ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, January 4, 2013

Bun Dan Sambal


Assalammualaikum... dan selamat sejahtera buat semua teman-teman baru dan lama... :)

Wahh.. nampak tak bun i yang bukan main cute mute tu? :)) yaa... asalnya memang tak ada idea nak buat cemilan apa untuk minum petang.. kisahnya inilah hidangan minum petang i.. tetapi pagi ini baru berkesempatan i share kat you olls :D

Di kampung i cuaca memang tak berapa elok.. sekejap panas, sekejap hujan.. my PA pun apalagi boleh di katakan separuh hari dok ler main 'Sorong papan tarik papan' **tempat sidai pakaian** muahaaa...:))

manjang sorong ke luar rumah.. ehh.. jap kang hujan renyai.. sorong semula ke dalam garaj.. mentari menunjukkan wajahnya << wah! ayat novel giteew ;) itu ajelah aktiviti my PA sepanjang beberapa hari ini...

cuma dengar ler suara my PA tu berteriak sayup~~~sayup kedengaran..dari bilik opis i tu... cenggini suara my PA..

"Ohhh!!... hujan lagi.... Ohh!!.. hujan lagi... Ohh!!.. hujan lagi..." << ulang banyak kali setiap kali dia dok menyorong ampaian kain-baju ke dalam dan keluar muahahahaa :)) cian dia... ;)


 ko buat apa sha??

Ishh.. i dok ler buat kerja penulisan i yang berlubur tu... :D
pulak semua date line sebelum pertengahan bulan Januari akan datang ni.. perghh... macam nak pengsan bekerja tulah.. cuti panjang, sekarang baru menyesal tak sudah lama benor gantung key-board i tu :D tidur sekarang ni pun kurang.. berjaga kekadang tu sehingga jam 3am.. lelapkan mata dan bangun sebelum subuh << bayangkan berapa jam i tido?? huaaaaaaaaaaaaaaa.... :(



tak pe.. tak pe.. <<< bukan i yang cakap... tak pe.. tapi my PA :D
 

Okay berbalik pada kisah bun i tu... rupanya bukan main cute lagi tu :D

ala-ala berketol giteeww.. susah jugak nak cari angle yang sesuai nak menggayakan bun i tu.. kalau silap snap aje memang rupanya agak menggerunkan *bentuk bun tuh!** muahahaa... ;)) 
positif! positif! Ngeeee :D

i ni tersilap timing.. bila dah ku uli adunan roti tu hadoii baru i perasan cuaca hujan pulak... dah sah! sah! doh tu lambat nak naik.. kalau biasanya ambil masa 2-3 jam.. hah! tak reti-reti cuaca hujan tambah lagi 3 jam untuk doh tu naik 2 kali ganda!

Tak pe.. tak pe.. oven ada.. panaskan dengan suhu paling sederhana, set FAN jangan lupa.. biarkan dalam 5-10 minit.. jap lagi naik ler doh tu.. pastu biarkan dulu dalam 2 jam kat luar.. nanti naik ler macam biasa :D


Bun yang i buat ni bun biasa sahaja.. semua kawan-kawan dah biasa buat di dapur memasing..

yang istimewanya bun i  kali ni, i masakkan sambal tumis bawang ikan bilis... buat sambal tu pekat-pekat, bawang buh bebanyak..ikan bilis pun banyak... dan buh gula lebih sikit...

Manis, pedas, lemak dek ikan bilis.. perghh.. tetiba bun i yang rupanya bukan main berketol tu.. terasa sungguh luar biasa!

pulak musim hujan! kunyah dan calit ke sambal tu masa bun tu masih panas-panas....

teruslah.. pengsannnnnnnnnnnnnnnnn selepas itew  **kekenyangan** :D

BUN DAN SAMBAL


BAHAN-BAHANNYA :

BAHAN KERING :

600 gm tepung gandum
2 sudu besar gula pasir
1 sudu teh garam
1 peket yis kering

BAHAN BASAH : 
**CAMPUR DAN KOCOK SEHINGGA SEBATI**

1 biji telur
100 ml susu segar *kurang atau lebih pepandai ler anggarkan masa menguli nanti ya ;)

~~~~
 
100 gm mentega

SAPUAN DI ATAS BUN :

1 biji telur
2 sudu besar susu segar

**KOCOK SEBATI**

CARA :

Satukan *Bahan Kering* dan gaul sebati. Lubangkan di tengahnya.
Tuangkan *BAHAN BASAH** gaul sehingga sebati.
Campurkan sedikit demi sedikit mentega semasa menguli.
Uli sehingga doh lembut selama 10 minit.
Tutup doh dengan kain lembap dan ketepikan sehingga adunan naik 2 kali ganda.
Setelah itu uli sekali lagi dan ketepikan adunan agar naik sekali ganda.
Kemudian bolehlah di uli kecil-kecil anggaran saiz *separuh bola ping-pong. Untuk bun di atas tu.. i uli dua ketul dan susunkan di dalam lubang acuan kek berlubang *12 yang telah di oleskan dengan sedikit mentega *acuan kek kecil*
setelah itu biarkan sebentar.

Panaskan ketuhar dengan suhu 160'C selama 10 minit, kemudian barulah di bakar selama 15-20 minit, mengikut saiz bun. 
Setelah masak angkat, dan sapukan di atasnya dengan telur yang telah dikocok dengan susu segar.
Bakar semula anggaran 5-7 minit. *keperangan*
Angkat dan hidangkan bersama Sambal Tumis atau Kuah Kari Ikan.
Bersedia di NGAP! :D

TARRAA!!!

BUN DAN SAMBAL


Harum semerbak satu rumah bau bun cecomey i tu... 
dengan rupa dan gaya baru yang entah kehaper rupanya... :))

comey apa! ;))


cantik tak gambar dapur di atas tu??

Hehhhee.. itu adalah projek i untuk tahun 2013....
 telah siap di tempah dan telah siap di ukur.. masih dalam pembikinan...
lebih kurang macam tu ler guper bakal my bakery kitchen cecewahhhhh.... kononnyalah :D

  di mana di situlah nanti i akan melakukan kerja membanting tulang doh atau apa jua kerja membuat segala jenis kuih-muih...
Insya~ALLAH bila dah ada dapur baru i tu.. semakin bersemangatlah i nak mencuba resipi baru dan semestinya bertambahlah idea nak mereka cipta resipi baru... ~Wallahualam~ 


Sekian dulu.. selamat mencuba resipi-resipi dari dapur i yang tak seberapa ini... semoga segala ilmu yang sedikit ini dapat di manfaatkan buat semua...

Terima kasih semua... jaga diri.. jumpa nanti...

Assalammualaikum...

TATA!!

7 comments:

ibh_sue said...

Asslmkum Kak Sha.
Wahh..Lama betul sue tak jenguk dapo akk tau. Rindu nak blogwalking.
Gebus bun akk tu. Siap nampak mcm love lagi tu. (^_~).
Passttt!!..Kak..cantik tu dapo mcm tu. Idaman sue tu. Hehehe.

Asyifa Mustaffa said...

As Salam k.sha, lama x ke sini.....hehe...

Nmpk sedap plak bun tu....mcm nak try la nnti....copy rsepi dlu eh....nnti time senang nak tryyyyy....:-)

cntik dsign dapor tu.....klau sy dpt dapor gitu....hari2 la kot dok tenyeh memasak.....hehe....

eray said...

shake ur bun bun, suka2 resepi nie, bole buat untuk anak2 ngn bapak anak2, tq utk resepi shake ur bun bun

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/01/ubat-sakit-sendi-boleh-hilang-dalam-5.html

sHa AhM@d said...

salam..wahhh..sedapnyer...sambal tu yang tergoda nengoknyer..share le resepinyer sekali..

Qasey Honey said...

nk tumpang bekpas la kt sni....sedapnya nmpk bun colek sambal tumis tu...

cantik design dapur tu...dapur idaman QH jugak :)

Emma Marinie said...

Teruja sangat nengok sambal bilis yg merah nyala itu....

K.Nor said...

salam sha.. dtg nak mengomen bab loti comel.. tup2 terpandang KC yg cun melecun.. hitam itu menawan.. wahh cantik la dapur sha nanti.. :)

ehhh.. nak komen gak kat bun tu.. cam bentuk lap u lap me jer bila bercantum gitu hehe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ