ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, April 28, 2012

Bombastic! Fetucini... Keranamu Abang Amin



Assalammualaikum... Salam sejahtera buat semua blogger baru dan lama... hidangan tengahari ini masih lagi di atas permintaan my hero no 1.. biasanya makan malam memang ku masakkan segala jenis pasta.. tapi hari ni tukar menu.. sebab malam nanti dinner di luar giteewww...


Abang Amin fav memang apa jua jenis pasta.. tu lah fav dia.. nasi pun yaa.. ehhh.. pendek cerita semualah dia suka! hokay.. kelmarin i berjalan sesorang makan angin membawa diri dek tensi giteew kan.. kan.. so jalan punya jalan masuk ler ke cold storage.. tanpa niat ingin membeli apa pon taw!


ternampaklah pulak.. frozen kiwi mussels dari New Zealand... teringat masa di dapur MasterChef.. menatang ni bukan main banyak lagi.. tak pulak sempat ku capai masa bertarung tu ekk... so i beli dalam sepeket.. berat lebih kurang 400 gram harga lebih kurang RM12.... terus ler membandingkan kupang kita tu ekk.. tapi kupang kita kecik.. yang ni besornya.. setengah jengkal ko! maka ku beli...


Hah! yang ni baru betul sweet basil.. ku beli daun dan pokoknya sekali... daunnya ku cantas! baki akar dah ku cucukkan ke tanah.. dok diam-diam.. lagi dua minggu Insyallah hidop ler tu.. doa kan tau! dah gemok nanti i tunjuk kat you all ekk... maka memasak ler tadi...

BOMBASTIC! FETUCINI...


BAHAN-BAHANNYA :

1 peket fetucini *rebus aldante dan bukan lembik hokey
angkat dan toskan.



4 tangkai sweet basil *daunnya sahaja
1 peket kiwi mussels *cuci dan toskan
garam dan cracked black pepper

BAHAN HIRIS @ TUMIS :

1 biji bawang holland *dadu
5 ulas bawang putih *hiris
1 batang celery *dadu
minyak

BAHAN KISAR :

600 ml santan pekat *i guna kotak
15 tangkai cili padi merah

CARA :


Panaskan minyak dan masukkan *BAHAN TUMIS sehingga layu


Setelah itu masukkan bahan kisar, cracked black pepper dan renehkan sehingga mendidih dan sentiasa di kacau.
Masukkan kiwi mussels dan renehkan sebentar.
Sebelum di angkat masukkan sweet basil dan tuangkan di atas pasta fetucini...

TARRAAA!!!

Bombastic! Fetucini... Keranamu Abang Amin


rasanya???? hepppPP!! dah tentulah....


BOMBASTIC!!


loba! loba! pun yerk taw...


kuah yang slurPPppp..... aww! aww!! air! air! pedas!!! << tergigit cili padi hehehehhhh


So selesailah satu lagi permintaan Abang Amin.. 
ko ingat tu aje???

hah! ada satu lagi hidangan minum petang! juga FAV no 1 Abang Amin... tuuu.. tuu... apa tuu???


Sejarah hidangan di atas tu... kononnya ada yang kata dari Greece... ada yang kata dari Turkey, Iran, Meditreanean laah... dan hidangan ini dahulu kalanya hanya untuk hidangan orang kaya-kaya aje yaa... tapi kini hidangan itu dah banyak kali ku bikin dan tidak pernah ku kongsikan di blogs... dan i yang tidak kaya tetapi hanya insan biasa ini... telah membuatkan kuih yang luar biasa keenakkannya itu.. dan telah menjadi santapan di kala i tak malas nak membikin.. sebenarnya i masih malas pun hehhehe...pasal abang amin i bikin petang ni... **gambar di atas sebelum di masukkan dalam oven* dah siap sebenarnya.. tunggulah Bombastic Fetucini i tu turun dulu dalam perot! muahaha... so tunggu yaa..


TATA!!


11 comments:

FnF Simple Life said...

kak...mussels tu sangat sedap...besar2 pulak tu...

Amie said...

Ho hohoooo... puaslah mata kita dijamu dengan mussels yang besar2 tu...
Bagus betul abang Amin tu ye... tak cerewet pasal makanan, memang kalau ke mana-mana tempat tak ada masalah untuk sesuaikan lidahnya dengan pelbagai makanan!

Amelia said...

Hi my dear Sha... you torture me day and night with your bombastic menu....weii...lapar ley!

Gambar pun lebih classy dari 5 star hotel...your masak awesome, ambil gambar pun teror, tulis pun pandai ..muahhzz.... sayang you!

Tapikan kadang2x I benci tapi rindu you tau.. benci sebab apa? You make me perah my bib 4 kali. kekekeke

See you later, ari ini sibuk tapi ular2x sikit dulu. Esok ada charity sales, ini tengah busy buat kueh dan cupcake.

*hugs kuat kuat sampai you jadi pancake*

ummiaisyah said...

mmg ke boom bastik nmpknya cik fetucini tu...seger2 kupang tu mesti manis isinya...
waaaa...tringin makan baklava tu..baklava kan..kan..kak sha...

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,nampak mussels tu teringat mussels kak Noor beli belum masak dok kesejukan dlam frezer tu bukan ape sbb akak sorang je makan so mmg lambat siap si mussels tu kesian kan,abang amin sama selera dgn anak2 akak pasta posto nombor 1 tapi tak sabar nak tunggu menu petang tu pastinya baklava macam ummiaisyah ckp tu kan sedapppppppp minta banyak potongggg

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Fnf.... ya betul besor naa.. Nz kiwi mussels.. reganya pun besor hehee...

macehh muahhzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Amie.. betul tu.. apa pun dia suka.. kecuali sardin...makan jugak tapi bukan fav dia..

Amin ni sangat mudah nak di bawa ke mana pun.. langsung tak cerewet.. tu yang sedih bila 3 bulan dia tak ada...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! My dear Amelia.... wahhhh you kena touture meh?? tak pe nanti i belanja you makan eskrem okeh... hahaha...

i pun sayang you jugaklah!! sebab you pandai buat burger magic! i langsung tak pandai.. kalau pandai pun sangat pemalas! LOL!!!!

Wahh.. rajin ley buat kek untuk charity sale!

Hugs you jugak ketat-ketat grip kasi you leper macam pinggan i yang beratnya 750gm!! hahahhhaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam kak noor taiko lama...:)))) okeh tu dah ada mussels tu jangan lupa buat pasta fetucini pastu jangan lupa hantar kat cini heheehe...

Baklava pun dah ada tu kan kan...

cayang kak noor muahhhh

Diana @ Melley Mey said...

yg nie makanan fav daughter diana nie... dia mmg suka makan makanan gini... tp skg nie diana plak dah terliur tgk fetucini nie tau akak.. hehehe... terus lapar diana d buatnya tau...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Diana yang comey.. hehhee... mudah aje tu kan yang... mesti daughter diana suka nanti buatkan untuk dia tau.. cakap Momma sha kirim salam.. muahhhzz

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ