ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, January 11, 2013

Mee Goreng Dan Ayam Goreng


Assalammualaikum... Selamat Sejahtera buat semua teman-teman baru dan lama..
terima kasih kerana masih sudi singgah di dapur maya ku ini.

Pejam, Celik.. dah tiba hari Jumaat...

Macam baru semalam 2012 meninggalkan kita... hari ini dah 11hb Januari 2013..

Cepat benar masa meninggalkan kita.. macam tak terkejar rasanya..


Hari ini i masak simple sahaja...

Malam nanti ada undangan makan malam... jadi masak yang simple forever... :D

Dah lama tak masak mee goreng.. asyik tertunggak dari  sehari ke sehari..

Dan kalau kengkawan perasan i jarang share menu mee goreng...

nak tahu sebab apa?? sebab kalau order di luar murah dan sedap :D

kalau masak di dapur sendiri memanglah lebih muai dan enak.. tapi siaplah memacam perabah yang di masukkan dalam mee tu kan kan.. :)


selain mee goreng.. ada juga ayam goreng...

buat ayam goreng sebab Nellysha tak berapa suka makan mee.. so my PA gorengkan ayam semuanya bahagian peha :D bukan sahaja untuk Nellysha.. untuk kami semua numpang sekali... okay lah tuh! ;))

Mee Goreng


BAHAN-BAHAN :

1 kg mee kuning        } lerai-leraikan, cuci dan toskan
4 keping tahu             } hancurkan
2 keping dada ayam   } potong dadu
5 tangkai daun sawi    } potong
150 gm taugeh
3 keping filement crab } potong 2
4 sudu besar kicap manis
3 sudu besar sos tomato
sedikit air
garam dan gula secukupnya
minyak

BAHAN KISAR :

1 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
7 tangkai cili kering
50 gm udang kering

CARA :

  1. Panaskan minyak dan tumiskan *bahan-bahan kisar sehingga terbit minyak.
  2. Masukkan isi ayam, air dan filament crab dan masak sehingga ayam empuk.
  3. Masukkan tahu, kicap manis, sos tomato, gula dan garam. Sesuaikan rasa.
  4. Baru masukkan mee kuning, sawi dan kacau sebati.
  5. Akhir sekali masukkan taugeh.
  6. Angkat dan hidangkan!     
 TARRAA!!!

MEE GORENG
 

Sedap??
Mau tak sedap... ;))


hidangan ringkas yang cukup menyelerakan..
jimat belanja dan masa...

Sesuai di hidangkan untuk sarapan pagi, makan tengahari, minum petang dan makan malam..

kan ke best tu! :)

AYAM GORENG


untuk resipi ayam goreng dah selalu i share sebelum ini...

bahan-bahan yang simple sahaja.. MY PA yang buat.. ikut resipi i sebelum ini...

cuma halia, bawang putih, ketumbar dan serbuk kunyit.. garam secukupnya...

perapkan selama sejam.. pastu goreng sampai garing.. :D


nak resipi ayam goreng.. silalah kais di bahagian kanan.. cari di bawah label..
Ayam Goreng Pelbagai Jenis.. :)


sekian dulu.. jumpa nanti yaa..

Ohhh!! COppp!! semalam seharian i dok ler meng update blogs i yang lagi 4 tu.. kalau sudi jengah-jengahlah yaa.. terima kasih.. ;)

KLIK SAHAJA kat bahagian atas sebelah kanan.. hah.. jumpalah nanti tu :D

Assalammualaikum..

TATA!!!

5 comments:

umi's cup cake said...

Salam Kak Sha,
Sedapnya mee goreng dan ayam goreng tu..satu gandingan mantops...ada tagi tak?

Mat Gebu said...

Kann..kan...saja lah tu nak goda2 ai dengan mi goreng...kan dah rasa nak goreng mi pulak...

mori said said...

sedappnya tengok ayam goreng tu... hehehe.

~~zana@pb~~ said...

Sha....akk kalau mkn mi goreng selalu sakit perut. Tapi sedap kan? Hehe....sha bz sgt ke? Jarang blog walking rmh kita, tak mcm dulu:-(

rahel said...

Kita baru jer lepas makan mee goreng...so skrg mood mkn mee goreng dah hilang...ahakssss...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ