ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, December 10, 2012

Sup Ketam Selasih (Rebus)



Assalammualaikum... dan selamat sejahtera buat semua teman-teman baru dan lama yang sudi singgah di dapur maya i yang ala-ala kejap timbol.. kejap senyap :D

Minta ampun dan maaf buat semua teman-teman yaa... bukan tak ingat kat you all semua.. sekarang ni kan musim school holiday.. so masa tu agak tertumpu kepada anak-anak di rumah.... sekarang ni anak i bertambah lagi 2 orang.. hheheee.... kedua-duanya lelaki... tu diaa...

Ni nak cerita ler sikit ekk... sekarang ni kan musim Ninja Go.. ala lego yang kecik momey tu... hah! tak pasal-pasal berdedai petang tadi.. bawak anak saudara i yang lelaki tu... siang-siang dah warning... sorang cuma dapat pilih satu barang.. termasuk ler anak dara kerempeng i tu.... Nellysha... 

hitu nama! perghhhh.... dekat nak sejam! menunggu kekanak riang tu memilih menan... punyalah lama... bila i tanya....

"Kenapa lama naa? susah sangat ke nak pilih?"

nak tahu kekanak riang tu cakap apa... slow.. and steady je jawapannya.... :D

"Kena pilih satu.. kalau dua.. senang nak pilih...."

perghhhh......  :))

Sup Ketam Selasih


BAHAN-BAHANNYA :

1 kg ketam bunga *cuci bersih dan toskan
4 tangkai daun selasih *ambil daun sahaja
1 batang lobak *potong serong
1 sudu kecil lada hitam kisar *cracked black pepper

BAHAN HIRIS

1 biji bawang holland
4 ulas bawang putih
3 inci halia 

1 batang serai *titik
500 ml air
garam

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan di atas *kecuali ketam dan daun selasih.
Renehkan sehingga mendidih.
Masukkan sedikit garam dan sesuaikan rasa. Setelah lobak empuk, baru masukkan ketam dan daun selasih. 
Tutupkan periuk dan renehkan sebentar atau sehingga ketam masak.  
Angkat dan hidangkan!

TARRAA!!!   
 
Sup Ketam Selasih


SluuurPpppp.... ahhh....

Makan dengan nasi panas-panas.. sedapnya..
Hirup kuah macam tu je pun.. sedap juga.. manis je kuah ketam tu yaa..

dan kalau you all nak tahu.. kalau di rumah ni ada yang demam.. inilah antara sup yang sentiasa akan i hidangkan... Insya~ALLAH.. esok bangun pagi.. yang demam tu terus merayap macam ketam :D


Simple je tu kan.... yang simple tu lah yang sedap!

Sesuai untuk berdiet juga ni.. :D **kalau tak makan dengan nasi :D

sekian dulu.. jumpa nanti... jaga diri..

Assalammualaikum..

TATA!!

5 comments:

Amie said...

Ringka, mudah dan sedap! Tak ada gangguan semasa nak ratah ketam... terus kopek isinya... ngap! Masuk mulut....

Qasey Honey said...

slm Kak Sha cygg...sedapnya la tgk sup ketam ni..lama dh xbuat..harus carik ketam lps ni..

QasehnyaRania said...

hye kak sha..
lama tak singgah..
lapar lah pula nengok cik ketam ni ;D

Noor Yusoff said...

As salam Shariah...nampak mengoda sungguh sup ketam mesti berbau harum sebab ada daun selasih.

fazian.batrisyia said...

sedap mkn ketam...tapi kena layan pinggan anak2 jugak nak isi ketam...apa pun memang sedap & menggoda

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ