ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, December 8, 2012

Oseng-Oseng Tempeh Masakan My PA Amboi.. amboi.. bukan main lagi yaaa.. giteewww








Assalammualaikum... dan selamat sejahtera buat semua teman-teman yang ku hormati sekalian.. tak kiralah yang baru dan yang lama di alam maya ini.. terima kasih kerana masih sudi singgah di dapur maya i ni yaa... :)

Amboi! Amboi! nampak tak gambar yang bercahaya di atas tu?
Hah! ya.. itulah Oseng-Oseng Tempeh...
Masakan yang di masak oleh my PA...

Okay! semenjak dua menjak ni kan i dok tenggelam timbul update blogs.. memang camtu :D
bila tengah mengumpul kekuatan untuk memulakan satu-satu kerja penulisan.. i jadi macam.. macam.. hentah macam mana nak terangkan ekk.. macam nilah.. mood tu agak tak stabil.. :D
bukannya gelisah atau bersedih tau.. tapi dok meraih idea dan mengumpul mood untuk sesuatu watak yang bakal i garapkan tidak lama lagi.. bukan mudah nak menulis yaa... membaca lebih mudah sejuta kali darab sejuta :))

memang susah nak di terangkan.. siapa yang biasa menulis tu hah! tahulah dia :D


Okay... dalam mengumpul mood untuk menghayati watak tuu... i tetap akan melakukan tugasan harian seperti biasa... cuma... yaa... satu kejutan buat i.. dalam i sibuk menghadap pc tu... hanya tinggal beberapa jam untuk ke dapur... tetiba hidung ni terbau-bau seperti orang menumis... i ingat jiran sebelah rumah.. terus ler hati terdetik..

"Sedapnya Mak Ana masak.. masak apalah agaknya.. hantar tak agaknya barang sepiring untuk i!"

muahahahaa :)) yaa... sampai macam tu sekali..

Soo.. tiba masa untuk i turun memasak kan kan...

tetiba... ada tudung saji atas meja.. selalunya clean selagi i tak hidangkan masakan...

so pun bukaklah!

Hambik KO!

Oseng-Oseng Tempeh


tu dia... my PA yang baru sahaja bertugas di rumah ni.. dah siap memasak!
perghhhh... mau tak terkejut manja! awww :D

bukan tu aje.. ikan goreng... sambal belacan... ikan bakar... sambal kicap.... sayur ulaman celur... siap dah terhidang!

"Itu namanya Oseng-oseng Tempeh!"

giteeww kata my PA... entah dari mana datangnya... :))

i dengar macam dia cakap....

"Samseng Ehhhh..."

muahahaa... :)) ku dengar hujung2 aje :D

hadoiii.... terus ler mintak resipi... sebab namanya memang nama jawo.. dan my PA cakap.. Oseng-Oseng tu maksudnya... TUMIS... ohhhhh... *i ni nama je anak jawo...* :D dan terus ler i snap  gambar dan kongsikan kepada kengkawan yaa...

Walaupun i tahu you all dah biasa buat masakan yang sememangnya S.E.D.A.P!!! <<< tak perlu mengeja :D

Oseng-Oseng Tempeh


BAHAN-BAHANNYA :

3 keping tempeh *potong dadu *tidak terlalu kecil, goreng separa garing angkat dan toskan
4 batang cili hijau *hasil petikan tepi kebun mini i.. *belah dua
2 batang cili merah *hiris serong
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kicap manis
sedikit gula dan garam
sedikit air
minyak

BAHAN TUMISAN :

1 biji bawang besar *hiris
3 ulas bawang putih *hiris


CARA :

Panaskan sedikit minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS sehingga layu.
Masukkan sos tiram, sos tomato, kicap manis, gula dan garam secukup rasa dan sedikit air dan kacau sebentar.
Masukkan tempeh, cili hijau dan cili merah dan kacau rata, sehingga kuah pekat atau sebati dengan tempeh.
Angkat dan hidangkan!!!

TARRAAA!!!

Oseng-Oseng Tempeh


TINGGG!!!!!

mau tak bercahaya bijik mata i you!
lama dah tak makan masakan orang masakkan untuk i.. selalunya i yang masak... :D
i ni tegah diet... lesap diet tengahari i taw!
tak pe.. tak pe.. petang jogging! :D
 Psstt... 


petang masa i dok menghadap my PC tu kan kan...

tetiba... waduhhhhhhh....

di hantarnya sepiring ubi goreng!!!! sah! sah! ni Bonda kesayangan i punya request ni.. :D

fav i pulak tu.. macehhh.. my PA... nama dia Linda ;)


dan gambar ubi goreng di atas tu.. i snap dekat meja PC i.. kat dalam opis i...

dia susun elok-elok ubi goreng tu...

pastu dia cakap macam ni masa nak hulur kat i..

"Harus di ambil dulukan fotonya..."

:D sangat cekap dan peka betul PA i kali ni.. ;)

dan bukan itu sahaja..... hadoiii...... <<< sambil usap perot yang sebu :D


Yaa....... bubur kacang durian & Keledek menyusul selang 5 minit selepas itu!

Perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...

okay geng! kalau dah my PA dok masak di dapur tu.. nampaknya lepas ni.. i kongsikan ajelah my PA punya resipi yaa... bagi i cuti memasak... :))


Sekian dulu.. sambung nanti...

Selamat bersantai hujung minggu bersama keluarga dan teman tersayang..

Jaga diri yaa.. you all sentiasa di ingatanku..

ingat yaa... Oseng-Oseng Tempeh
dan bukan Samseng Ehh... :)) 

Assalammualaikum..

TATA!!!

6 comments:

Norliza Ismail said...

untung sha ada PA yg rajin camtu. Moga2 kekal lamalah bekerja dgn sha.Tp yg bahayanya kalau asyik msk je nnt kitapun asyik mkn je...tak perasan tetiba berat dah bertambah 4kilo! Hamik ko...

http://IzaIsmail.com

Norliza Ismail said...
This comment has been removed by the author.
Phong Hong said...

Shariah, mesti sedap ye sampai keluar "bintang" bercahaya sheng!! gitu :) PH memang minat dengan tempeh, sedap. Untung dapat PA yang pandai masak :)

Puan Hazel said...

akak, minta no telepon PA...:) hehehe..

FnF Simple Life said...

fuhhh...rajin sehh... mcm2 dimasaknya in 1 day... sy pun teringin nak makan masakan org lain sekali sekala...tapi apakan dayaaaa... takde PA...huhuhu...

Salmi Khairil said...

wah berkilau sambal tempe kak...nyummy

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ