ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, March 6, 2013

Kelas Mem Baking Mami Bersama PA... Donut Tauhu... Tahu tak? muahahaahaa



Assalammualaikum... Dan selamat sejahtera buat semua teman-teman yang kuhormati sekalian... :)

Nampak tak Donut Tauhu yang berkilat je rupanya tu.. tak pe.. tak pe.. tu nanti kita cite ekk.. ;))

Yaaa.. bertemu lagi kita di dapur maya i yang sekejap ada.. sekejap takde.. nak buat cammane.. sibuk dek kekangan kerja penulisan dan undangan Syukur Alhamdulillah..rezeki ALLAH SWT beri..:)
bulan March ni i agak free sedikit.. jadi adalah masa nak update blogs macam dulu.. *Insya~ALLAH* tak berani nak berjanji :)

OKay.... i dah start nak bercerita dah ni.. sebab dalam peti inbox FB penuh dok bertanya khabar.. bila i nak start aktif semula di blogs? SooOOoo... dah ready ke belum ni?

Meh! ler dekat sikit.. banyak hakak nak berkisah ni.. badan yang sengal sana sengal sini masih terasa... kali ni outstations nun jauh di sana tu.. dekat tepi laut pulak tu.. dengan cuaca panas.. tetiba muka dan tangan berbelang-belang hehehe.. tak pe.. tak pe.. yang penting i enjoy dan seronok sangat berada di sana tu... nanti i update di blogs penulisan i ekk.. tak berkesempatan nak edit gambar lagi...rasa macam malassss sangat!

 al maklumlah sekarang ni keadaan fizikal bukan main lagi.. semenjak menyahut cabaran 10000 langkah.. kalori i pun nampaknya semakin naik beribu kalori! dan bukan tebakor! muahahahaa *faktor usia gaknya :P*
tu yang slow aje nak mengupdate blogs... rasa nak belengkau aje muahahaa... *bukan ke normal tu namanya ;)

Okay... di pendekkan cerita... meh ler kita teruskan misi kita membikin  Donut Tauhu
*walaupun i akan taip panjang lebor :D* 

 Donut Tauhu

Kelas Pertama Mem Baking my PA :D


 TuuUUu.. Diaaaa....
 
Macam tauhu tak? macam tauhu tak?

macam kan kan.. :))

macam je.. tu yang i buh nama donut ni..  Donut Tauhu
 Now you olls tahulah kan kan.. :)

Di pendekkan cerita... *walaupun i akan taip panjang lebor* My PA memang suka mencuba dan belajar apa jua resipi dan masakan..

SoOoo i dah janji dengan dia.. nanti bila i free i nak ajar dia membaking... buat kek dan roti..
so bila perot i berbunyi senang je order!
 amboi! :D

SoOo.. petang tadi tak ada kerja i pun ajaklah dia ke kelas mem baking i.. yang terletak hanya di bahagian dapur sahaja.. *tak jauh kan ;))   

Kelas pertama << hamboii macam buat kelas memasak.. memang pon :D
Bagaimana membuat donut... basic dough... yang berat-berat dan susah-susah.. tu nanti dulu.. tengok dulu lulus ke tak dia membanting tulang doh tu yerk! :D 

 Donut Tauhu   


i ajar my PA.. step by step...
sangat jelas dan terperinci.. cecewahh..

i buat satu doh.. my PA buat satu doh..
so dia uli semangkuk.. i uli semangkuk..

"Mami! kalau di kampung kami buat donut pakai kentang."

(Mami tu i ler...:D
 
tu dia.. my PA ni suara dia nyaring.. kekadang telinga i berdesing aje taw! :D

"Ya, kat sini pun ada donut buh kentang, lebih lembut dan gebu. Tapi donut tauhu yang i nak ajar ni.. garing di luar.. lembut dan gebu di dalam...dan rupanya macam tauhu goreng yang biasa kamu goreng tu..."

**Masa ni muka my PA dah teruja bercampur ala-ala macam tak percaya gitewww :D

Yaa... dah itu aje dialog yang i boleh share kat you olls semua.. kang buh banyak dialogs dah jadi cerpen.. :D

 Donut Tauhu


BAHAN-BAHANNYA :

500 gm tepung gandum
1 peket yis kering (11gm)
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air *lebih atau kurang, anggarkan semasa menguli*
125 gm mentega *potong dadu
1 biji telur
1/2 sudu teh garam halus
3 sudu besar gula pasir

50 gm mentega *tepikan untuk menguli

CARA :

  1. Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Lubangkan di tengahnya.
  2. Masukkan serbuk yis, gula dan garam, kemudian di kacau sebati dengan menggunakan whisker.
  3. Lubangkan di tengahnya. Kemudian masukkan :
  4. Telur, susu cair dan mentega.
  5. Gaul sebati sambil hancurkan mentega ke dalam tepung yang di uli.
  6. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi sebuku doh.
  7. Uli dan banting doh sehingga lembut. Setelah itu ambil sedikit mentega dan uli sehingga doh lembut dan lakukan sehingga mentega selesai dan doh benar-benar lembut.
  8. Bulatkan doh dan ketepikan selama lebih kurang 2 jam *bergantung pada cuaca* sapukan mentega di atas doh dan tutupkan dengan kain lembap.  
  9.  Setelah doh naik dua kali ganda, buatlah bentuk yang anda suka.
  10. Setelah di terap biarkan sebentar sehingga doh naik sekali ganda dan kemudian barulah di goreng di dalam minyak yang panas.
  11. Angkat dan hidangkan bersama gula aising atau apa jua yang anda suka.     
 Hasil Uli

Mami dan PA
 

doh yang sama banyak di sukat..
cuma mangkuk doh yang berbeza.. i punya besar my PA kecik sikit..
muahahaa.. so masa dia menguli tu ngam-ngam dengan tapak tangan dia yang tembam tu..
i punya.. okay.. luas je mangkuk tu muahahaa..

dan ini bukan kes bully okeh! :D

Jom! kita tengok hasil yang lebih dekat lagi...

setelah gambar ini i crop tu yang nampak besor dan jelas muahahaaaa


i punya! :D


ada lubang tu yang tak leh angkat tu! hehehee


my PA punya...

dia tanya.. i..

"LULUS tak Mami???"

*suara tetap nyaring perghhh hahahahaa*

i jawab..
"Nanti... tunggu dulu..."

dan inilah hasil tunjuk ajar i untuk kelas donut my PA...


Tonggang terbalik jadinya...tak pe.. tak pe.. lepas tu my PA susun leklok.. first time katanya..

macam mana nak buat bentuk tauhu?
takkan tak tahu? hehehe..

Okay memula you all potong dulu doh kepada 4 bahagian.

Kemudian ambil dulu satu bahagian kemudian torak anggaran tebal 1/2 cm.
Kemudan potong bentuk 4 segi sama dan kemudian potong lagi 2 secara menyerong macam potong sandwich.. yaa.. giteew.. faham ke tak ni ekk?

Tak pe.. nanti i buat N3 khas macam mana nak buat potongan donut bentuk tauhu :D


i tunjuk my PA cara macam mana nak buat bentuk tocang..

masa ni dia memang teruja bebenor...

"Kalau di tempat kami kan Mami.. cuma ada donut bolong! cuma guna gelas aje untuk bentukkan."

*bolong = lobang*

"Mami pilihlah yang mana satu LULUS!" 

gasak ler... dengan suara dia yang nyaring tu kan kan.. muahahaha


so i pilih yang ini!

"LULUS!"

*suara i tak nyaring yaa... lembut je..sambil lap peluh!*

i cakap... siap bagi star dan ada siput kat situ.. sebab lambat benor muahahaa... tak pe.. tak pe.. nak belajor kena banyak bersabor yerkkkk... :D

dan di bawah ini... hasil yang MAMI buat!

TARRAA!!


Roses Bread ;)

"Cantik Mami!!!"

suara lagi ler nyaring!!!!

i jawab lembut jee...

"Tau tak pe!"

muahahaha... hadoii.. gasak sama naik!

TARRAA!!!!

 Donut Tauhu


Nampak tak mata katon yang juleng tu??

anggaplah tu Mami! hehee..

nak tahu rasanya macam mana sehinggakan sampai mata Mami jadi juleng camtu...

meh! Mami cerita kat you olls ;))



Garing di luar..

Lembut di dalam...

Tidak serap minyak..

Lemak dan berkrim..

Gebu Dan Gebussssss benorr... 

tak caya????

 Donut Tauhu
With
Sugar Glaze


Yang ini memang fav i... boleh ngap sampai 10 ketul!
tak caya??? tak pe... :D

4 sudu besar gula aising *ayak
1 sudu kecil air masak

Kacau sehingga gula aising larut dan tuangkan di atas...
  Donut Tauhu

Atau...
  

Golek-golekkan sahaja di atas gula aising yang telah di ayak..
 samalah macam donut yang lelain tu..

Pun sedappp.. pastikan gula aising yang anda gunakan itu adalah yang segar dan bukan yang telah di simpan di dalam almari lebih setengah abad yaa.. rasanya semestinya tak segar...

sentiasa simpan gula aising di dalam bekas kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk... sebelum nak di gunakan keluarkan terlebih dahulu... sekian terima kasih :D

 Donut Tauhu


S.E.D.A.P <<< sila eja... :)

 Donut Tauhu


Masih dalam tapis lagi.. i dan my PA dah dok mengunyah..

i ajar dia jugak.. tips dan cara nak menikmati hidangan dengan begitu asyik sekali...

"Pejamkan mata masa nak kunyah...."

:)) <<< selepas baca Bismillah okeh...

dia ikut tak sha??

mau tak ikot.. ekot laa... :)

BUkak je bijik mata.. 

"Mami LULUS TAK???"

*STill dengan suara nyaring malahan lebih over nyaring! perghhhhhh*

and my answer is.... ;)


*dengan begitu nyaring sekali i umumkan keputusan my PA*

"LULUS!!!!"

Dia punyalah suka!!! sampai nak meleleh bijik mata.. macam gambar katon kat atas tu..

i bagi markah... 95% dan 4  STar!!!

cayalah!!!

tunggu next class okeh.. Belajar masak bersama Mami & PA... ;))

Sekian dulu...sambung nanti..

Assalammualaikum.. jaga diri...

TATA!!

8 comments:

farah fasyaf said...

terasa lapar tengok aunty punya donut tauhu tu... haritu saya first time buat donut... abg saya dah ketawa kan bentuk donut saya...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq Farah :) Tak pe.. buat sampai jadi.. nanti boleh cuba resipi anti ni ekk..:) muahzzz

Mat Gebu said...

Assalammmualaikum Datinnn....hamboi mendonat nampak...tergoda gak sebenarnya ni...cuma tatau bila nak buat...

adda syuhada said...

sedapnya...

Salmi Khairil said...

wah bestnya kak...ingatkan buat donut guna tauhu rupanya bentuk tauhu..

ju said...

As salam datin... tgh mendonat nih.. betul ek sukatannya. 1 cup susu cair & 1 1/2 cup ayor. mmg lembut bangat ek dohnya itew.. toloooooooong!!!!!!!

ju said...

Kalau terkomen 2x mintak maap bebanyak le.. tolooooooong! Saya tgh mendonut ni.. mmg sukatannya 1 cup susu cair & 1 1/2 cup air ek.. memang dohnya btl2 lembik ek.. konpius gak ni... time kasih...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Ju... :)
Okay jangan panik hehehe... okay memang adunan agak lembik tetapi tidak ler terlalu lembik lotek gitu..kekadang bergantung pada faktor tepung yang kita gunakan.. boleh kurangkan 1/2 cawan susu cair dan selepas itu bila adunan kental bolehlah tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi sebuku doh yang benar2 lembut.. kalau terlembik sangat jangan panik.. boleh tambahkan tepung sedikit demi sedikit juga... yaa... kalau dah jadi komen sikit tau..;)

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ