ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, March 7, 2013

Puding Roti Marble Coklat Resipi Rakan Blogger... Terima Kasih Teman...



Assalammualaikum.. Selamat petang semua...:)

Dua tiga hari ni i memang tak sibuk... soOooo mood memasak yang entah ke mana menghilang semenjak kebelakangan ni *mungkin terlalu sibuk* tetiba muncul kembali.. wahh! best betullah.. semangat nak memasak tu pun luar biasa... semangat nak makan tu usah ler cerita.. yang tu memang sentiasa FULL BATERY!!! muahahaa...

Okay di pendekkkan cerita.. walaupun i akan taip panjang lebor macam selalu.. tu yang buh.. The Writer's Cooking... bukan sahaja resipi.. kena jugak berkongsi cerita yer tak.. :))

Okay.. kisah ni dah lama sebenarnya.. kisah di mana
 'TAHAP MENGODER MELEBIHI DARI TAHAP MEMBIKIN' 
hah! tu dia.. faham ke tak ni?

Tak pe.. tak pe.. kita teruskan lagi bercerita ler ekk..

Okay, kalau you olls nak tahu.. yang tak nak tahu tu pun terpaksa ambil tahu sebab i dah tertaip kat sini heheeeee :D

Puding Marble ini adalah salah satu pemanis mulut bila tiba bulan puasa... kuih fav Pak Habibi i yang TembamBOM tu hah! tiap kali dia singgah ke bazaar Ramadhan mesti dia akan beli puding marble coklat ni ler.. yang bini tu pulak tak berapa minat.. so dia memang menggalakkan si suami tu..

"Beli lagi jimat Yang!"
 muahahahahhahahahaa..... 


SOoo.. semenjak tu.. tiap kali tiba bulan puasa.. puding roti marble pasti akan muncul lagi.. dan lagi... selama sebulan kita umat islam berpuasa.. waduhh nostalgia betullah buat i sekeluarga! terutama sekali buat Pak Habibi i yang temBAMBOM tu hah! setahun sekali baru dapat merasa... hari-hari biasa dia tak teringin pulak walaupun banyak jual di pasar malam tu hah! lain sikit kot rasanya.. sebab terpaksa berpuasa dulu baru dapat merasa! muahahaa....

Okay, pesanan ni untuk Pak Habibi...

"Wahai suamiku...Habibi.. lepas ni tak perlu tunggu tiba bulan puasa ler yer..."

hehheheeeeeeeeeee :D

Okay pesanan ini untuk kengkawan yang setia singgah di sini.. nak tahu macam mana terbuka hati i nak membikin Puding Roti Marble ni??

Sebabnya..... masa i on FB tadi.. tengah syiok scrool down kat NewsFeed tu.. ternampaklah satu blogger yang sememangnya sangat termahsyur di kalangan blogger-blogger masakan... terus ler tekak ni kecur.. selalunya tak pulak.. biasa je.. hehehe... so tanpa berlengah i terus terjon! ke dapur << serius terjon dan bukan dengan payung terjon! hehee...

cek barang! semua ada yehaaa... apalagi terus ler bancuh.. :)

Buat Kak Nor tersayang.. terima kasih kerana sudi berkongsi resipi di blogs.. kerana Puding Roti Marble Kak Nor lah sha terus terjon bersama kamera dan terus ke dapur membancuh... tq Kak Nor sayang dia muahzzzz :) Dan terima kasih juga buat tuan empunya resipi Hanamemories.. tq so much! muahzzzzz sejuta kali :)

Dan buat Kak Nor tersayang.. sha share pula resipinya di sini yaa Kak Nor... cayang dia!
Semoga ilmu di alam maya ini akan terus dapat di manfaatkan buat semua teman-teman.. Insya~ALLAH ~ Wallahualam~

Puding Roti Marble Coklat

**Resipi i just copy & Paste** :)


PUDING ROTI MARBLE COKLAT
resipi : Hanamemories.blogspot.com
sumber : K.Nor@SecubitGaram



Bahan-bahan
4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
10gram serbuk agar2 @ sepeket
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
31/2 cawan air = hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco- hana campur coklat Hersheys ~ k.nor guna 1/2 sk choc emulco

Cara-cara
Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko@choc emulco. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak/manis, kurangkan sukatan susu pekat.

Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/#ixzz2MpvmhCvp


 Puding Roti Marble Coklat


Sangat mudah..
Sangat simple..
 Sangat menarik..
 Jimat belanja..
 Sangat sedap... 

i bahagikan kepada dua loyang kecil macam gambar di atas tu... :)


Awal-awal lagi i dah called Pak Habibi..

"Psstt... ada sesuatu..."

Psstt.... agak2 Pak Habibi terfikir tak ekk i akan buatkan dia Puding Roti Marble fav dia ni???
atau dia ingat i masakkan dia ikan cencaru bakar??
OhhhHHh!!! Tidakkk....

Muahahaaaa... :))  

Puding Roti Marble Coklat 


Selamat mencuba... selamat menjamu selera bersama keluarga tersayang..:)

Jaga diri.. Assalammualaikum..

TATA!!

10 comments:

eray said...

pernah juga buat dulu, memang sedap..rasa sejuk je kat tekak

http://welovesusuibu.blogspot.com/2013/03/resepi-sos-meatball-ikea-super-sedap.html

K.Nor said...

assalamualaikum sha.. lama tak tinggal tinggal komen di buku pelawat ni hehe

cpt betul dia terjon ya.. dgn kumira sekali ke terjon sha? hehe.. tu la tanda sayang sang isteri pd sang suami kannnnnnnnnnn :)

mekasih juga sudi mencuba resipi puding sedap dr hana memories ni :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Eray memang sedapkan mudah nak di sediakan.. i like..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Nor cayang ya tak pe Kak Nor sha pun sekarang jarang dapat BW sibuk sekarang.. tapi memang kisah benar ni terjon pagi tadi bukan main bersemangat nak cuba Puding Roti Marble Kak Noor dan Hanamemories.. memang best! i like..:) tq so muchhh muaahhzzzzz lap sejuta kali

Amie said...

Selamat petang Sha...
ha... jom rempit merempit masak memasak lahi hihihiiii......rindu dengan air tangan Sha, Kak Amie pun dua tiga menjak ni jarang berkunjung ke dapur teman-teman....nampaknya petang ni langkah kanan, dapat jamu mata dengan puding roti marble coklat yang sungguh sedap!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Selamat petang kak Amie cayanggggggGGggggg rindu jugak kat kak Amie... mood merempit di dapur dah mula dah walaupun sha tahu waktu free bermain di dapur sekejap aje.. tak pe selagi ada masa terluang sha akan share resipi yang ringkas2! tapi best!!!

Nanti sha nak korek resipi dari blogs Kak Amie dan kengkawan yang lain dan sharekan di sini..:) sharing is caring muahzzzz

Nooriah Abdullah said...

salam Sha, ni malam ni akak dtg lagi kat blog nak menjenguk puding marble yg petang tadi tu masih kah tersimpan sepotong utk kak Noor lapar lah malam jemahat ni heee

Cheq Sue said...

kemain lagi ye akak memuding... resepi ni memang sedap, kalau ada roti sesekali teringin tu boleh buat...puas la memamamnya kan kak..

Shiela said...

Assalam Sha.. Sedap ni.. Akak pun suka sangat. Lama dah tak buat. Nengok ni teringinlah plak..

Amelia said...

Wah.... beary beary cantik leyy....bukan main punya classy dan elegant. I suka itu marble effect, beautiful!!

Ada lagi tak? Lain ari buat loyang besar sikit share ramai ramai, then let's party! LOL

LUV you babe.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ