu** :D
riuh rendah.. tiap hari asyik ajak i ke shopping mall belikan dia Ninja GO! *lego* 
perghhh....
tak pe.. tak pe....
janji rumah ni tak sunyi ;))


sekian dulu....
jumpa nanti.. jaga diri..

Assalammualaikum...

TATA!!

4 comments:

Amie said...

Riuhlah rumah time cuti sekolah ye Sha... tapi seronokkan!
Cantik memikat singgang pedas ikan parang tu Sha....sedap makan dengan nasi panas lembik2 sikit, kuahnya tu yang menambah selera!

faa.rosli said...

sedapnyaa...dah lama tak makan singgang....nyum nyum...letak kuah banyak2..picit cili api, tuang kicap...sedapnya...

kkida @ 1001resepi said...

Salam Sha,
lama kkida tak jengah kemari...dah lain rupa blog Sha...nampak kemas dan menarik...lauk tu nampak sedap sungguh...Sha memang pandai masak...kkida salute you dear....:)

Yatie said...

perghhhhh mmng menyelerakan, lauk kegemaran akak ni Sha...kalau makan maunya bertambah2 nasi dan lauk...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ