ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, March 19, 2013

Strawberry Yougurt Pancake For Breakfast


Assalammualaikum... Selamat Pagi dan Salam Sejahtera buat semua teman-teman yang tak pernah jemu singgah di dapur mayaku ini yang semenjak dua menjak kebelakangan ini...

"Jap Adaaaa..... Manjang Tak Ada!!!"

Tak pe.. Tak pe.. yang penting sekarang ada.. entah untuk tempoh berapa lama lagi akan tenggelam dan timbol :))

Macam biasalah kan kan.. kalau tak berstory-mori mana sah.. yer tak? idak ler panjang celoteh i pagi ni sebab banyak urusan di luar sana tuu...



Macam mana dengan 'Header' baru i?? okay tak? nampak lebih simple dan simple :D

Yer... kalau di ingat.. ingat rasanya dah lebih 10 Header kot.. tak pe.. tak pe.. nanti terjumpa lagi Header menarik i tukar lagi.. *menarik ler sangat!* :D 

Strawberry Yougurt Pancake 
For Breakfast  

Pancake.. one of my kids punya Favs... i pon :D

Kalau makan tu... mesti nak curahkan maple syrup terlebih-lebih.. biar basah dan banjir.. pastu taburkan dengan gula aising.. umpama salji yang turun dengan lebatnya... hadoiii... ;))

Pastu bila di suapkan ke mulot.. mencair dan rasanya melompat-lompat di dalamnya... muahahhaa...

*mata jangan lupa pejam ehhh...*Peh! memang... hahaaa ;)

Strawberry Yougurt Pancake 
For Breakfast 


dan inilah salah satu hidangan yang i masak di Karnival Kolej Uniti di Port Dickson...

Dan N3 di sana tu... tak sempat lagi i nak share di blogs penulisan i... nantilah bila ada kelapangan i akan cuba update secepat mungkin... Insya~ALLAH...

Khas untuk semua mahasiswa dan siswi.. hidangan untuk sarapan pagi yang ringkas dan berkhasiat...

Sebab tu i gunakan yougurt.. dan sekarang i sharekan di sini ehh.... :) 

Strawberry Yougurt Pancake 
For Breakfast 
  

BAHAN-BAHANNYA :

2 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking powder  = *ayak bersama
1 cawan strawberry yougurt
1  1/2 cawan air *kurang atau lebih
1 biji telur
2 sudu besar gula kastor
secubit garam
50 gm mentega cair

sedikit mentega untuk lengser
strawberry segar
gula aising
syrup maple

CARA :


  1. Masukkan tepung di dalam mangkuk dan gaulkan bersama gula kastor dan secubit garam.
  2. Lubangkan di tengahnya dan masukkan telur, yougurt dan air, kacau sebati dengan menggunakan whisker.
  3. Akhir sekali masukkan mentega cair dan ketepikan sekitar 15 minit.
  4. Lengserkan kuali dan ambil sesenduk adunan dan tuang ke atas kuali dan masak sehingga keperangan.
  5. Angkat dan hidangkan bersama strawberry, curahan maple syrup dan taburan gulla aising!!

TARRAA!!!

Strawberry Yougurt Pancake 
For Breakfast  


Sila gunakan fork n spoon...

Ohhh... serius.. terasa seperti berada di tepian tasik yang menghijau airnya....

dan..... pedulikan sang lebah yang mengecek lelehan maple syrup...

rasanya???

Masam..

Lemak..

Manis...

Gebus...

M.e.l.e.k.a.k.a.n :D <<< sila eja! muahahhaa



Sekian dulu.. jumpa nanti.....

Jaga diri...

Jangan noty!

:D


Jangan lupa dapatkan Majalah Aroma keluaran April 2013.. ;)

Assalammualaikum..

TATA!!

11 comments:

adda syuhada said...

selamat pagi...
Nampak pancake ni terus segar bijik mata..lagi best kalau ada depan mata ni..

Phong Hong said...

Shedapnyeee...Teringin pulak nak makan pancake. Untuk lunch pun takpe kan?

Nooriah Abdullah said...

nampak strawberry terbayang wajah Sha yg manis hee dpt makan lagi sedap manisssss je masyuk kan bak sikt buah strawberry nak buat jugak macam ni

Delima Zamrud said...

Ermmm nampak sedap pancake akak tambah ngan strawberry fresh tu yummy yummy :)..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Adda Tq so much dik..tu la dah ada depan mata tak boleh pulak nak di sentuh yaa.. ;)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Phong Hong cayang i dinner dengan pancake pun tak pe heehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor cayang... ingat tomato ingat kat Kak Noor yang segerr tu hehhe... meh ler kita tukar2 nak :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Delima meh ler.. kita share satu pinggan.. kuah banjir :)

Balqis Nazid said...

Arggghhh..meroyan tgk pancake strawberi pagi2 ni.... My peberet tu kakak manis..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedapnyerrrr sha...
lawan dgn roti putih pun sedap yg amat... kita suka..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aisey... silap komen lak.. sebenarnya nk komen sup tulang kat atas tu.. hehe... kira halal lah ye sha..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ