ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, February 27, 2013

Pengat Keladi... Mengidam ehem! ehemm! yaa.. giteewww



Siapa suka pengat keladi?? Kenyit mata kiri... yaa.. camtu... ;))

Siapa tak suka pengat keladi?? atau apa jua pengat pun??? yaaa... tak perlu buat apa-apa pun.. ya giteeww ;))

Okay.... masih lagi resipi ringkas.. snap gambar pun seringkas yang boleh... cuma bila menyudu ke mulut tu je yang tak ringkas.. laju kemain lagik! muahahaa.... :D

Assalammualaikum... apa khabar semua? << sesekali bagi salam selepas intro... :D

Okaylah... sekarang ni masih busy... so kita terus sahajalah ke resipi mudah dan teringkas di dunia ni ler yerk... semua orang dah tahu.. tak pe.. tak pe.. i share lagi.. khas buat semua yang dah lama tak buat pengat keladi... :)
 

PENGAT KELADI

BAHAN-BAHANNYA :

500 gm keladi *kupas kulit dan potong dadu jangan terlalu kecil
700 ml santan pekat
2 helai daun pandan *siat dan simpul
120 gm gula pasir
45 gm gula melaka
2 cubit garam halus

*air secukupnya untuk merebus keladi

CARA :

  1.  Rebuskan keladi yang telah di potong dadu sehingga empuk dan toskan airnya.
  2. Tuangkan santan ke dalam keladi. 
  3. Kemudian masukkan gula pasir, gula melaka daun pandan dan garam.
  4. Renehkan dengan api kecil dan sentiasa di kacau sehingga gula larut dan kuah agak pekat.
  5. Sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!
TARAAAAA!!!!

PENGAT KELADI


Musim panas di kampung i sekarang ni..
tetiba sahaja tekak meronta minta pengat keladi.. tu yang i buat..
lega rasanya.... psst.. ramai yang tinggalkan pesanan kat inbox FB i..

antara soalan cepu gangsa yang mereka tinggalkan buat i.. untuk di jawab... dan i jawab di sini... ya cik adik-adik semua...

soalannya berbunyi begini..

"Kak Sha ari tu saya ternampak Kak Sha.. tengah shopping... :D err... Kak Sha sedang berbadan dua yaa??? anyway kalau betul.. Congratss!!!!!!" <<< dia ada taip love tapi kat sini tak dapat ler i nak share muahaha...

jawapan dari hakak yaaa adik yang begitu prihatin ;))*namanya tak perlu dirahsiakan :P

"Dik.. betul ke Hakak nampak seperti ibu yang berbadan dua???? Fullamakkk.. bestnya.. psstt.. sayangnya.. mungkin yang adik ternampak membukit tu lelemak akak dik!"

Muahahaa... hadoii.. memacam lagi yang tinggalkan pesanan.. nanti i share lagi ler hehehe...



Sekian dulu.. Jaga diri.. ada kelapangan nanti i share lagi resipi teringkas di dunia ekkkk..... ;)

Assalammualaikum...

TATA!!   

11 comments:

Nooriah Abdullah said...

slam Shaaaaaaaaaaa, akak suka pengattt bak lah sikit nak rasa mmg terbaik kalau PUan Mc kita ni punya pengat kan manis macam puan dia jugak ni kan hee

Mori Said said...

selamat pagi sha... sedappp nya pengat nie...

Gee® said...

Sedapnya buat minum petang... lemak lemak manis gitew...

umi's cup cake said...

Salam kak Sha,
umi pun suka semua jenis pengat..lebih2 lagi pengat keledek campur..sedap

~azillakhalison~ said...

kak sha..kite memang tgh mengidam bende ni..huhu....

lame betol x g sini..sejak2 berbadan dua ni,malassss sgt nak jengah blog..ape la nasib huhu

ummiaisyah said...

sy suka sgt ni.....kaw kaw nmpknya pengat itu!!!

Rohah said...

kak..kita kenyit mata gak..sedap naaa pengat ni...

ibh_sue said...

Asslmkm kak Sha.
Sukaaaaa.. i love pengat keladi kak.

Delima Zamrud said...

Ermmm D5 suker pengat keladi nie but mmg malas nk buat nyer sbb nk kupas keladi tu arrr ekekke mintak semangkuk buley Akak Sha hehehheh...

IRAKI said...

lebih best lg kalau keladi tu diperam smpi isi dia jd hitam..bila masak pengat bestnye....

IRAKI said...

lebih best lg kalau keladi tu diperam smpi isi dia jd hitam..bila masak pengat bestnye....

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ