ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, April 20, 2012

Belebat Ubi



Assalammualaikum... dan salam sejahtera buat semua pengunjung dapurku. Terima kasih semua... muahhzz... Kengkawan sila baca apa yang ku taip kat bawah tu dengan penuh rasa syahdu taw...






Okay i ni duduknya di hujung kampung... jauh naa terceruk.. kalau google pun nampak cuma sebesor kuman aje lokasinya... biasalah... bila di lahirkan di kampung... tekak ni dah tentu-tentu lah ala kekampungan giteeww kan..... Pokok kelapa janganlah cerita... memang tumbuh tegak berdiri kat depan rumah... tepi ada.. belakang rumah pun ada... kutip mana yang kering... kupas kulitnya... umpil isinya di parutlah pulak... banyak kali jari ni luka dek kerana memarut kelapa..... ya laa... orang kampunglah katakan... Pokok ubi jangan cerita... duduk di bandar rumah berpagarkan batu.. duduk di kampung ni.... berpagarkan pokok ubi... pucuknya di petik boleh jadikan lauk.... lebihnya celur colekkan pulak dengan sambal asam.. pehhh.... sedap jangan cerita....isi ubi tu pulak di rebus... tekak orang kampunglah katakan....





Maka.. bila i tersedar petang tadi.. bahawa diri ku ini hanya orang kampung.... tetiba mood anak kampung begitu kuat meronta-ronta... meminta i untuk membuktikan bahawa i yak ini... shahriah abdullah a.k.a samsiah abdullah begitu bangga menjadi anak kampung..... gitewww....

Dengan menggagahkan diri ini... segera ku kerah semua bala tentera i yang ada kat rumah ni.. hero no 2 agar memetik 1 pelepah daun pisang.... pastu kerah pulak hero no 1.. tolong ke kedai parutkan kelapa tanpa kulit hitam.. dan i selaku anak kampung yang terover bangga! bangga! bangga! tu kononnya terus ler mengupas kulit ubi yang baru ku beli semalam di pasar tani... lalu ku potong isinya dan terus ku cempak ke dalam blender... TrrRRrrrRRrrrr....... << kisah bersambung.....

BELEBAT UBI

BAHAN-BAHANNYA :

2 cawan ubi *blender dan tapis airnya
2 cawan kelapa parut *putih sahaja
150 gm gula melaka *hiris kasar
1 sudu besar gula pasir
2 sudu besar susu pekat
sedikit garam

daun pisang *cuci dan potong dan layurkan atas api

CARA :


campurkan kesemua bahan-bahan di atas kecuali daun pisang! dah kenapa hehhee...


ambil 2 sudu besar adunan ubi dan bubuh di atas daun pisang... yer giteeww...


lipat dan dapatlah banyak teewww....


kukus selama 20-25 minit... giteeww
pastu angkat dan.....

TARRAA!!!

BELEBAT UBI


Sedap... nOooooOooo... i suka yang lembut giteeww...


L.e.m.a.k & M.a.n.i.s & B.e.r.k.r.i.m <<< tak perlu eja.... hehehehh


Pehh.. <<<*setelah you all baca apa yang i tulis secara gigil sebab 
sedap nooo.... hehehehehhhh..


Sekian sahaja kisah mengarut untuk hari ini.. dan kisah kuih belebat ini juga akan ku masukkan di dalam manuskrip baru i tu ekk... selamat minum petang kawan-kawan...:))) maaf jika ada tersalah mengeja tu ekk.. memang sengaja tu.. jumpa lagi.. jaga diri..:))

ASSALAMMUALAIKUM.... << tak jawab dose..

TATA!!

28 comments:

dapurCikWan said...

alahai kak sha..bak seketull..ujan2 sedap ni belebat ubu ni... =)

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, favourite orang2 lama macam akak ni sedapppppppppp kalau dulu2 makanan ni je Sha mana ada segala poarch pear tu heheeee

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Sha. Kita selalu tengok K.Sha kat MCM tu selalu trsenyum simpul, kena sound pun senyum simpul, tak sangka rupanya K.Sha ni kelakar orgnya. Eh, kita sukalah gmbr yg tunjuk gula melaka tu, haha, lawaks sungguh. Kita pun selalu jari luka bila dikerah parut kelapa, traumanya smpi skrg, huhu.

Ilhamkreatif said...

Salam sha....seronok tau dok kg,semua ada,kalau d rumah taman,semua kena beli,nak tanam tanah x dak.iza pun org kg jugak.kuah kegemaranku teww..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik Wan hehehhe... nah amik 2 ketul! tak amik dose hehehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam kak noor kusayang hehehe.... tu laa segala haper ke pear namanya tuu mana ada jeman dulu... heee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam sari cayang hheee... mujur akak senyum aje masa kena marah kalau akak pengsan jam tu aje memang haha.. yer laa kisah dulu2 kan kan... tq sudi singgah yangg

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam K Ilham... yer laa kan kak.. dulu pun duk bandar teringin apa nak makan semua kena beli hehhe....

Mas said...

salam kak...
mas selalu beli jerk..
tak pernah lagi try buat sendiri..
terliurnya tengok belebat ubi tu..
tergoda aiiiii......

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Mas... akak pun selalu beli... buat tu kekadang adalah setahun sekali hehhe... mudah aje tu mas..:))

Anonymous said...

hahaha siap circle lagi gula merah ok.. hahaa..

akak stress jadik cik anon.. semua komen saya spam la kak. how can? huhuhu.. eh kak duk kampung la best. meronta hati nak duduk kam[pung yang penting ada line internet..khaaaann. hahaa

izahdaut

rahel said...

Ini salah satu kuih kesukaan gue,dari kecik hingga kini tetap suka sangat pd belebat ubi...

KakAsma said...

Sha,

akak suka belebat pisang lagi..kalau ubi nie buat bingka akak dulu sampai..hihihi dulu kalau Nyai akak buat belebat ubi nie plain ajer..lepas kukus makan ngan kelapa buh gula..sedap gak tu..cuma makan tak banyak ler..Sya owang jawa yer...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Sha..bila baca tang parut kelapa tanpa kulit hitam, terus teringat zaman dulu-dulu..mak sue pun klu nak buat kuih, suruh sue ke kedai parutkan kelapa then siap pesan lagi tak mau ada kulit itam...

dapurCikWan said...

ni..datang ambik ni... hahaha..tak dosa kan kan?? =p

Amie said...

Hadoooiiiii Shaaaa....
belebat ubi ini memanglah salah satu makanan tradisi yang membesarkan Kak Amie, iyelah orang kampung kan, sebelum mahgrib bonda parut ubi, buat persiapan nak buat belebat, kukus malam tu juga sebelum tidur. Esok paginya, mengadaplah kami sekeluarga bersarapan belebat ubi..... Sha, dah berpuluh tahun tak makan ni... windu!

ummiaisyah said...

Salam kak Shah...
isyy...akak ni mmg berbakat menulis..terhibur sy baca coretan akak ni...tak tercapai akalku nk berkarya sebegini...one more...byk tul n3 akak..tak sempat nk kejor..huhu

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
kuih kegemaran akak ni, kalau buat sendiri maunya akak dok ngadap je..dah takmo makan nasi daaaa..sampaikan anak2 dan suami pelik, napelah jakunnya mama ni kalau jumpa belebat ubi...asyik bebonar memakannya..nak wat mcmana dah mmng kuih kegemaran..nak jumpa ubi tu yg payah..tu yg jakun bebenor...nengok kuih Sha ni wat akak tak leh lelap matalah....terliur sangat dan nampak sedap sangat..kalau mengidam...abeslah nak kena cari ubi hari ni gakkkk..he3.

Amelia said...

Hi Shahriah, this look super easy to make. The kueh look so delicious and addictive.

See you again.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel ko memang segala kuih ko teror buat sedap pulak tu! jangan lupa test gue punya belebat tu.. pastu dah masak hantar semua kasi gue... hahahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Asma.. yer kak sha anak orang jawa tapi perkataan yang ku tahu siji lora aje.. pastu wes mangan? udah turu?? ermm... lagi... kabare?? waras.... hahahahhahaa tu je tahu... kak asma hahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik Wan tak dose... makruh je hahaaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Amie samalah kita... cuma biasanya beli.. ada yang liat dan kekadang tu basi dan tak berapa manis.. sha kalau kuih melayu memang wajib manis hehehe.. barulah kita manis tak gitewww... hehheeh muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Ummiaisyah hehheee.... tu laa dik akak sekarang tengah mengarang cerita kelako... tu yang manjang share hentah haper2 pastu akak taip semula dalam manuskrip hakak! hahhaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia cutest in the blogs hehee.. ya lho super easy to make... and duper easy to eat ley hehee.. muahhzzz

have a wonderful weekends dear :))

HaSue said...

Ngahaha..xnak tinggal jugak a.k.a samsiah abdullah tu kan..
wahh2..x acilah main kerah hero2 jer kann..kite mcm jeles je xde nak dikerah ni..haha..
Tapi,tapi..tapi sungguh terliur nengok belebat ubi tu..kite suka gak yg lembuttt2..!Tapi lg skali,kat umah ni mcm syok sndiri je mkn sbb ahli lain x berapa layan..huh.

Kemas je bungkusan kuih tu..napa x jual dr umah ke rumah utk melengkapkan watak org kmpung tu kak sha?hihi..

Shahriah Abdullah Novelis said...

hasue hhehehee... nanti cerita jual rumah kerumah tu kisah bersambung aka samsiah abdullah belum lagi pandai berniaga masa tu okeh heheheheheh

Amelia said...

Yuhhuuu.....cayang, esok I nak buat kuih ini, so minta izin I posting recipe ini kat pondok I but will translate to English juga sebab nanti mak saleh tak faham.

I submit untuk "Cook Like A Star @ Masterchef" kat pondok I, okey???

Good night , nanti tertiton kat sini plak. muaahhhzzzz...............LOL

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ