ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, January 9, 2013

Kek Tiga Rasa ~~ Syukur Alhamdulillah.....


Assalammualaikum.. dan selamat sejahtera buat semua teman-teman baru dan lama.. terima kasih kerana masih sudi singgah dan terima kasih juga buat semua teman yang sudi join blogs dapur maya i yang sejak kebelakangan ini jap ada jap tak de...

Tak pe.. tak pe.. yang penting sekarang dah ade :D

Okay menghilang sebab i baru sahaja selesai mengedit 2 buah karya.. sebuah cerita kanak-kanak dan sebuah lagi buku resipi... kiranya buku resipi yang kedualah ni yaa..

Buat kerja last minute.. al-maklumlah kita kan baru lepas naik cuti sekolah.. key-board pun sama naik bercuti.. buat kerja pun main-main je... *selebihnya i main game di FB* :D
psst... jangan kasi tahu big boss i okeh ;))


Bila big boss telefon tanya... 

"Mana manuskrip??? bila nak hantar??? cepat!"

hitu dia... masa tu lah berdesup menyiapkan manuskrip yang terbior tak bersentuh...
menaip jangan ceritalah kelajuan mengalahkan monorel KL bak kata rakan penulis i yang sorang tu hehehe...
sampai laa bila nak menaip ni.. jari rasa macam cramped je.. tak pe.. tak pe.. SPA ada cecewahhh ;)


Ucapan ini i tujukan buat Big Boss i di Shah Alam tu..

"Boss... dah SIAP!! DAHHHH.........." << suara sangat eksen gitu okeh! :D

wah! bercakap sambil angkat tangan ala-ala RELA tabik hormat giteeww... :)

Syukur Alhamdulillah...Pheeww... lega sangat... bila dah selesai tu... ehh... tetiba rasa semacam ler pulak.. macam kosong aje..giteww... macam ada aje yang tak siap??

apa yang tak siap ekk?? lama jugak ku fikir-fikirkan kerja penulisan dah selesai... tu dia...

Dah lama tak jengah dapur!!! seminggu ni my PA je yang memasak.. i cuma tolong cikit2 je..


Pagi tadi i mintak tolong my PA keluarkan telur dan butter... nak tahu dia cakap apa?

"Dari kelmarin keluarkan.. masuk semula dalam peti sejuk..."

muahahaa... tu dia.. kali ni tak masuk semula dah telur dan butter tu..

maka petang tadi.. i pun membancuh ler satu adunan kek.. ala kek biasa aje.. i bagikan pada 3 acuan.. buat kecik-kecik jer.. jadi boleh agih-agihkan kerumah jiran kanan dan kiri... ;)

Kisahnya ni kiranya nak menghabiskan stok ler ni.. minggu depan dah mula nak stok bahan baru sebab tak lama lagi nak mula shooting.. i tak pernah share sebelum ini.. Insya~ALLAH kali ni i akan share pada semua.. macam mana i shooting yaa... *jika free* :D kisah bersambung..... :))

Kek Tiga Rasa

Blue berry
Oren
Coklat


BAHAN-BAHAN :

BAHAN A

250 gm mentega *1 buku
1 1/2 cawan gula pasir
5 biji telur *saiz B
1 sudu teh garam
1 1/2 cawan susu cair
1 sudu besar ovelete

BAHAN B

2 1/2 cawan tepung kek

BAHAN C
 
1 sudu besar coklat emulco
1 sudu besar perisa blue berry
1 sudu besar perisa oren

CARA :

Putarkan Bahan A selama 5 minit atau, gula hancur dan adunan sebati.
Masukkan Bahan B dan gaul sebati *i putar aje guna mixer :)
Setelah itu bahagikan adunan kepada 3 bahagian :

1 ~ blue berry
2 ~ oren
3 ~ coklat

**kalau tambah lagi perisa tukar nama kek tu okeh :D*

kemudian tuangkan adunan ke dalam acuan loyang yang telah di oles dengan sedikit mentega.
Tuang adunan secara berselang-seli. lakukan sehingga selesai.
Panaskan ketuhar dengan suhu 160'C selama 25-30 minit *bergantung kepada saiz loyang*
Setelah masak.. hidangkan ;)

TARRRAA!!!  

Kek Tiga Rasa

Blue berry
Oren
Coklat
     


Tu dia... riuh jugak masa di wall Fan Page i tu...
sepanjang i membuat kek 3 rasa tu.. i post kat wall FB dengan HP aje...
wah! bukan main ramai yang menegur.. terima kasih kawan-kawan..
walaupun masa tu i terpaksa membalas dengan menggunakan handset.. terkial-kial ngko aii...
tapi pasal kengkawan yang melayan tu ler.. kek 3 ni siap dengan sempurna.. walaupun bukan main naik membukit di tengahnya.. suhu oven terlalu panas..
i pulak kesejukkan sebab hujan kat kampung ni hah! :))


Walaupun manuskrip i dah siap... sebenarnya i belum menarik nafas lega..
lepas ni sibuk pulak dengan pelbagai undangan..
dah tu dah kena bersiap sedia untuk shooting..
huahhh kisah yang panjang sepanjang Januari, Februari, Mac, April.... sibuk manjang 4 bulan akan datang ni...
Syukur Alhamdulillah Rezeki ALLAH SWT beri... Amin... :)

Walau apa pun.. niat ini hanya satu.. ingin berkongsi sedikit ilmu yang tak seberapa.. khas buat semua..

Terima kasih teman..:)

Jutaan terima kasih buat teman-teman yang tidak pernah jemu meninggalkan komen.. minta maaf tidak berkesempatan lagi nak membalasnya.. nak BW pun tak sempat.. *main game kat FB sempat pulak yaa?** << itu terapi stress ;)



sekian dulu.. sambung nanti.. nak kena update blogs i yang dah lama terbiar.. banyak kisah nak kongsi ni ;)

Jumpa lagi.. jaga diri.. 

Assalammualaikum..

TATA!!    

7 comments:

faa.rosli said...

mesti rasa msm2 mnis...sedap..

Amie said...

Selalu jumpa resepi ikan 3 rasa... kali ini kek 3 rasa pulak! Cukup rasa dah ni Sha...

Phong Hong said...

Ek, kek tiga rasa? Baru je ternampak kat restoran ada ikan tiga rasa :) PH baru buat cupcake 2 rasa. Kenalah try tiga rasa pulak, kan?

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam sha....

wahh.. tahniah dengan karya2 baru sha tu ye... semoga sukses!

menarik warna kek tu.. rasa dah tentulah sedap kan sha.. sesekali best mkn kek tanpa aising ni nak pulak mkn time suam2 tu.. fuhhh!

Puan Hazel said...

x sabar plak nak nunggu buku kanak2 akak tu..mesti riang ria..hehehe..

Cheq Sue said...

tu diaaaaaaaa... kek tiga rasa, lawa ikan tiga rasa, saja la tu kan, nak goda kitorang. ish akak ni, tak sanggup!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Assalammualaikum.. terima kasih teman kerana sudi singgah dan meninggalkan komen.. senyum2 sorang membaca :) asyik ikan 3 rasa je kan kan, sekali-sekala kek 3 rasa.. tak lama lagi keluar kek 7 rasa! mesti rasa macam pelangi agaknya hehehee.. cayang semua muahzzz

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ