ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Thursday, April 12, 2012

Chewy Chocolate Chips Oreo Cookies


Assalammualaikum.... dah tiba masukkan N3 untuk minum petang.. agaknyalah kan hari ni memang hari terkejar-kejar buat i tau.. tadi masa nak memasak tengahari editor kerah suruh email biodata.. ni baru jap tadi Pak Habibi called cakap dalam pukul 6 dia balik terus nak ke suatu destinasi.. wahh.... turun naik jangan cerita.. kalau masuk marathon agaknya i mesti dalam lingkungan no 99! muahahaa... tu belum timbang lagi tu... tapi malaslah nak timbang... sebab baru mengunyah Cookies naik sampai 3 keping! jangan memain ekk.. cookies tu bukan main besor lagik! ada ler besor muka dak kerempeng my lil princess tu hehhee.....*tipu* hehhee....



Dapat idea dari crushed oreo tu ler ekk.. lama dah ku beli nak buat cheese cake oreo kononnya... tak terbuat.. bukan tak ada masa... Malas! <<< pengakuan sangat jujur hehee.... so bikin kan ler cookies... banyak jugak bebahan yang ku bubuh.. rasanya perghh.. dah ler chewy gitu... lemak dan berkrim... <<< mata wajib terpejam celik masa mengunyah tu ekk... pastu muncung tu panjang sikit kengkonon.. sedap nooo... huhuhu... sebenarnya pasal hujan.. makan cookies pepanas kan best! tak giteewww...


Orang kalau rajin kan kan.. semua main pakai cempak kat dalam food processor huhuhu.. mudah aje tu.. tekan TRrrRRrrrrr.... jengah jap... Tekan lagi... TRRrrrrrr... dah siap!!! hahaha.. 

Chewy Chocolate Chips Oreo Cookies


BAHAN-BAHANNYA :

150 gm mentega *dari peti ais
100 gm lite brown sugar
1 biji telur
50 gm serbuk badam
50 gm rosted coconut
100 gm crushed oreo
50 gm chocolate chips
1 cawan susu segar
1 sudu teh vanilla
sedikit garam

200 gm tepung kek

50 gm chocolate chips untuk tatah di atasnya

CARA :

Campurkan kesemua *BAHAN-BAHAN yang berwarna*
:
Masukkan ke dalam food processor dan putar sehingga gula hancur dan bahan-bahan sebati.
Setelah itu masukkan tepung sedikit demi sedikit *dalam food processor yang berputar*
keluarkan dan gaul sehingga sebati dengan spatula. *lihat gambar di atas.


scoop adunan dengan menggunakan ice-cream scoop... *gambar di atas* i guna silikon so tak perlu di gris dengan mentega...


Tatahkan pula dengan chocolate chips di atasnya.. bakar dengan suhu 180'C selama lebih kurang 15-20 minit hasilnya memang chewy dan tidak garing jika you all suka garing buh ler lama sikit dalam 25 minit.


sejukkan terlebih dahulu... 
tapi kan makan masa panas-panas itu ler yang syiok!


Yommehhhh.... pssttt.... jari i tu hhaaa.... sendiri pegang sendiri snap gambor..terkial-kial okeh! berapa kali camera i yang berat tu nak terjatuh muahahaa.... yang penting ada SD cards!


tetiba terasa pulak mood raya.....


Nampak tak crushed oreo kat celah beskot tu.... yommy! i buat tak manis.. sebab biskut oreo dan chocolate chips tu dah manis... kalau you all suka manis tambahkan lah lagi gula yaa... nampak tak i kat celah beskot tu???? mana ada ekk.. hehehee....


Masukkan dalam tin.. tak tahu sampai bilalah tahannya tu ekk... mungkin dah selesai masa i edit gambar ni hehee..


Now you see... later i don't know leyyy....

TATA!!!


21 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Shahriah,
memang tabik springlah.... semuanya menjadi, semuanya sempat... pandai sebenarnya Shahriah urus waktu, urus kerja & urus segalanya.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Kak Amie.. terima kasih atas pujian akak tu yaa.. aduhaii kak sha ni jenis kalau buat kerja berjadual... segala2nya bertiming.. kalau terlebih aje dari jadual masa tu kiranya skip le ke hari esoknya... peruntukan memasak di dapur siap menghidang dan mengelap dapur 1 jam. lebih tak boleh.. selepas Zuhur baru akan start turun bawah buat minum petang... lepas tu baru free sikit.. ehhh dan panjang lagi ler jadual sha tu hahaha.... tq kak muahhh

izahdaut said...

Sha masterchef tu ye.. Waaaa jap cubit pipi.. Eh ye ke ni. Cam tak caya sudi singgah dapur saya.. Tetibe tringat kelam kelibut dlm mastwrchef tu cchef2 nyer tengah memasak . Hehee..

Mmg bila tengok bahan2 biskut tu, mewah rasanya. Siap ada kelapalagi mmg saya suke. Suke biskut yang ada rasa kelapa. Tapi nak kena tunggu bahan2 cukup baru boleh try ni. Apa apa pun tq n slamat berkenalan.. :-) ..

Bila baca about me tu je dah boleh mmbayangkan kesibukan seharian shariah masterchef. Hehee

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Izahdaut yer betul dah tu hahaa.. yer laa saya memang tiap hari kelam kelibut all the time busy.. dalam busy tu... blogs sentiasa on hehee.. ni baru belajar nak blog walking.. ye laa baru ni aje tahu.. nanti tolonglah kenal-kenalkan sha yaa pada kawan2 blogger yang lain tu... seganlah pulak hehhee... terima kasih sudi singgah.. salam kenal dan salam semanis madu.. muahhhh

Amelia said...

Hi Shahriah, rajin nya buat cookies dan sempat kejar sini sana lagi?

Anyway, your cookies looks extremely sedap. Thanks for sharing the recipe.

Have a nice week ahead.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Amelia thanks.. bukan rajin tapi perut mau makan musim hujan di kampung i... seems that i already put on weight not sikit tapi banyak sikit! hhaa... same to you dear.. have a nice day yaa.... take care...

Qasey Honey said...

nmpk sedap la biskut tu Kak Sha...QH tringin nk rasa la...nk wt xtau bile...hihihi...tgu raya nti kot...

rahel said...

Sedap jer bunyinya cakap2 tu...hehe..kalau kasi ganding ngan teh o..memang mantap sangat...

ogyep yummy mellow said...

Biskut pulak... Raya lambat lagi... mengancam betul choc chip kat atas nya tu.. Kalau kat umah ni, kejap ada... kejap x de la jawabnya...

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH... yer laa sekarang tengah amik mood raya ler ni puasa tak lagi hahaaa,

Shahriah Abdullah Novelis said...

Ogyep betul tu.. raya lambat lagi tapi musim hujan di sini membuatkan perot meminta sekeping beskot hehhee... now you see later you won't see hehehe...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hi! Rahel si pembuat kuih bom yang mabeles! tq sudi singgah,,, nanti kalau buat kuih bom bagi akak sikit ekk.... hehehhee

Bicara Kak Noor said...

Sha,ada lagi tak nak jajan utk petang ni tkde kuih la petang ni heee

dapurCikWan said...

meriah nye komen kat blog kak sha hari nih =) suke2..mintak sekeping dua biskoot tuuuuu..eh..tak...nak satu box bear tu...aci??? hehehe.... =)

dapurCikWan said...

kerana sebiji epal...wink2...tahniah kak sha! heheh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam kak noor.... tadah tangan nih! 2 keping besauuu untuk kak noor tersayang muahhh... kunyah pelan2 takot berterabur huhuuhu

Shahriah Abdullah Novelis said...

Cik Wan Tq muahahhaa.. eshhh ni mana skodeng kat FB yer? hehee.. yer lhooo.... kerana sebiji epal... tu baru keluar novel tu... tunggu tak lama lagi buku resipe pulak ekk.... tq Cik Wan... nak tin beskot tu??? boleh aje.. meh! datang sini...

Balqis Nazid said...

Assalamualaikum kak...
Follower baru he..he...

menggoda jernya kak semua food akak ni, biskut ni kena try ni..
nyum..nyum...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Balqish tq so much kerana sudi follow akak yaa.. akak follow adik pulak.. sekarang jugak! muahhhhh

Nur-nba said...

Salam.. Apa khabar Kak Shahriah? Nampak sedap sangat biskut ni.. Boleh cuba bila ada masa terluang lagi. Terima kasih kerana sudi berkongsi resepi.. Salam perkenalan..:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam sayang Nur-NBA salam perkenalan juga tq sudi singgah... akak dah follow adik dah muahhh....:)))

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ