ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, April 21, 2012

Creamy Mac & Cheese Simple Versions


Assalammualaikum... dan salam sejahtera buat semua teman-teman blogger baru dan lama... terima kasih kerana sudi singgah di blogs i yang ala-ala aje ni kan... masih ada lagi yang tak tinggalkan address so i tak dapat nak add.. sila in box yaa... nanti i add you all semua... macehh.. :))




Pagi ni tinggal berdua sahaja dengan hero no 1 tu... yang lain ke sekolah.. ada sekolah ganti katanya... so pagi tadi tanyalah hero no 1 tu dia nak breakfast apa.. kasilah dia dapat perhatian lebih kononnya.. sebab lepas dah di layan tu.. nak suruh dia tolong petikkan cili padi tepi kebun mini i yang dah berhutan tu! dan lain-lain perkerjaan ringan... hehehee...

Abang Amin berkata >> 

"Errmmm... i want... creamy mac and cheese!"
hero no 1 ni dulu lahir kat London.. manjang speaking memang kui!

 i berkata >> "Mac & cheese? Tell me why Mac & Cheese?"

Abang Amin berkata : "I want to watch Sponge Bob with my creamy Mac & Cheese!" << hini apa kena mengena dengan sponge bob???!!

i berkata : "Okay.. tapi xtra job... mop lantai? deal?"

Abang Amin dan i.... "Deal!" << sambil calit ibu jari muahahaaa...

Hengko tengok 2 beranak punya deal.. kami memang mengamalkan sistem bata okeh...:)))

so Abang Amin mop lantai.. i pun buat ler Cremy Mac & Cheese versi orang pemalas.. tetapi sangat ikhlas noOOoo...

Creamy Mac & Cheese Simple Versions


2 cawan markaroni *elbow shape *rebus dan toskan

*berpandukan gambar di atas yaa...:))

Mula-mula sekali ambil periuk. Dan di dalam periuk itu Masukkan :

 2 sudu besar mentega 
300 ml susu segar
1 cawan keju parut
100 ml cream
sedikit garam

Setelah masukkan kesemua bahan-bahan di atas, sila jerang di atas api dengan api sederhana dan sentiasa di kacau.
Setelah mentega, cheese cair dan sebati,
Masukkan markaroni, sedikit cracked blackpepper & British Parsley.
Sesuaikan rasa, angkat dan hidangkan!!

TARRAA!!!

Creamy Mac & Cheese Simple Versions


taburkan di atasnya bersama parmesan cheese, blackpepper dan cayen pepper *jika suka.. tak suka sudah.. hehee..


masa tengah panas tu jugak i suapkan ke mulut i.. dan bukan mulut abang amin... dia tengah mop lantai masa tu hehehe...:)) 


Abang Amin punya...


gambar yang sama hahahaa..


Nganga mulut please.. i nak suap kat you all... hah! giteeewww... selamat bercuti hujung minggu kawan-kawan.. yang mana meninggalkan jejak tu nanti i kunjung balas semula yaa.. nak ke Seremban hari ni.. nak tengok Bapa mertua sakit di hospital... serangan jantung katanya.. doakan yaa... sayang semua.. take care! muahh..:))

TATA!!


34 comments:

Wani said...

salam kak sha .. meh suap kat sini gak ya memang cheesy betol nengok ..hihi

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam wani cayannggg.... nganga besor sikit akak nak suap ni hehehe

Sheila Shafeareen said...

salam kak Sha harap sihat yeee :-) ni npk dek ank sy sure suruh buat..lama x mkn gaya gini...kita pulak yg terliuq...cam nak di capai2 aje

Liza said...

salam kak sha..liza dah nganga ni,bestnya dpt rasa suapan dr tgn kak sha... hihihihi
Liza ngan anak2 pun selalu buat sistem barter cmni, br la adil dan saksama kan....hiiihihihi

Mas said...

salam kak sha...
perhhh....mengeliurkannn..
mas suka cheese gini..

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, wah menu mata biru rambut perang lagi hari ni lontarkan dua tiga ketoiii cukuplah nak rasa ni..

Amie said...

oooooo Shaaaaa.... naik juling biji mata Kak Amie dibuatnya, kelmarin makan belebat gula melaka, hari ini CMCSV pulak dah, kejap mata cokelat hitam kejap jadi biru hijau...ha kan juling aku jadinya...uwaaaaa! Tapi inilah meriahnya dunia masakan ye Sha...rugi kalau tak cuba makan, betul tak?

dZana said...

aslmkum sha.. akk pun tumpng nganga kt sni.. slm kenal2...

Amelia said...

Hi Shahriah, wow.... so cheesy...
Must be Sedap best....siap nak suap kan lagi....I pun tengah lapar ini, hahaha Lepas ini I pun nak tengok sponge bob lah. LOL

Have a safe journey and great weekend,regards. Luv u babe!

ummiaisyah said...

salam kak Sha...i want mac n cis too mami..but i don want to mop lantai!

Anonymous said...

wahaha... ayat "versi malas tapi ikhlas" i likeeeeeeeeeeee.. akak, saya nak tiru ur way jugak lah. system bater kan..

pagi tadi saya makan mac jugak. tapi versi pedas meleting sesuai ngan lidah melayu makan petai.. hahaha

cik anon :izahdaut..huhu

Amie said...

Sha.... naik juling mata Kak Amie tau... kelmarin dah makan belebat, hari ini makan CMCSV pulak... dari mata cokelat petang ke mata biru hijau pulak dah.....tapi inilah uniknya dunia masakan tanahair kita, sungguh meriah dengan pelbagai hasil air tangan yang enak-enak belaka! Happy cooking Sha!

Nur-nba said...

Alahai saya nak sikit... sedapnya..

anymz said...

salam sha
akak tak pernah buat mac and cheese ni sha tapi hajat besar di hati tu mmg dah lama ada..gerammmmm tgk cheese yg meleleh yang telah membuatkan jiwa akak bergelora nak menerainya...hehe
mesti nak buat ni sha..dah lama dok simpan hajat selalu tergendala sbb en somi tak suka macaroni...huhu
nampak gayanya tunggu anak2 balik masa cuti panjang minggu depan...

gerhana luka said...

Sedapnya ambik resepi ya kak Sha nanti bila cukup bahan boleh buat ni simple & senang nak buat gitu.

dapurCikWan said...

kak sha! i like cheeese..cikwan pun main cheeese gak arini =)

dapurCikWan said...

Kak Sha, ada gambar kak sha n geng (MC) dalam Saji mei... =)

rahel said...

Walllaweiii...melemakkan..hehe..

Nieza said...

waduh sedapnya kak sha memang best ni..my fav mac n cheese kalau mkn tak nampak org dah..hehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Sheila hehee yang lupa buat untuk anak dan jangan lupa suruh dia mop lantai dulu taw hahaaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi Liza besor betul mulut tu menganga tak pe senang nak suap hehhee.. ye laa sistem bata sama rata kan kan..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Mas simple aje tu Mas nanti cuba yaa... muahhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam kak noor cukup ke 3 ketoi heheee

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Dzana salam kenal tq so much sudi singgah yaa.. muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak Amie cayang hehehe sha punya mata dah kelabu sekarang ni hehehe.. tq so much kak muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Nur-Nba banyak pun boleh yaangg.... :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik Wan, ehh yer ker??? wahh tq sekarang jugak berdesup akak dapatkan muahhh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Rahel lemak dan hots giteww hhehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam kak Anymz tq so much kak.. okay nanti cuba bila anak2 balik yaa... muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Nieza... wah sampai tak nampak orang ekk hehehhe.. muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Dzana nganga bior besor hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi Amelia cutest hhehee.. wahhhhh fanatic sponge bob jugak yaa.. nak! ambil semangkuk hehee


Tq so much dear.. have a wonderful weekends muahhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Gerhana luka... tq kerana sudi dan singgah yaa.. muahhzz

ogyep yummy mellow said...

Kak Sha... I m almost melting over here... your cheezy drooling me..

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ