ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Wednesday, May 8, 2013

Ubi Goreng.. Ada N3 Istimewa buat semua tau.. yawwww...



Assalammualaikum......
Salam sejahtera buat semua... Apa khabarlah agaknya teman-teman sekarang ni kan kan... mesti ada yang dah lupakan i...
Aduhaii... rindunya nak berblogging... bukan terlupa dan bukan tak ingat.. cuma kekangan waktu yang mencemburui i semenjak kebelakangan ini... :(

Sibuk macam mana pun.. bila ada kelapangan i tetap juga post dua tiga baris ayat di laman FAN PAGE <<--
Apa nak buat... sibuk sekarang ni... bila tak sibuk.. line internet pulak punyalah sloww~~~~ hadoii... boleh hilang sabar nak masukkan gambar sekeping pun lecehh..

Penghabisannya mood nak update blogs.. memang kelautan sepi nun hah! nampak ke? :))

Ubi Goreng


Sesekali dapat update blogs ni i nak story mory dengan you olls panjang berjela sikit yerkk.. yang mana tak ada masa tu.. please come back later :D

Okay.. sibuk kerana urusan kerja itu satu alasan yang paling utama sekali...

Alasan kedua.. mood nak update blogs kelaut sebab line internet very the slow~~~ worst then snails ;))

Alasan ketiga.. i tiap hari memasak.. sibuk macam mana pun..tetap memasak but... i langsung tak snap gambar apa yang i masak... too bad... :(
Nak  tahu kenapa???

Yaa.. sebab.. ruang tempat i biasa snap gambar masakan i tu.. alaa kat tepi tingkap i tu... dah tak ada.. yelekkk... dah ada kabinet kat situ.. so pancaran cahaya memang sangat-sangat terhad.. situ aje ruang yang ada cahaya matahari yang cukup BEST! 
nak snap gambar kat luar.. hadoii.. rajin ler sangat kannn... :D 

Ubi Goreng


Dan... sampai laa i tak ada tempat atau ruang khas untuk i snap gambar... my mom cakap snap aje gambar kat luar.. *depan porch* i pernah cuba.. snap gambar kat situ.. tetapi.... my jiran yang lalu lalang sama naik berhenti dan tengok! pastu ajak berbual.. berapa lama mau siap daaa... muahahahaa... :))

Hadoii... nantilah bila i free i akan cari ruang yang sesuai.. atau may be i kena beli ler lampu khas untuk photo shoot.. hentah apa ke namanya... belum survey lagi.. sabar yaa.. macehhh ;))

Ubi Goreng
  

Dan bulan Mei ni sepatutnya i sibuk dengan photoshoot untuk my second cooking book.. tapi tarikh terpaksa di tunda atas sebab2 yang tidak dapat di elakkan.. sOooOooo... tu yang i agak free sikit bulan Mei ni... soon nak cuti sekolah pulakkan? i dah aturkan percutian untuk keluarga i kali ni.. dekat2 jewww ;))

Dannnn... bila dah ada free time sikit ni.. i terus ler plan.. apa i nak buat masa i tak ada kerja ni ekk??? padahal ada kerja tapi i buat tak nampak jerr... ;)

SooOoooo... ada N3 istimewa KHAS buat semua teman-teman yang selama ini tak pernah jemu-jelak berkunjung di blogs Shahriah yang sekejap ada.. manjang tak de ni :D nak tahu apa???

Meh! kita salin dulu resipi mudah.. Ubi Goreng untuk you olls semua cuba di rumah... dan inilah salah satu juadah minum petang i.. yang lain di rumah ni biasa-biasa aje.. i ubi rebus kurang minat.. dah tu jerk nak bagitahu :)) 

Ubi Goreng


BAHAN-BAHANNYA :

500 ubi *kupas kulit dan potong nipis *sila scroll gambar di atas*
5 ulas bawang putih *potong dadu
4 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar serbuk kunyit
garam secukupnya
minyak masak secukupnya untuk menggoreng

CARA :

  1. Kupas kulit ubi dan cuci bersih.
  2. Potong nipis-nipis dan gaulkan bersama :
  3. Serbuk kunyit, tepung gandum, garam dan bawang putih.
  4. Perapkan selama 15 minit.
  5. Panaskan minyak. *i guna kuali non stick pan... minyak jangan terlalu banyak.. cetek sahaja* gorengan akan lebih garing dan cepat masak*
  6. Goreng sehingga keperangan dan pastikan api jangan terlalu panas, jika tidak bawang putih akan mudah garing.
  7. Angkat dan toskan.     
 TARRAA!!!!

Ubi Goreng
  

Hidangan minum petang yang cukup manTOP! dan meleTOP!
manjang cup cakes dan puding jer kan.. cecuba yang camni.. simple tu ler yang BEST ever!

Yang hangus-hangus tu lerr.. yang jadi rebutan.. walaupun agak pahit :))

Ubi Goreng  


Hidangkan bersama KOPI O kampung!

a) ManTOP
b) BEST Giler!
c) Sedap NGko!
d) NyommeHHH!
e) SLurpp Ahhh...
d) Pengsan!!!
e) Semua di atas 

Mana satu pilihan anda??? undi terletak di tangan anda.. tiada rahsia... ;))
 
Ubi Goreng



Jika tanya i... my fav.. makan ubi goreng cicah dengan gula pasir!!!
Now yang menurun my lil princess Nellysha.. semut kering i tu.. lama dia tak interframe kan kan :D
S.E.D.A.P <<< SILA EJA!! :))

PStttttt......... Pstttt.......


"If Mom Can Cook So Do i!!"

Amboiiihhh.. ayat tak leh angkat!!!!


kenalkan siapa dua jejaka di atas tu??

Yup! yang mana dah biasa follow my blogs dah tahu kan kan..

My Hero No 1 and No 2..

Abang Amin And Abang Aemir..

19 & 18

 

Buat apa tu????

Gossippp???

Proppa???

Ada-ada aje....

Psttt......



 Happy Mother's Day Mom!!!!


Bersempena Hari Ibu di bulan Mei ini...

dengan ikhlas hati demi membalas jasa semua teman-teman dan peminat-peminat yang selama ini menyokong karya-karya Shahriah...

Ada... N3 khas buat semua.... 
sempena 'Mother's Day'

Anak-anak bujang i akan memasak pelbagai jenis resipi dari 'BUKU RESIPI SAJIAN ISTIMEWA SHAHRIAH ABDULLAH'  Khas buat semua...*resipi terpilih


Suka ke tak ni??? sila jawab di kotak komen di bawah tu yaa..

kalau banyak respon.. cepat i masukkan N3 khas di mana my heroes yang memasak and i hanya tukang snap gambar sahaja yaa.. ingat mudah ke?

Macam nak pengsan pun ada! :))

macam-macam hal! 

Sooo tungguuu.. stay tune!

cayang semua.. take care... muahhzzzz :))

Jumpa nanti.. Insya~ALLAH

Assalammualaikum..



TATA!!!

5 comments:

Sue Md said...

Sajian Pantas yg melatop... Yummy

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Sue cayanggg.. tq sebab singgah n tinggalkan jejak.. cayang dia muahzzzz :)

Gee® said...

Wah! bestnyaaa...

Liza said...

salam sha, bestnya nak tgk hero Malaya masak...hihihi

Amie said...

Assalamualaikum Sha,
lamanya kita tak sembang.... sibuk ye Sha, dalam sibuk2 pun sempat lagi masak2... itulah kalau dah namanya pompuan ye he hehhhh... tengok ubi goreng tu teringatlah malam tadi kupas ubi yang entah berapa lama encik suami beli... dalam banyak2 kupas tu sebiji je yang elok, yang lain dah buruk... huhuhuu hasrat nak buat bingka hancur berderai2 menjadi debu... Tak apalah singgah sini dapat pulak makan ubi goreng.
key Sha... jumpa lagi..take care darling!

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ