ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, May 16, 2013

Menu Berbuka 4 Rejab... Sup Tulang Rebus Marbeles... Slurppp Ahhh....



Hari ini... 16hb Mei 2013 Bersamaan 6 Rejab

Tapi i kongsikan menu berbuka 4 Rejab! :D

Bolehlah.. dari tak ada apa yang nak dikongsikan kan kan.. 

macehhh.... :D
 


Di kesempatan ini.. i nak ucapkan Selamat Hari Guru.. Happy Teacher's Day buat semua guru-guru di dunia ini... Jasamu akan ku kenang sehingga hujung nyawa.. Hanya ALLAH SWT yang dapat membalas jasamu Cikgu... i love Cikgu! Muahhzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.... <<<---- Kissed sampai terlelap :))


Okay sambung kisah :D

Menu Berbuka 4 Rejab yang simple dan mudah untuk di sediakan...

JOM! Tengok!


Sup Tulang Rebus

i masak simple sangat.. tak bertumis bagai.. tak berkisar bagai...

semuanya main pakai cempak dan rebus..

tetapi hasilnya...

Slurpppp Ahhhhh....... Mabelesss You Olls ;)


Udang Goreng Halia

Kesukaan Dan Permintaan dak kerempeng Nellysha.. mana boleh jauh dengan udang..

so i goreng sempoi aje..

pun tak de tumbuk-tumbuk bagai...

Hirisss jerrr dahhh.... :D


Me & My Mom Fav!!

Dah tak kuasa nak goreng-goreng sayur bagai dah sekarang ni.. tak laku!

Celur... celur.. celur.... cicah sambal asam...

Itulah yang paling laris!!! :))


Sometimes... laaa.... kan kan....

Tempeh & Tauhu Goreng is better than Cheese :D

Cicah   dengan sambal kicap cili padi..

terangkat???

mau taknya... kening aje yang terangkat dan peluh jangan lupa lap!! :))


 Di serikan pulak dengan Creme Caramel yang menggerutu gitu gaya..

Rupa Bukan Ukuran..

Rasa itu lebih Penting :D

Slurpppp Ahhh.....

Kuatkan semangat aje masa nak membikin ni taw.. ikutkan tak kuasa dah!!

Syukur Alhamdulillah..

berkat sabar dan tahap TERINGIN melampau segalanya...

Ada jugak desserts petang tu... :D

Sup Tulang Rebus

BAHAN-BAHAN :

1kg tulang lembu
air rebusan secukupnya

BAHAN TUMBUK RENYAH :

4 sm halia
4 sm lengkuas
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 batang serai

BAHAN LAIN :

1 bungkus sup bunjut *Mak Siti
2 sm kulit kayu manis
2 biji bunga lawang
5 biji buah pelaga
4 helai daun salam *bay leaf
1 sudu teh corsed blackpepper
1/2 sudu teh serbuk lada sulah  
garam secukupnya

BAHAN TAMBAHAN :

1 batang karot 
4 biji kentang
hirisan daun sadri untuk tabur
bawang goreng untuk tabur 

CARA :

  1. Masukkan air dan tulang ke dalam periuk dan rebuskan sehingga isi daging di celah tulang empuk.
  2. Masukkan kesemua *BAHAN-BAHAN DI ATAS* dan renehkan sehingga kentang empuk.
  3. Sesuaikan rasa.
  4. Angkat dan taburkan bersama bawang goreng dan daun sadri.  

 TARRAA!!!!

SUP TULANG REBUS 
 


Marbeles????

Sangattt Okeh.. tak caya.. cecuba.. cecuba... :D

Sambal Kicap Cili Padi Jangan Lupa Taw!!

Petua nak sup sedap???

T.O.L.O.N.G.L.A.H...... rebus isi daging tu sampai empuk.. anggaran bila di cuit terburai isinya..

kalau dah kenyal macam chewing-gum tu.... perghhh.... tak de maknanya ;))


 Lawankan pulak dengan ulam celur bendir.. sambal asam pedas berapi...

Slurpppp....

Tetiba ngencess masa nak edit gambar ni taw... *kurang dah pahala puasa i*

Syukur Alhamdulillah...

Setakat ini dah 4 hari i berpuasa Sunat Rejab.. 

Akan terus berpuasa selagi belum di beri cuti umum ;))

Insya~ALLAH...

Jumpa nanti.. selamat beriadah.. selamat bertugas...
selamat berpuasa dan selamat menjalani apa jua aktiviti..

take care!


Cara Nellsha kupas kulit bawang guna jari :D pisau hanya untuk buang janggut bawang jerrrr ;))

Cermin Mata Hitam Momma mesti pakai.. kalau tak nanges... ;))

Sekian..

Assalammualaikum...

TATA!!

7 comments:

Zee Suhaini said...

semua pon nampak sedap kak..
bendi celor also my peberet..
nak cuba wat sup gitu..tak pernah menjadi bila buat..

faa.rosli said...

semua juadah menyelerakan!

Mama Danish Dania said...

walllaaaahhh....sedap...

fazianbatrisyia said...

Semua tu sy suka....sedap belaka. Nellysha....amboi...biarla kak sha...anak2 ni bila rajin ke dapur dapat la skit2 skill tu...bby sy pun dah sibuk nak guna lesung batu...naik pedih2 mata dia...kenyit2 gitu...

zures said...

Sedapnyer...

dapurCikWan said...

Assalam.. kak sha sayangku! kemanakah dikau menghilang dari blog?? hihi..dah sebulan tak update ni... hihi..rindu juga celoteh akak bulan2 puasa ni... :))

tenku butang said...

semua sedap2!

hai.. salam kenal,
follower no.719
done follow sini,
jom follow teman yea yunk..=)

http://tengkubutang@blogspot.com/ -->(official)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/ -->2nd blog

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ