ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, December 11, 2012

Tempeh Bacem ~ Resipi Indonesia (my PA)


Assalammualaikum.... dan selamat sejahtera buat semua teman-teman yang kuhormati.

Dah hari selasa... bagi yang bekerja di rumah macam i ni.. selasa ke rabu ke.. sama aje :D

Rutin harian yang sama sahaja yang i lakukan.... menghadap PC.. dan selebihnya urusan kerja di rumah... tak pulak bosan... suka lagi ada ;)

Dulu pun i kerja makan gaji... rutin harian sama... bangun pagi... pulang petang.. ada kala tu bila ada event di luar.. pulang malam... bukan setahun i kerja makan gaji yaa sebelum ini.. malah lebih 13 tahun.... :D Dan jika di beri pilihan bekerja makan gaji atau bekerja di rumah?? semestinya pilihan i NO 1 i... memerap di rumah :D

Sekarang bila tak bekerja makan gaji... memang masa yang ada betul-betul i manfaatkan dengan pelbagai aktiviti yang tidak pernah menjemukan.

Pulak sekarang ni cuti sekolah.. anak-anak semua ada di rumah... anak-anak saudara pun ramai yang berkumpul di rumah i ni hah! seronok sangat... bila dah reramai berkumpul tu.. hah! dapur memang tak pernah kering.. ada aje yang nak di masak..

Sarapan pagi..
Makan tengahari..
Minum petang..
Makan malam..
 Supper..

tu belum lagi.. goreng keropok, fries, nugget dan cekodok bila kekanak tu menonton tv.. :)


Dan gambar di atas tu.. ialah resipi baru di dapur maya i ni yaa...

Resipi dan masakan oleh my PA...
dia memang pandai memasak.. lauk-pauk yang dia masak memang sedap! dan gambar di atas tuuu.. 100% my PA yang masak dan hias... i cuma tinggal snap gambar.. actually i tak suruh pun dia masak... i awal pagi dah terjun ke tanah.. kemas kinikan taman bunga i yang dah tinggal daun kering.. bunga sekuntum pun tak de :D  tukar tanah baru dan pindahkan ke pasu besar...

TUP! TAP!

ehh... my PA dah siap masak.. walaupun masa tu baru jam 11 pagi.... hmm.. kalau tiap hari macam ni... kan ke bagus :D lesaplah diet i nampaknya... :))

Tempeh Bacem


Okay ini pertama kali i merasa masakan tempeh bacem.. bukan bacen tau!  atau bacin muahahaa.. hadoii... :)) 
i memang tak pernah makan sebelum ini walaupun banyak kali dah menikmati hidangan Resto Indonesia atau pun masa melancong ke Indonesia tak pernah pulak ku telan :D

My PA cerita kat i.. Tempeh Bacem ni.. selalunya di masak istimewa untuk majlis 'Lenggang Perut' kalau kita di Malaysia ni sebut.. di tempat dia... dia cakap.. 'Kenduri Selamaten' yaa.. gitew.. entah betul ke tidak i mengeja tu :D
dan juga di masak untuk majlis keramaian.. dan boleh juga di hidangkan bersama nasi ambeng.. katanya gitulah.. yang i ni mendengor dan share kat you all semua.. salah ke silap.. harap maaflah ya... itu info yang i dapat dan i faham dari my PA

Bacem tu.. kata My PA.. maksudnya lebih kurang macam ni lah yaa... macam Tempeh Jeruk... << masa dia nak terangkan pada i pun dia terkial-kial nak menyebut.. kengkawan yang mana dari Indo tu.. mesti faham apa makna Bacem... gasak ler ekk.. dan resipi Tempeh Bacem ini ada pelbagai cara dan resipi... dan ini adalah resipi asal dari kampung My PA.. dia cakap... kongsikan yang ini dulu :D

Fuhhh.. berpeluh jugak ni nak menerangkan hehehe.. apa pun.. kita yang tinggal di Msia ni.. ayuhlah di coba ya.. ibuk-ibuk.. bapak-bapak.. nona manis.. cewahhh ;)  

Tempeh Bacem


BAHAN-BAHANNYA :

4 keping tempeh (potong kasar *goreng separa garing, angkat dan ketepikan)
1 genggam asam jawa + 200 ml air = air asam jawa *separa pekat
2 sudu besar gula melaka
1 sudu besar gula pasir
garam
1/2 cawan kicap manis
1 helai daun salam
1 batang serai *titik
minyak

cli merah dan daun sup *hiris untuk taburan di atas 

BAHAN KISAR/ULEK

6 ulas bawang kecil *merah
3 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 sudu kecil lada putih
1 biji buah keras 
2 sudu besar ketumbar *sangai terlebih dahulu
1 sudu kecil jintan kasar *sangai terlebih dahulu

CARA :

Tumiskan *bahan-bahan kisar dan serai sehingga naik bau.
Masukkan air asam jawa, gula melaka, kicap manis,gula pasir, garam dan renehkan sebentar.
Masukkan tempeh dan daun salam.
Tutupkan kuali dan renehkan sehingga kuah pekat atau tempeh dan kuah sama rap serapnya. *api paling kecil.  
sesuaikan rasa.. angkat dan hidangkan!

TARRAA!!!

Tempeh Bacem   


Slurppppppppp... Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....

Nanti dulu.... kata my PA... Tempeh Bacem ni biasanya mereka masak awal sehari dan keesokan harinya baru di hidangkan bersama nasi putih...  2 hari lagi mantop katanya.. :D dan...
katanya lagi... di biarkan semalaman sebab.. nanti kuah tu akan menyerap ke dalam tempeh sepenuhnya.. dan warna tempeh di bahagian dalam tu juga akan kehitaman...dan rasanya lebih enak!

Masa dengar cerita my PA tu.... i dah kecur tak sudah! heheee :D

nak tahu rasanya??

Okay rasanya.. masam-masam.. manis.. pedas... beraroma.. lemak dan berkrim :D

s.e.d.a.p << sila eja :))

Psst.. rasanya tahun depan dah boleh buat satu buku resipi IndoMy kot??? Indonesia dan Malaysia :D



Sekian dulu... jumpa nanti...

Jaga diri yaa...

 Assalammualaikum...

TATA!!

3 comments:

faiezah pae said...

wahhhh... sangat mudah resepinya tu.. akan saya cuba nanti... tq kak kerana berkongsi resepi.. ;) <3

faiezah pae said...

Wahhhhhhhhhhhh... sangat senang resepinya.. bahan2 pun mudah je... pasti akan saya cuba ni.. tqsm sis for sharing the recipe.. ;) <3

faa.rosli said...

sedapnyaa.....nak try tp dgn daging..boleh kan?

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ