ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, December 6, 2012

School Fest : Telur Berempah Asyikkk! Ya... Giteew


Assalammualaikum... dan selamat sejahtera buat semua blogger baru dan lama...
Minta maaflah yaa.. tenggelam timbul.. :D
 
Insya~ALLAH mood meng update blogs perlahan-lahan telah kembali pulih.. *setelah menyelesaikan beberapa tugasan kebelakangan ini... termasuklah... busy menunjuk ajar kedatangan pembantu rumah yang baru sahaja berkhidmat 2-3 hari di rumah ni hah!
Syukur Alhamdulillah.. memang ringan kerja di rumah... memasak tetap i sandang macam biasa :D psstt.. yang bestnya i tak perlu lagi menarah 'Bukit Jambul' *timbunan kain baju untuk di lipat! muahahaa..... << ketawa stok lega giler :D
 
nanti i cerita kat you all lagi ekkk.. :)
 
Telur Berempah


Sekarang ni masih lagi dalam bulan cuti sekolah.. diam tak diam.. hanya tinggal lagi 3 minggu lebih sahaja anak-anak akan kembali semula ke sekolah... di rumah ni hanya tinggal Nellysha yang akan bersekolah.. abang-abangnya dah selesai dan tamat zaman persekolahan.. dah ke kolej pun yang sulong tu.. tinggal Abang Aemir hero no 2... baru selesai SPM... Syukur Alhamdulillah...

So Nellysha.. next year kesepianlah yaa di rumah ni.. hanya tinggal dia terkonteng-konteng...:D 

SooOoooOOoo.. memandangkan cuti sekolah ni.. stok telur memang sentiasa berstok... anak-anak i memang suka makan telur.. yang pelik tu kuning tak makan.. i pun tak makan :D
mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan kan..
telur rebus separuh masak makan pulak kuningnya tu..dan telur pindang juga.. :D halahaii.. macam-macam :D
 
Jadi resipi kali ini i share Telur aje ya :D
inilah menu penyelamat di kala musim cuti sekolah kan..kan.. kan.. JOM! Salin resipi :)

 Telur Berempah
 

BAHAN-BAHANNYA :

6 biji telur *rebus dan kupas kulitnya
2 batang cili hijau *potong 2
1 biji tomato *belah dua
100 ml santan pekat
100 ml kicap masin
2 sudu besar sos tomato
1 batang serai *titik
gula dan garam
minyak

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
7 batang cili kering
 1 sudu kecil ketumbar *sangai
1 sudu kecil jintan kasar *sangai
1/2 sudu kecil lada hitam
1 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga

CARA :

Panaskan minyak dan masukkan serai.
Masukkan *Bahan Kisar* dan tumis sehingga pecah minyak. *masa menumis agak lama dengan api sederhana.
Masukkan santan, kicap, buah tomato, sos tomato dan cili hijau. Renehkan sebentar.
masukkan telur dan  sesuaikan rasa, gula dan garam.
Reneh sehingga kuah agak pekat.
Angkat dan hidangkan!

TARRRAAA!!!

Telur Berempah

 
 Tu dia.. makan dengan nasi panas-panas!
perghh... pulak rasa lauk tu.. masam, manis, pedas.. lemak dek telur rebus tu kan kan.. diet lesap hilang entah ke mana!
tak pe.. tak pe.. sekali-sekala! cecewahh bukan ke tiap hari? :D 

Nanti dulu.. belum habis taip lagi...
lawankan pulak dengan...


Sambal Belacan goreng ikan bilis.. buh cili padi bebanyak..
kuah telur berempah tu simbah banyak sikit atas nasi... perghh.. i tell you olls...
mak aii.. pak aii... :D


Hah! ikan masin tenggiri jeruk..
jangan lupa potong nipis dan goreng..
perah asam limau masa nak makan..
tak pe. tak pe. i tau you all kecur..
nah! tisu :D


Hah! tu..... sambal asam.. cili padi sebanyak tidak.. perahkan air asam pekat-pekat.. belacan lebih cikit..
tak pe.. tak pe... nah! tisu.. :D


tu jangan lupa pulak.. ulaman mesti ada..
Kacang bendir dan pucuk berbuas celur..
wah! celur tu sekejap je tau...
tak pe.. tak pe..
i memang makan bertambah-tambah... masa tu terlupa keberatan yang semakin bertambah-tambah :D


siapa cakap makan lauk telur membosankan??
kalau ada kengkawannya yang lain tu..
telur ayam pun rasa macam ayam panggang taw! :))


Sekian dulu.. sambung nanti..

mood membaking dah mari.. macam biasalah.. kalau tak kek coklat.... puding coklat.. kesukaan anak-anak.. nak buat cam ne.. ikut jelah tekak dia orang tu...

Nanti i share next N3.. lama tak share pemanis kat dapur maya i ni kan kan..
tak pe.. tak pe.. sabar menanti yaa..

Jumpa lagi.. jaga diri...

Assalammualaikum..

TATA!!

6 comments:

Anonymous said...

Ijin Berkunjung gan, ditunggu Kunjungan baliknya
Also see my web site: Jersey Bola

Ayu said...

kak, nak tisu lagi..
hihi

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Huwaaaa...tak tahan tengok set tu!!! Telur nampak sungguh menyelerakan...plus sambal belacan tu..perghhh! ;)

Psst...I received your cooking book as a birthday gift from Amelia last month..hehe ;)

Mori Said said...

salam sha... mori tengok sambal belacan ngan ikan masin tenggiri tu... terliuq la... bestnya...

ummiaisyah said...

ya ampunnnnn.. kalo sy dpt sambal +ikan masin+ulam...tambah 3 pinggan la jawapnya

fazian.batrisyia said...

kak sha ni buat orang memang mencari tisu!...bukan meleleh air liuq jek...dapat telan air liuq jek sy kat sini. sy juga lama tak update blog...bz

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ