ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, December 6, 2012

Dori Sweet And Sour ~ How i worked in My Kitchen Simple Made Easy yeah Giteew


Assalammualaikum.. dan salam sejahtera buat semua teman-teman... blogger baru dan  lama juga buat rakan yang bukan blogger... bertemu lagi di dapur maya i yang ala-ala aje ni kan kan...

Masakan harian i tetap simple dan mudah di sediakan.... itu memang my cara setiap kali menyediakan hidangan buat keluarga tersayang..

Leceh-leceh boleh.. nak kena pada masa dan ketika *bila semua keluarga berkumpul*
Walaupun simple.. mudah dan yang paling i utamakan adalah keenakan di dalam setiap hidangan yang di sediakan..

Kebersihan adalah yang paling UTAMA sekali...
Khasiat setiap hidangan mestilah balanced....

Contohnya hidangan melayu.. i akan hidangkan ketika waktu lunch...

Nasi Putih
Mesti ada sejenis hidangan protein : ayam/daging/ikan dll
Sejenis hidangan sayur : Sup/goreng atau pun ulaman segar/celur sebentar *blanch dll
Sejenis hidangan sampingan : Ikan masin/Ikan goreng/Telur masin/Telur dadar/sambal belacan/cencaluk/budu/sambal tempoyak dll

*di atas adalah contoh yang i selalu hidangkan buat keluarga*

malam semuanya yang ringan-ringan sahaja.. namun tetap mengenyangkan...Nasi jarang makan waktu malam.. kecuali nasi goreng :D


Dan gambar di atas adalah hidangan i tengahari tadi... 6hb Disember 2012 :D

Sangat simple dan mudah untuk di sediakan...

Nasi Putih
Dori Sweet Sour
Kacang Bendir Goreng Mamak
Telur Masin

Nampak tak?

Hanya 3 jenis lauk tetapi dah cukup lengkap... :)

Okay untuk hidangan lengkap di atas.. i hanya memerlukan masa menyedia dan menghidang dalam tempoh 40 minit!

baki 20 minit.. i akan peruntukan untuk snap gambar..

dengan motto..

Lebih lama di dapur.. i lemas! ya giteew ;) 

Peruntukan sejam sahaja di dapur... :D 


Okay JOM! Masak!

Dori Sweet & Sour


400 gm ikan Dori *dua keping **potong selebar 2 jari dan celupkan di dalam batter 

Untuk Batter :

6 sudu besar tepung gandum
sedikit cracked black pepper
sedikit garam
air secukupnya
1 biji telur

Cara Membancuh Batter : Batter yang pekat

Campurkan tepung, telur, garam dan cracked blackpepper dan sedikit air, bancuh sehingga menjadi batter yang pekat.
Kemudian ambil ikan dori dan rendamkan ke dalam adunan batter.
Biarkan selama 10 minit.

**Masa menanti untuk menggoreng ikan Dori, i dah tenggekan telur masin untuk di rebus*


Panaskan minyak *penuh* sehingga benar-benar panas.
Barulah masukkan kepingan ikan dori.
Jangan terlalu penuh.
Balik-balikkan sehingga ikan dori keperangan, angkat dan toskan.
*lihat gambar di atas*

*Masa ini telur masin i dah siap di rebus.. dan dah siap di potong 2 :D*

Kuah Sweet & Sour


BAHAN-BAHANNYA :

1 biji bawang holland *potong kasar **
4 ulas bawang putih *hiris**
2 inci halia *hiris julien**
1 batang serai *titik**
6 tangkai cili kering *hiris**
1 cawan sos tomato
2 cawan air
1/2 biji nenas muda *potong dadu
gula dan garam
sedikit cracked blackpepper dan white pepper
minyak

Sedikit hirisan daun pudina *untuk taburan di atasnya

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan halia sehingga naik bau.
Masukkan *Bahan Hiris** sehingga naik bau.
Masukkan air, sos tomato dan nenas. Cracked blackpepper & white pepper
Renehkan sehingga kuah pekat, sesuaikan rasa.
Masukkan ikan dan gaul rata.
Angkat dan taburkan dengan hirisan daun pudina.
dan hidangkan!!

**Kuah akan pekat dengan sendirinya dan tidak berair kerana ikan di goreng dengan tepung**serap...

**Masa menanti kuah mereneh.. i dah selesai menggoreng sayur** :D

TARRAA!!!!!

Dori Sweet & Sour
 


Hidangan lengkap i tengahari tadi..
simple aje tu kan?
kalau makan di resto dah berapa RM?
buat sendiri.. berbaloi-baloi.. muai pun yaa.. suci lagi HALAL ya giteew... tanpa was-was ya giteeww... lapang je dada.. :D


kacang bendir goreng mamak..
selagi kacang bendir tepi kebun mini i tu berbuah tak henti.. 
selagi itu akan sentiasa ada kacang bendir.. memang fav no 1 i.. dan hero no 1 i.
tak pernah jemu dan jelak..
manis dan rangup :D


tak kuasa nak goreng ikan masin...
 *tak kuasa nak berbau ikan masin! :D*
rebuskan telur masin..
waduhhh.. waduhh.... slurpp ahh..
tak pe.. tak pe.. nah! tisu :D i tahu ramai penggemar telur masin :D


lawankan dengan nasi panas-panas..
curahkan kuah sweet sour tu atas nasi...
sulamkan dengan telur masin.. dan sayur goreng kacang bendir..

Yaa.. hidangan lengkap yang ringkas.. yet mengenyangkan.. :D


 Sekian dulu.. jumpa nanti... jaga diri ya.. kawan-kawan semua... you all sentiasa di ingatanku.. nak-nak masa tengah memasak di dapur tu... :D

Assalammualaikum...

TATA!!
 

4 comments:

Amelia said...

Hi Cayang, yuuhhhuuuu... I want the telur masin. Second plate of rice baru I makan your delicious sweet sour dory fish.

One of the best fish can cook any style, buat bubur ikan pun sedap. :)

Sorry miss the chance to see you, hopefully coming soon ada event lagi kat JB!

With hugs and love to you, jumpa lagi. Banyak pondok nak jalan, sudah semput!! LOL

adda syuhada said...

betul2 menggoda menu2 tuh...

Gee® said...

Hamboiii...menyelerakan... terlior k.gee dibuatnya...

Allene said...

sedapnya... terliur... huuhuh

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ