ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, March 19, 2012

SINGGANG BAWAL PUTIH BERSAMA TERUNG PIPIT

SINGGANG BAWAL PUTIH BERSAMA TERUNG PIPIT


aAssalammualaikum... wahh bertemu kembali dengan lauk singgang... my fav dishes! lauk yang tidak pernah menjemukan...:)) i like... okay kali ni Pak Habibi i tak beli ikan cencaru... baik betulkan! muahaha... tetapi ko.. di belinya anak-anak ikan bawal putih... waduhhh... jenuh menyiang ikan tu tadi... tapikan anak ikan bawal putih ni kan kan.. kalau di goreng garing-garing memang terbaik!!! Fav anak-anak i tu ekk.. i goreng separuh dan separuh lagi kumasakkan singgang tumbuk.... buh pulak terung pipit! perghhh.. lepas ni sure berkepit ajelah i dengan Pak Habibi i tu hehhe... *pengsan*

SINGGANG BAWAL PUTIH BERSAMA TERUNG PIPIT

7 ekor anak ikan bawal putih *siang dan cuci bersih
1 cawan terung pipit
1 helai daun kunyit *siat
800 ml air asam jawa
1 batang serai *titik

BAHAN TUMBUK RENYAH :

2 cm kunyit
1 cm halia
1 cm lengkuas
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil jintan manis
1/2 sudu teh lada hitam

CARA :

Campurkan kesemua bahan *kecuali ikan bawal.
Renehkan sehingga kuah mendidih, dan masukkan ikan.
Sesuaikan rasa angkat dan hidangkan!

TARRAA!!!

SINGGANG BAWAL PUTIH BERSAMA TERUNG PIPIT


Terbaik!!! please scroll down... hari ni i masukkan 3 resipe yaa.. semuanya beraitan dengan anak ikan bawal putih dan terung pipit!!! Pheeewitttt....:)))

TATA!!!

4 comments:

Bicara Kak Noor said...

menu diet ke Sha?? sedap tu ada terung I likeeeee

Bicara Kak Noor said...

shedappppp ni Sha nak jugak terung pipit tu hehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Noor... mana ada dietnya hehee.. bertambah nasi adalah tadi hehe... terung pipit tengah musim kat pasar tu kak Noor... mudah nak dapat.. tq kak noor muahh...:))

Bicara Kak Noor said...

nanti akak pun nak cari jugak terung pipit ni buat ape pun sedap je kan tapi time kita teringin tkde pulak kat pasar tu,nantilah nak sekodeng lagi kat pasar kalau ada petai pun sodap jugak tu Sha haha buat menambah nasi ni..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ