ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, April 13, 2012

Bread Talk... When Bread Can Talk




When bread can talk??? surely kita si penggemar cik kak roti tu akan kempunan! CONFIRM!

apa taknya.. dah kalau roti tu boleh bercakap.. berani ke nak ko kunyah! muahaha... yer cik adik dan Puan dan Tuan yang ku hormati sekalian... Pertama sekali i nak ucapkan JUTAAN TERIMA KASIH KEPADA SEMUA BLOGGER yang add i di Facebook dan juga Blogs masakan i ni ekk... i dah follow dahh... yang mana tak ada address tu silalah in box kat i yer... tak dapat i nak add tadi...:)))

Oleh kerana tetiba sahaja blogs masakan i dan laman Facebook i ramai yang add.. maka dengan ini hari ini.. yer sekarang ni lerr... i akan masukkan banyak naaaa gambar buat tatapan semua teman-teman!!! yeaaaaaaAAAaa.... <<< tepuk tangan untuk diri sendiri! hehhee... Okay sila betulkan tempat duduk anda semua.. yang mana ada jerang air ke lempeng ke kat atas dapur tu silalah tutop dulu api tu ekk.. kang ada yang rentong tak pasal-pasal... Nauzubillah!!

WHEN BREAD CAN TALK....

Ni nak cerita masa i di KDU *Kolej Damansara U* tu ekk.. so i telah belajar membikin roti dengan seorang Chef yang sungguh comel dan ketinggiannya lebih kurang nak sama dengan i yang sedia ada rendang nooo.. hahahahaa... Nama insan bertuah tu ialah Chef Norharis.... wahh berasal dari Singapura dan masih bujang trang teng teng! tu dia... alamat dan no tel tak boleh di kongsi di sini.. sesiapa berminat sila inbox i berserta dengan seekor kambing berbelang hitam! <<sebagai pengeras<< mulot tu jangan terlopong silalah Tutop! muahahaa.. tu gambarnya... tuuu.. <<< slang jawa cikit....


yer yang berbaju putih... yang separa menyenget tu i oke muahaha... dah jangan tengok lelama.. banyak nak cerita ni hehehe...
So Chef Norharis tu ler yang mengajar kami tentang roti dan kek.. memang best! tak banyak cakap ekk.. dia bagi ko nota.. pastu dia tunjuk demo.. pastu ko nak tanya... sepatah yang dia jawab... tapi... i tell you... Chef Norharis is the best! bekas AFC punya Chef pun yaa.. yang menjadi assistant sepanjang Chef Wan punya series masakan tu...:))) dah tu jerk.. kang roti tu tak dapat pulak nak bercakap.... 

WHEN THE BREAD TALKS...


Cuaca panas terik hari ni ekk... kebun mini i yang macam hutan tu pun...kering aje gitew tapi nyaman aje.. ala-ala angin sepoi bahasa.... giteeww....


Awal pagi lagi i dah menguli doh ekk.. sebab kali ni i betul-betul ikut method yang Chef Norharis ajar tu... so steady aje masa i nak buat roti tu.. pulak tu banyak pulak nak uruskan kerja penulisan i.. sebab tu petang tadi i buatkan roti... so roti pun mulalah bercakap....

BAHAN-BAHANNYA :

*Resipi ini adalah resipe yang i olahkan sendiri*

500 gm tepung roti
1 peket yis kering
300 ml susu segar
6 sudu besar canola oil
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar gula

CARA :

Campurkan Tepung roti, garam, yis kering, gula dan gaul rata.
Lubangkan di tengahnya dan masukkan air dan minyak.
Uli sehingga menjadi sebuku doh.
Uli dan hempas! dan hempas! penyekkan!! berulang-ulang kali dan kali.
Sehingga lahh.. doh roti tu lembut... bulatkan menjadi sebuku doh dan sapukan canola oil di atasnya.. biarlah adunan roti tu naik dengan sendirinya tanpa paksaan oke..
bila dah naik macam gambar di atas tu....


Uli lagi dan lagi... dan kemudian buat bulat macam kat atas tu dan biar dia naik sekali lagi dan lagi....


Tu dia.. doh tu akan naik senaik-naiknya... dan nampak ringan dan berlubang teksturnya ekk... pastu ko uli sikit aje ekk... untuk jadikan dia sebuku doh yang macam gambar di atas tu.. pastu....

Meh kita buat inti dulu ekk.... 

Inti Kentang Mint bersama Kambing


1 biji bawang besar *dadu
5 ulas bawang putih *dadu i pencinta bawang putih :))
5 tangkai daun pudina *mint *hiris
1 sudu besar penuh serbuk kari
1 batang leek *hiris
cracked black pepper
sedikit garam
2 helai bay leaf



CARA :

Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, leek dan tumiskan sehingga naik bau.


Masukkan serbuk kari, bay leaf dan 2 biji kentang *dadu dan 300 gm daging kambing *cincang kasar, kacau sesuaikan rasa dan renehkan sehingga kering... bukan hangus atau hangit yer...


Last sekali masukkan daun mint atau pudina kacau rata dan sejukkan terlebih dahulu sebelum di masukkan ke dalam acuan roti yang telah di griskan dengan minyak...


Doh tadi tu.. leperkan dan masukkan dalam loyang... *memang rupa tak cantik.. tak pe.. tak pe.. nanti dia mengembang jadi cantik naaaa... << panic huhuu... masukkanlah inti.. dan lapiskan lagi...pastu buat ler bentuk apa pun... masa ni i tak snap gambar dah.. sebab tangan berminyak yeee...sorry yeee...


Jemur jap kat sipi-sipi matahari yang menyinari bumi tuu...


Angor-angor roti dah bercakap ala-ala nak terkeluar dari loyang tu kan... lekas-lekas le di bakar dalam oven ekk..


Panaskan dulu oven dalam suhu 180'C selama 10 minit.
Barulah masukkan roti tu dan set 20 minit dulu yaa.. bila dah kuning macam tu... *kuning sikit aje...


Glazed kan di atasnya bersama sedikit susu segar + 1 biji kuning telur... kacau rata dan sapu rata-rata..... masukkan semula dalam oven selama lebih kurang 15 minit....


i guna acuan yang cenggitu guper.. so keluarkan dari acuan dan sapukan lagi dengan susu dan telur tu ekk.. pastu masukkan dalam oven lebih kurang dalam 10 minit atau keperangan....


bila dah cun macam tu... sejukkan sekejap sebelum di potong.. buat macam i.. masa tu ler ko posingkan roti sebantal tu... macam ni.... When Bread Can Talk....


Rupa dari posisi atas..... hehehee....


secara menyengget giteewww.... pheewiitt...


Ni... tanpa inti dan tak berkelim segala.. macam biasa.. dak kerempeng my lil Princess Nelly punya... saje je kan dia nak menambah kerja.. kalau tak i dah boleh buat tanduk kat atas roti i tu hehheee...


Bahawa sa nya.. sudu yang menampung roti Nelly tu luar biasa besarnya dari senduk asli... Ohh... yer ker??? <<< sure you all baru perasan hehehe...


TARRAA...!!!

WHEN BREAD CAN TALK!!!






Acctually nya kan kan.. tak ku tahu apa nak kububuh apa kenama roti ni muhaahahaa.. jadi bior ler namanya cengitu ekk..... cari kat mana-mana kedai roti sure tak ada nama roti tu pun ekk.. kedai roti Bread Talk ada laa... kan kan...


My Herbs & Spices Collections..... *Menonjet ni nak amik gambor oke.. sebab dok tinggi atas kabinet tu hah! ke i yang pendek??? what ever laaa... 
Okay! dah tu jerk laporan untuk hari ini.. jumpa lagi.. i nak blog walking dah ni!

TATA!!!!


10 comments:

dapurCikWan said...

amboi2 kak sha...saje jer buat cik wan geram... (banyaknye kak sha punya koleksi herbs tu!!!) hehehe..
geram2 ni...rasa macam nak tumbuk2 jer doh roti yang naik bam bam tu.... =D

gurau2 je kak sha ye...jgn marah ye... =)

Mas said...

Singgah mlm dan salam perkenalan dari sy :)

wallaweiiii... tak terluah dek kate bila tgk roti yg pelbagai rupa.
alahai... rasa mcm nak makan je semuanya tp tak boleh, cuma boleh tgk je hihihihi...

Mas said...

Singgah mlm dan salam perkenalan dari sy :)

wallaweiiii... tak terluah dek kate bila tgk roti yg pelbagai rupa.
alahai... rasa mcm nak makan je semuanya tp tak boleh, cuma boleh tgk je hihihihi...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Cik Wan... embooiii dia buat lauk best tadi tu lagi jeles tau hahaa... mana boleh marah nanti kena jual ehheee... dik tengah geram memang best buat roti gerenti naik punyer! hahaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Mas tq sudi singgah yaa... roti tu sama aje tetapi bila roti tu dah bercakap aje memang hahaa.. bermacam gaya yang telah kuposingkan tq dear...:))

Bicara Kak Noor said...

alahai sedapnya roti talk talk lah ni Sha,macam nak makan sesangat tapi tapi malas sesangat jugak nak buat heehe

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Noor memang nak menguli dan menunggu dia naik tu perghh kalau menaip manuskrip dapat selesaikan 4 bab hehhehe

izahdaut said...

tu diaaa tu dia.... spice dia... cam skrg jugak nak tambah satu lagi gobok nak memborong rempah ratus gak.. hikhik..

the roti mmg the gebuuu gebas.. senyum tak perlu kata apa apa kalau dapat makan roti tu. ada inti, sure my huby suke nih. masuk list. tq kak sha!

Bicara Kak Noor said...

rasanya kak Noor tak sanggup kot nak buat serender sbb payah nampaknya cuma sanggup makan ja hahahaaa

HaSue said...

Salam singgah kembali.. :)
Trm kasih sudi singgah..segan lak org femes2 ni jenguk belog kite..

Rajinnya meroti..tp roti dibuat sendiri ni mmg puas hati jer mkn kan..aroma keluar dr oven tu x thn tu..tp kalo uli guna tangan mmg lambat sket bg kite yg x berapa rajin ni.hee

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ