ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, March 20, 2013

Sup Tulang Rebus Nyaman....



Assalammualaikum... Selamat Pagi semua.. :)

Awal pagi dah update blogs i yang jap ada manjang tak de ni... ;))

Macam biasa awal pagi bangun.. tetiba teringatkan sup tulang malam tadi untuk dinner masih ada baki..

Kebetulan My PA tengah panaskan sup tulang tu..

Terus ler i bubuh dalam mangkuk... dan terus ler menonong amik camera... :D



tak tahu nak masak apa.. terus ler dapat idea sebab Pak Habibi beli 2 jenis tulang, lembu dan kambing.. embeekkkkkkkkkkkkk :D

buatkan sup tulang...

Waduhhh....... waduhhhhhhh.....  :D


i buat sup tulang rebus..

Sebab Bonda tak suka sup yang bertumis.. muak katanya...

Tak perlu tumis pun, cuba tengok dalam mangkuk sup tu.. bukan main berlondang lagi minyak tulang kambing dan lembu.. itu nama bergabung tenaga... memeriahkan kuah :)) 

cara memasak pun simple.. sebab i masak last minit untuk dinner.. rebus adalah dalam 2 jam.. (malas nak guna pressure cooker) lepas solat Maghrib.. daging celah tulang pun empuk..ngam-ngam terus makan... SlurPppp....


Dan yang istimewanya i snap gambar sup tulang tu..

awal pagi tadi.. di kala mentari belum lagi menunjukkan wajahnya..

nampak tak cahaya kat celah mangkuk tu??

Jam 7 am... masih samar-samar.. suasana nyaman sangat masa tu.. bunyi burung berkicauan...

Jiran tetangga baru pulang dari menghantar anak-anak ke sekolah..

dan i pulak snap gambar celah taman muahahahaa... ramai jugak jiran yang angkat tangan kat i.. :D

i angkat tangan sambil lambai-lambai.... :)) baru dia orang nampak i pagi ni kan.. kan.. (kalau tak berkurung dalam opis 24jam!)

Udah ler yerk.. tu je celoteh i pagi ni.. masukkan N3 awal pagi sebab sebentar lagi i ada urusan di luar.. so i tinggalkan resipi ini untuk you all semua cuba... :)

Sup Tulang 


BAHAN-BAHANNYA :

*SEMUA DIHIRIS*

2 biji bawang holland
6  ulas bawang putih
4 cm halia
4 cm lengkuas

BAHAN LAIN:

1/2 kg tulang kambing
1 kg tulang lembu
1 sudu besar lada hitam *biji
1 sudu kecil *coarsed blackpepper/kasar*
2 helai daun salam/bay leaf
10 tangkai cili padi *patah 2*
2 cm kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji pelaga 
garam secukupnya
air secukupnya

10 biji tomato ceri
1 batang lobak
3 biji kentang *potong 4
2 batang celery
1 biji lemon *ambil jusnya*
2 helai daun limau purut *ambil daunnya sahaja*

BAHAN TABURAN :

daun sadri
bawang goreng
cili padi kicap  

CARA :

  1. Rebuskan tulang bersama air yang secukupnya sehingga mendidih. Tambah air jika perlu.
  2. Setelah mendidih kaup buih berwarna kelabu yang timbul di atas kuah. Dan buang.
  3. Setelah buih kelabu selesai di kaup. Masukkan kesemua bahan-bahan kecuali kentang dan karot.
  4. Renehkan sehingga daging di celah tulang empuk. Baru masukkan kentang dan karot. Masak sehingga empuk.
  5. Akhir sekali masukkan daun sadri dan renehkan sebentar.
  6. Angkat dan hidangkan bersama taburan daun bawang, bawang goreng dan kuah cili padi kicap!       

TARAAA!!!!!

SUP TULANG


 SLuUUuuuuurrPPppp... Ahhhhhh.....

First time snap gambar di pagi kala... :)

Serius ni.. suasana memang nyaman.. next time nak snap gambar awal pagilah.. nanti leh tata.. tata.. my neighbour! muahaha...

Okaylah.. jumpa nanti.. jaga diri.. jangan noty k..

Assalammualaikum..

TATA!!    

5 comments:

Balqis Nazid said...

Alahai ngencesssss kita kak....

Lawankan ngan sambal kicap pedas2 mak aiiiii.... Pengsan sedapnya kan...

Nooriah Abdullah said...

salam Sha, meriahnya sup tu macam nak ambik je tomat kecik2 tu huh best kan meratah tomat...tulang tu belakang sikit haa

Qasey Honey said...

slm kak Sha sygg...lama dh QH xsinggah ke sini...
wah menyelerakan...hirup panas2 tu sedp kak...pastu mkn dgn roti...perghhh

Yong Is My Name said...

Salam Sis,

lama sungguh tak ngunjung sini..
ermmm lapor terus tgk sup tu

zana fahmi said...

Pepagi gitew...sibok sgt Sha skrg ni, maklum ler, chef katakan.

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ