ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Tuesday, July 8, 2014

Asam Pedas Udang Sesuci Kasihmu! Ececehhh..


Asam Pedas Udang Sesuci Kasihmu!

Hamboi!!! Hamboii!
Hepp!! Bagi salam dulu...

Assalammualaikum... kawan-kawan! :))

Ngehehehhh.. amacam? tajuk... tuu.. tajuk resipi tu? okay tak? Tahun 2014.. usia dah 40 tahun!
Orang tua-tua dulu cakap Usia mematangkan kita.. entah ekk..i pulak rasa sejak usia bertambah ada sikit2 rasa macam gonjeng2 cikit hihii...

Mungkin sebab anak-anak dah semakin sebaya kot! MUahahaa... Istaghfar sha... yaaa.. yaaa... :D
AstaghfirullahalAaziim...
hokey... hokey...
sambung cerita...
 blogs i yang entah dah berkurun lamanya tidak berupdate.. kebetulan tahun ini puasa kali ini i memang tak nak bersusah-payah.. semuanya i nak buat yang tenang-tenang... senang-senang.. tak nak fikir apa dah... nak buat rutin harian yang biasa-biasa sahaja... kalau boleh nak senyum dan nak sengeh aje.. (tanda tak ada tekanan dan bukan sasau!) :D
sebab hidup i beberapa bulan ni sukar betul!


cuba tengok!
memasing muka bengis!!
(konon jer tuu)
you olls yang emo tengok kita orang kat tv... hakikatnya semua dok BERtepuk TAMPAR after shooting.. ngEeeee....<<---sengeh senget ni!
.... fainted!
 Udah ler tahun lepas dok kerja berperang aje di dapur Masterchef Malaysia!

Tekanan yang memang best! hahahaaa! giler tak best! best ngko! walaupun ada jugak yang rasa macam gelak guling2 <<<--- sejuta kali sebab ada kala rasanya macam nak kiok! (hampir hilang seri) MUahahahaa...

Okay! dah tu kisah lalu dah lepas pun!
Apron yang i pakai tu pun dah lama simpan dalam peti besi!

Fainted!!!


EcececeHhhhhh....

Pastu.... settle kan pulak kisah cinta 3 segi!

hadoii... korang mampu?
Sendiri reka cerita.. sendiri jadi model.. sendiri feeling awesome like Miss Universed gituh!

Hadoiii.. penat tau... bukan mudah nak jadi penulis ni ekk...
berangggggggannNNNnnnnnn aje kerjanya...

feelinGGggggg aje tiap masa... yer laa nak menjiwai tiap watak tu.. korang hengat mudah???

don't play2 yekk... seriously emosi bertukar ganti! dah macam sumpah sumpit pun yaa... wow! hebat!

Adehhh..... tu satu hal.... yang bestnya... feeling muda dan awet all time... apa taknya menjiwai watak Emily yang very the bergetah! only 18 years old je ko Jemah oii! ko mampu ke???




Dan baru-baru ini baru sahaja selesai shooting untuk

'Projek 100 Resipi Memikat Suami'

dah lah outstations...

tidur hanya 2 jam sehari...

berdiri dari jam 5 pagi sehingga 12 malam.. MasyaALLAH!!
kekadang bila di ingat-ingakan semula..

macam pening-pening lalat... betul ke aku dah lalui semua itu??

hmmm.... Hanya ALLAH SWT yang tahu betapa penatnya masa tu.. :((
Hahaahhhh.. okay dah tu nanti kisah panjang lebar kat blogs penulisan...

di pendekkan cerita.. panjang tak cerita eekk...

Pasal itulah di Bulan Ramadhan yang MULIA ini Ksha nak banyakkan berehat dan LIPAT GANDAKAN AMALAN... OWHHH seriously i rasa betul2 berehat dan tenang... TQ ALLAH!

hah! sebab tu lah boleh update blogs i ni... best tak? suka tak? tak suka sudah! takmo kawan awak!

Ok! Cop!

dah tersasar jauh dah ni....

JOM! try masak lauk Asam Pedas Udang Sesuci Kasihmu... nama memang tak boleh angkat... i dah niat.. lepas ni semua resipi i nak buh jiwang-jiwang sikit!

Biar awet sentiasa dan yang makan tu nanti hati berbunga-bunga dan feeling ala Bollywood... guleng-guleng celah ceron bukit.. Hahahahhaa!!! hadoi... Istaghfar.... :D

 ASAM PEDAS UDANG SESUCI KASIHMU


BAHAN-BAHANNYA :

500gm udang (saiz XL) **belah belakang dan buang kotoran
3 helai daun limau purut *siat dan buang urat
1500ml air + 1 genggam asam jawa dan jadikan jus
2 biji buah tomato *belah 2
gula dan garam secukupnya

BAHAN TUMIS :

2 ulas bawang kecil *hiris
1 ulas bawang putih *hiris
1 batang serai *titik
minyak

BAHAN KISAR :

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2cm halia
2cm kunyit
2cm lengkuas
2cm belacan
1 sudu kecil lada hitam

 CARA :


  1. Panaskan minyak. Masukkan *Bahan Tumis sehingga bawang layu.
  2. Masukkan *Bahan Kisar. Renehkan dengan api sederhana dan sentiasa di kacau. 
  3. Setelah pecah minyak barulah masukkan air asam jawa. renehkan, sesuaikan rasa, masukkan daun limau purut.
  4. Masukkan udang dan buah tomato.
  5. Angkat dan hidangkan!



TARRA!!!!

  ASAM PEDAS UDANG SESUCI KASIHMU


meringkuk aje udang tu kan?
Hadoii udang sekarang punyalah mahal!
tak pe.. tak pe.. kita boikot udang kita makan ikan bilis jerk! lagi best! ;)

Okay sebelum ada yang nak mengecek ni...
sorry yangg.. ini hidangan aritu.. dah dekat 3 bulan kot! muahahaha...
baru share hari ini... yer laa.. baru hari ni nak update blogs katanya!

Okay.. itulah yang bestnya ber blog ni kan...

masak 5 tahun lalu pun.. share resipi dan gambar.. tetap tak basi!
itulah.... ilmu yang ada kongsi bersama.. walaupun tidak sebesar mana pon..

Yang penting IKHLAS!

kan... kan.. kan...


Okay you olls.... jka you olls nak resipi secara lintas langsung Ksha berbuka dan bersahur bolehlah lihat di instagram ksha_mommacha yekkk... setakat ini i share tiap hari.. tak tahulah esok lusa bila ada undangan berbuka idak ler dapat berkongsi... tapi posing selfie kat instagram tetap ada!
siapa yang follow i kat insta tu dah muak jemu jelak agaknya.... HEPP! better SELFIE dari SELFISH! Muahahaa.. okay i dah nak undur diri ni.. sambung nanti k... 

psstt.... you olls tau tak masa i update blogs ni.. my sister wassup cakap ada kawan2 dia nak order Pavlova 30... durian crepe 30... GULP!!! <<<--- dengan mata terjojol!

baru cakap i nak berehat!

ALLAH MAHA BESAR! ALLAH MAHA MENGETAHUI!
Wallahualam

Ececehhhhhh..... :P

3 comments:

Allene said...

amboi udang tu besarnya kak... uhuhuhu

Amie said...

Shah.... lamanya tak datang sini. Lamanya tak sembang-sembang... winddduuuu!

Kak Nita said...

ngencesss nampak asam udang ni...nak try la nnt..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ