ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, March 8, 2013

Super Vadai... Selamat Hari Wanita Juga...



Assalammualaikum...

  Salam Jumaat dan Salam sejahtera buat semua teman-teman yang sudi berkunjung, terima kasih yaa...kerana sudi :)

Okay, bersempena Hari Wanita Sedunia.. i buat sesuatu yang tekak i teringin sangat nak makan..

Boleh aje beli di gerai tepi jalan.. nak-nak.. Vadai yang di jual kat tepi jalan tempat parking kereta di Wisma Persekutuan Johor tu.... hadoii.. memang terbaik!

Dahh.. tu bila masa nak ke sana.. kerja berlubur ni hah!

Kuatkan semangat... sendiri teringin.. sendiri bikin..

Kebetulan pulak hari ni Hari Wanita Sedunia.. jadi khas buat semua Kaum Hawa di Dunia ini..

i nak ucapkan Selamat Hari Wanita.. walaupun tak ada hadiah... heeheee :D 

Tetapi resipi kali ini benar-benar memerlukan tenaga seorang wanita.. iaitu menumbuk kacang dal... :)

eshhh.. lenguh jugak tangan i you.. i tak nak guna pengisar tak best!i guna lesung batu! kelentang! kelentung! i menumbuk tadi pagi sesorang.. PA i tak de.. dia gi pasor dengan Bonda... SooOOo o anggaplah ini pengorbanan i di Hari Wanita Sedunia... :D

Terimalah...

 Super....Vadai <<< Wah! macam tuju lagu laa... ;)) 

SuperVadai
    

Apasal nama resipi Super Vadai?

Okay sebabnya... i telah meletakkan banyak bahan di dalam adunan kacang dal itu...

Segala-galanya i lebihkan.. malahan terlebih-lebih giteww...

Kalau beli di tepi gerai.. alahai.. bila di gigit.. dapatlah terjumpa hirisan daun kari... ciput je.. jintan pun alahai.. sipi-sipi aje... soOOooo... kali ni i buat extra dan Super Vadai!!!

Jom! Kita buat..

 SuperVadai


Mula-mula sekali..

Sukat 2 cawan kacang dal... cuci bersih dan buang hampas atau kulit hitam..

Rendam bersama air yang penuh selama semalaman...

Keesokkan harinya... toskan kacang dal dan bahagikan kepada 3 cawan *kacang dal akan mengembang

2 1/2 cawan tumbuk Hancur

1/2 cawan tumbuk renyah *separa hancur

ketepikan sebentar sementara kita sediakan ramuan-ramuan kita yang super tu yaa.. cik adik dan cik kak.. cik abang juga... :D

 SuperVadai


BAHAN-BAHANNYA :

2 1/2 cawan kacang dal *tumbuk hancur/lumat
1/2 cawan kacang dal *tumbuk separa hancur
1 1/2 biji bawang besar *merah *potong dadu
2 pelepah daun kari *hiris halus*daun sahaja
2 tangkai cili hijau *hiris/ dadu
1 tangkai cili merah *hiris/ dadu
2 sudu besar jintan kasar *tumbuk renyah
4 tangkai daun ketumbar *hiris
1 1/2 sudu teh tepung jagung
garam secukupnya
Minyak untuk menggoreng

**CILI HIJAU Untuk ulam**

CARA :

  1. **Lihat gambar di atas atau di bawah**
  2. Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul sebati.
  3. Kemudian perapkan selama 10-15 minit


adunan boleh di kepal dan tidak peroi...

Jika peroi bermakna kuantiti kacang dal yang kasar melebihi kacang yang halus, ya, gitewww :D


Ketul-ketulkan atau kepal seperti gambar di atas...
lakukan sehingga selesai.. yaa.. cik adik dan cik kak semua..

pastu kan....


Panaskan minyak dan gorenglah sehingga Vadai bertukar warna atau keperangan..
angkat dan toskan di atas kertas dapur..

dan... siaplah untuk di kunyah!!!

TARRAA!!!

 Super Vadai


Hadoii.. ni nak cerita sikit kisah dulu-dulu ni ler yerk...

dulu masa tinggal di KL.. jiran i tu berugama Hindu...

Setiap kali dia goreng Vadai.. hidung i selalu ternaik-naik..

punyalah sedapnya... i selalu bukak pintu depan luas-luas.. pastu i buat siram pokok bunga kat tepi pagar sambil angkat tangan kalau dia ternampak! muahahahaaa 

 agaknya lelama dia perasan agaknya.. 

terus jiran i hulur sepinggan... i apalagi.....

ambik tak sha???

ehh... dah kenapa! mestilah ambik..

Orang memberi kita merasa... ;))

Terus i cakap camni..

"Terima kasih jiranku..." << dengan suara manja tapi tak gedikz :D

Super Vadai 

 Dulu masa anak-anak bujang i masih kecik..

dia tak reti nak makan vadai..

bila i cucuk dengan pencucuk buah tu... pastu i cakap ni nugget vegetarian..

terus dia makan.. sampailah sekarang... kalau nak hidangkan kena cucuk baru dia makan.. perghhh.....

Tahu tak macam mana nak menikmati Vadai dengan asyik sekali????

Jawapannya ada di gambar bawah tu hah! ;)



melelehhh????

dan pastikan cili hijau anda benar-benar segerrr dan bukan yang layu ala telentok ke bawah! muahehehe :D

tak caya cecuba cecuba.... ;))


Sekian dulu.... sambung nanti yaa...

Jaga diri.. senyum selalu..

Assalammualaikum...

TATA!!

18 comments:

Sue Md said...

TQ 4 the resepi my dear... Dah lama nak buat...x terbuat...tengok super vadai Sha...yummmmmmmyyyyyy...kena buat niii...

Sue Md said...

Yummmmmyyyyy......TQ 4 the resepi..."Happy Woman's Day"

Phong Hong said...

Wow, Shahriah you punya vadai power leh! Semua bahan-bahan kaw-kaw! Cantik pulak tu. I ni peminat vadai tapi punya lah malas nak main tumbuk-tumbuk :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Tq so much Kak Sue muahzzz nanti buat hantar sepiring tau.. hehehe

ibh_sue said...

Asslmkm Kak Sha..
Saya peminat vadei..Lagi garing lagi sedap. Hehehee

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..sedap buat kudapan diwaktu petang..

SELAMAT HARI WANITA juga buat akak....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Pong Hong hahaha... tq yer lho tumbuk guna lesung haiyooo lenguh tangan sampai sekarang hehehe.. blender pun okey! ;))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Sue cayang betul tu.. lagi garing lagi sedap nak-nak bila tergigit yang berbiji perghhhhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Sue Ninie... nak2 masa panas memang sedappppp tq dear :)

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

One of my fav kalau goreng rangup rangup! Yours looks fab!

ummiaisyah said...

slmt hr WANITA utk Kak Sha juga!!!
nk vadei sepoloh ketui!!!

Amelia said...

Yuhhuu....Happy LADY Day.

Wah, super duper punya vadai, memang meletupsss... patuh lah ini hari I takder mood nak kerja sebab kejab kejab cium bau vadai. Cari punya cari bau datang dari mana? Arhh...my sayang punya pondok. I nak chili hijau lebih sikit, if not no kick.

Have a lovely evening, makan vadai sebiji on my behalf. :)
Muahzz.........hugs, hugs!

Wani said...

yumm.sedapnya kak sha ada pernah buat dulu tapi jadi peroi lak.. dah lama tak buat ..ninampak kepingin lak nak buat ...

Emma Marinie said...

sesuai sangat ni bawa ke rumah mertua....

Azie Kitchen said...

As salam. salam kenal. sedap nya vadai tu apalagi dimakan dg cili hijua

Azie Kitchen said...

As salam. salam kenal. sedap nya vadai tu apalagi dimakan dg cili hijua

fazianbatrisyia said...

Kak Sha...rajinnya buat super vadai tu...Sy suka...tapi yg lebih suka hb & MIL sy....Tunggu beli lesung besar baru buat kot!!! Lesung yg ada sgt comel...

Sib baik dah jumpa tempat sedap buatan Melayu...jd regular customer aje kat situ...

MamaFaMi said...

Naper laaaa nampak vadei ni sedap bebenor ye... kalau boleh seluk dari screen ni, sudah ku seluk..ku bawa lari!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ