ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Friday, April 13, 2012

Soya Fish & Chips With Tartar Sauce


Assalammualaikum... dan salam sejahtera. Hadoiii... memang berjam-jam dok celah dapur i tadi ekk.. ingatkan bila masak menu mengelat dari kotak tu.. *Tang Soya Fish & Chips tu aje yang ngelat* Ingatkan kerja lebih ringkas! hapah! makin panjang ler ceritanya ekk... apa taknya.... membancuh sos mayonaise tu guna tangan! hah! jawab tak pasal-pasal ari ni tangan i besar sebelah! muahaha... ehh.. bila cerita pasal mayonaise ni kan.. teringat i dengan chef mat salleh masa di KDU *Kolej Damansara University* hansem naaa.. chef yang mengajar i macam mana nak buat segala macam sauce tu ekk... perghhh.. tinggi lampai orangnya.. tapi sayang  dah tua adoi! pstt... masa chef tu mengajar tu kan... wahhh.. i ler contestant yang paling menunjukkan minat muahaha... tu dulu.. sekarang i pulak share kat you all yer...

Teringat masa kat MasterChef kitchen tu kan.. masa tu ada laa challenge ala-ala kebaratan tu.. so masa i dok ler bertarung memasak tu... dari mula sampai lah tamat masa, i dengar ada mesin pengisar berbunyi dari awal sampai habis... so bila dah selesai tu i tanya ler dengan contestant yang lelain tu... "Siapa yang tak tutup blender ekk tadi??" so yang mengangkat tangan si Imelda... comey aje dia tu ekk.. so i tanya lagi "Adik buat apa???" dengan dahi berkerut teruja bebenau nak tahu ekk...<<< cerita bersambung apa yang terjadi dengan chef mat salleh tu ekk muahahhaa...

"Eim buat mayonoise Kak Sha! malas nak pukul guna tangan!"<<< mujur tak meletop blender tu kan kan... hahahaha...
:
:

:


sekarang baru ku tahu... dan i pun buat macam tu tadi tauuu.. tau.. setelah separuh ku bedal guna tangan! haishhhhh......
:
:
:
Jom! buat Tartar Sauce....
:
:

What you need is.... 2 egg yolks... 1 tsp of dijion mustard and a cup of olive oil... sedikit jus lime.... wahh speaking yoUuu....

Pukul telur dan mustard sehingga kembang atau telur mengembang dan pekat.

Bila dah pekat bolehlah selang selikan dengan minyak, sehingga menjadi tekstur yang lebih pekat dan gebu.



Sprinkle with coarsed blackpepper and a pinch of salt.... 


1 biji cucumber pickel dan potong dadu...


Campurkan di dalam sauce mayonaise kita tu.. maka jadilah tartar sauce yang kita selalu makan di restaurant tu yerkk...

TARRAA!!!!

TARTAR SAUCE


Taburkan dengan sedikit serbuk paprika di atasnya.. walla!
dari 2 biji kuning telur anda akan mendapat 1 botol kaca okeh.. macam gambar di bawah tu... yang tu separuh jer... selebihnya dah masuk perot adoii!


Baki simpan dalam botol kaca... tutup ketat-ketat... untuk masa hadapan! tak kuasa tak asyik nak mengerjakan dia aje... hepp!

Jom! Buat Oregano Fries


Ambil beberapa biji kentang dan rendam terlebih dahulu lebih kurang dalam 15 minit.. i rendam sejam muahahaa... untuk mendapatkan tekstur kentang yang lembut dan cepat empuk okeh.. juga petua dari Chef masa di MasterChef so ilmu tu i share kat you all.. ekk.. ekk... 1 clap please... hehee


Rustic style... no need to peel off the skin yaa.. just potong julien.. *malas pun yerk* muahahaa...


Pastu.. lap-lapkan dengan tisu dapur....


Panaskan minyak... i guna canola oil... lebih cantik warnanya dan waktu menggoreng juga singkat.... dan baki minyak tu boleh di gunakan lebih 4 kali berbanding dengan minyak biasa... <<info berguna.. so amalkan dari sekarang.. tak mahal mana pun yaa.. lebih jimat pun yaa...


Setelah warna kekuningan... angkat...


Letak dalam dulang pembakar.. sprinkle with some salt dan juga dried oregano..


Panaskan dulu ketuhar dengan suhu 200'c dan panggang selama 10 minit!

TARRAA!!!!

Jom! Buat Oregano Fries


Walla!!!... yummehhh okeyy.... i guna kertas apa tu?? hehehh..


Ari tu pergi KFC.. kat kaunter tu ada ler risalah untuk promo breakfast KFC.. i amik satu.. pastu tengah dok leka membaca tu...

"Eh! ini Kak sha yang MasterChef tu kan kan??"
:
:
perghh jam tu jugak i betulkan tudung! muahhaa...
:
:
terus adik KFC tu bagi sekebat! sebab apa tau? sebab i cakap... i like this promo.. cantik laaa.. tu dia... berat HANDBAG i dengan kertas tu okeh bukan berat duit! muahahahhaa....
:
:
:
Muahaha.. << tahukah anda bila anda membaca apa yang i taip Muahahaaaaa <<< ni kan kan... bahawa sa nya... anda telah melakukan satu excersize mulut dan rahang.. sekian terima kasih...
:
:
:
:
SOYA FISH & CHIPS....
:
:
:
adoiii aii... ni beli dari pasaraya.... dari pek ekk.. mengelat! ingatkan pasal nak masak dia ni kerja jadi mudah.. hah! jadi panjang cerita ler pulak ekk... macam biasalah.. kalau dah keluar dari pek tu... haper lagi yang nak di fikirkan...
:

Nak menggoreng tu minyak jangan banyak.. just cukup untuk goreng dia aje ekk... kang berlondang minyak tu.. api mesti besar.. so minyak tidak akan menyerap....

:
:
:



:
:
bila dah tak kuasa nak buat salad.. ko saute aje tomato ceri tu atas api.. jangan memain got flame okeh.. ala2 chef giteeww...
:
:

TARRAAA!!!!!!

Soya Fish & Chips With Tartar Sauce



Buat berjam-jam... sampai tumbuh ketul kat lengan tu ekk... pastu bila di hidang peh! tak sampai 10 minit licin! ada aku kesahh.. Mah suka tauuu!!!
dah tu jerk laporan tengahari ni ekk... ni satu hal lagi ni ekk.. ekk.. aje memang i pun tak tahu kenapa hari ni memang menu i semuanya guna segala tenaga tangan... tunggu petang nanti...


Ehh.. apa tu??? tunggu ekk.... bagi i urut lengan i yang dah besor sebelah ni hah!
:
:

My Herbs & Spices...:))

TATA!!!


18 comments:

Balqis Nazid said...

amboi kak sha western gitew harini....

suka tgk pelbagai herbs kak sha tu....hi..hi...

rahel said...

Sha,tak berkedip mata memandang ko punya rempah ratus tu...banyaknya...menarik sangat resepi sos tartar tu..konpem halal kan..hehe..nanti nak try la..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Balqis tau tak per.. nak cepat jadi panjang cerita adoii adii..

hers & spices tu hehehee.. koleksi akak tu ekk.. more then 40 bottles pun tak cukup lagi tu ekk..:)))) thanks dear

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Rahel tau tak per... hhehe.. sebahagian dari koleksi yang memenuhkan dinding di dapur hehe.. nak kek mayonaise tuuuu... *sambil hentak kaki*

Sheila Shafeareen said...

Salam Sha ehhe harap sihat yee...dtg lg ni hemmm teruja pulak negok resepi2 tu..npk dek ank bujang akk ni sure suruh buat kan....
sos tartar tu npk sangat melazatkan...:-)

zila 4ever said...

salam sha
thnks sudi singgah blog zila..nak tanya ckit nie..rasanya mcm kenal la..betul kew nie intan?..sek kat VAGS..sorry yer kalau salah..:)masakn tue terbaikk..rajin btul:)

dapurCikWan said...

kelakar la kak sha ni..macam2..tp untung kan bila orang kenal kita...budak kfc tu tak mintak otograf akak ke??hehehe

perasan tak, siap ada cop halal tu.. =D.

jelesnye tengok koleksi akak!!!!

Qasey Honey said...

menu omputih yer hari ni...hehehe...kak sgt bkenan dgn set herb akak tu...mahal x yer...bleh tau nk beli kt mne yer...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Sheila tq so much kerana sudi singgah dan tolonglah singgah lagi dan lagi yaa... hehhee.. sos tartar tu mudah aje nak buat tapi tolonglah biasakan mengangkat berat dahulu hahahaha....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Zila... eshh hang yang mana satu ni ekk??? ye laa tu tak salah lah tu... tq sudi singgah... muahhhhhhhh.... plz keep in touch yaaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik wan ko belum jumpa akak lagi.. kalau jumpa melopong ko dok dengar akak bercakap okeh hahahaa.. tq dear akak kan memang pengkoleksi tegar.. cawan sompek pun akak koleksi okeh hahahaa

Bicara Kak Noor said...

Kak Noor ketinggalan bas hari ni sha mesti dah habis punya ni tkpe esuk buat lagi ya hehe nak rasa jugak ni

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Noor...;) sekali hadap aje kak noor dah lesap! hehhee... tq sudi singgah ya kak noor... muahhh

dapurCikWan said...

one day kita jumpa ye kak.. =) cikwan ingat la aksi2 kak sha dalam masterchef tu...kadang muka gelabah, kadang konfiden =) tak sangka la kak sha ni kecoh orang nye.... love u lah kak!

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik Wan Insyallah.. panjang umur mesti jumpa punyalah muahhh :))))

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH tq dik.. herbs orang puteh tu memang ada jual di mana-mana pasaraya.. memang mahal pun.... kalau nak borong sekaligus memang beratus ler jawabnya.. QH beli sikit2 dari sekarang.. nanti lelama jadi bersusun macam tu heee.. akak beli sekaligus.. bukan tamak tau... tapi takot habis hahahahaa

sweethOneY said...

Eee bestnya Kak Sha punya spices rack tuuuuuu berapa lama masa nak buat koleksi tu kak

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Sweethoney.. cutenya dia.. tq dik.. okay akak memang sentiasa beli ada aje keluaran terbaru akak beli.. kumpul2 jadi banyak hehe.. lagi pun masa aritu ada photoshoot dan ada masakan barat tu yang akak guna sentiasa....:))

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ