ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, April 14, 2012

Lempeng Saje @ Crepe



Assalammualaikum dan salam sejahtera... Lempeng Saje @ lebih di kenali dengan nama ganasnya... Lempeng Bodo! Huhu.. Atau pun Crepe.... Okay di Malaysia negara bertuah kita ni.. di panggil lempeng.. Crepe pula berasal dari Britany dan lebih popular di France....

Bezanya... Lempeng kita lebih tebal dan selalunya di makan dengan hirisan gula melaka, gula, kuah sambal atau kari semalam. Tapi di France pulak.. crepe mereka tu lebih nipis dan di hidangkan bersama dengan mentega, jam, ais-cream dan memacam lagi ler yerk. 

So pagi ini.. i telah membikin Lempeng tetapi gaya ala Crepe.. sangat nipis senipis kertas A4 tu ekk... sehingga boleh nampak bayang dari celah Lempeng @ Crepe tu....


Okay sebelum tu i nak ucapkan Jutaan terima kasih kepada Izah cik Tuan tanah yang sungguh mulia hatinya telah me war-workan blogs i yang tak seberapa ini ekk.. itu nama naik berdesup kengkawan blogger yang lelain tu add i di blogs masakan i ni... tq so much Izah muahhh.. salam peluk, ketat-ketat naa... untuk singgah ke blogs beliau yang sungguh cantik dan di perkayakan dengan pelbagai resipi yang enak dan lazat dan puzat tu... singgah ler ke sini >> Izah yang Comey dan Mabeles <<< tq dear muahh cayang sangat!

Lempeng Saje @ Crepe


BAHAN-BAHANNYA :


*Resipi basic*

3 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
air secukupnya

CARA :

Campurkan kesemua bahan-bahan di atas dan jadikan batter yang separa cair *tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat.


Lengserkan dengan sedikit minyak di atas kuali non-stick dan tuangkan adunan anggaran setengah senduk dan angkat kuali tu dan pusing-pusingkan sehingga batter memenuhi keliling kuali... no senduk require yaa.. just use your hands *like gelek-gelek like that lho.... hahaaa...


Bila permukaan di atas dah agak kering then flips the kuali.. juga dengan mengunakan tangan.. tidak dengan sudip oke.... 


yer.. macam tu... ingat mudah ke nak snap gambar.. hampir nak terbalik kuali dengan camera yang i pegang guna tangan tu ekk....


Buatlah sehingga selesai.... ingat lempeng agak tebal.. crepe.. harus ler nipis dan boleh tembus mata kita tengok pemandangan yang kat sebelah sana... <<< apa punya ayat ni?? korang paham ke tak ni?? muaahahahaa... <<< eksesais mulut dan rahang.... 


Hidangkan bersama hirisan gula melaka, gula dan mentega... wahhhh... ini ler makanan i masa kecik-kecik dulu.. so sekarang pun masih maintain kecik dan pendek so.. i masih tetap membikinnya... 
*tepuk tangan* maceehhh...


Crispy noOOoooOo... tauuuu...



Buh sikit butter masa tengah panas-panas lagi lempeng @crepe kita tu ekk.. tiada yang lebih baik.. kalah tosei!
:
:
:
:
My beloved catz Caramale <<< sebab dia MALE... dengan wajah penuh confident dan teramatlah odorable nya.. merayu nak mintak lempeng @ crepe... dia mintak sekeping.. i bagi dia 1/2 keping.. kena diet! dah naik sampai 6 kelo setengah dah tu.. jalan pun dah malas ekk.. jalan sikit.. terduduk... campakkan tikus menan... kejor slow____ naaaa... pastu terus belengkor.. tido.. alahaii...
:
:
:
:
Okay kengkawan selamat bersarapan pagi ya! 
Jumpa tengahari nanti.. :))))
Take care & smile always..

TATA!!!
:
:

17 comments:

mimie said...

woww weee wuuuuu...mknnan dolu2 mmg best kn..w/pon simple jerkkk....
psttt...suke mkn ngan sambal tumis or cicah ngan gulai lemak....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Mimie.. kan kan kan.... hehhee... yer laa sambal sardin pun sedapp noooo kan kan....:)))

Balqis Nazid said...

Morning kak Sha....

Lempeng... mengimbau betul kenangan masa kecik2 duduk ngan nenek. Rasa itulah makanan paling sedap masa tu, cicah sambal tumis baki semalam pulak tu phewwww....

Bicara Kak Noor said...

lempeng Sha nampak sedap dan ranggup akak suka keranggupan tu selalu akak cicah kari lah Sha nyaman tuh..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Morning cayang Balqis.. ye betul tu... lempeng ler yang paling best di makan nak nak masa hujan lebat perghhhh... makan dalam selimut! boleh hahahahah

Shahriah Abdullah Novelis said...

Morning kak Noor... yer laa nama pun lempeng... masa kecik dulu makan lempeng sambil mengempeng dengan botol susu.. dulu laaa hehhehe

ShimaSalleh said...

Nipis!
bleh lah amik resepi kak intan nih. Sambal tumis pon ado laie nih :)

Shahriah Abdullah Novelis said...

Morning Alun.. yer buat tu banyak sikit hantar kat akak dah habis dah ni hhahahaa... selamat melempeng yaa

Qasey Honey said...

wow lempang sedapnya....tang tepi tu yg sedap rangup...xcukup sekeping ni klau dpt...hehehe...ade lg x...nk g umah akak ni...makan sesama...haaha

Shahriah Abdullah Novelis said...

QH ko pepagi dah silap taip daa.. lempang ke lempeng hhahahaha.. yer laa nak lempeng meh sini! nak lempang erkhh hahahha

Ilhamkreatif said...

Salam..Sedap itu lempeng..Resanya mungkin macam roti tisu yg dekat kedai mamak kot.Ia makan ngan susu.Kat kedai mamak tu, punya la tinggi dia buat kon.Apa-apa pun,anak2 mesti suka.nak resepi boleh???

HaSue said...

Omputih ni mcm2 ada kan..dolu2 kite tau asal mcm lempeng tu la diorg panggil pancake,rupanya spesis pancake pun ada byk cam pikelet(betuk ke eja nih). yg kecik2 n tebal gebus kan..pancake lebih leper gitu..crepes mmg nipis.. kalo kat msia ni panggil kuih sepit atau loveletter je kan cuma digulung2 je..hehe..
terpanjang lak komen..
cam best jek crepe kat gmbr tuuu..boleh laa cuba buat kalo smpai rajin ke sini..tq :D

Amie said...

Assalamualaikum Shahriah,
sebut saja lempeng memang dah terbayang macamana rupa dia ye... tapi bila dipelbagaikan, lempeng pun sudah naik saham di persada dunia masakan ha ha hahh, jadi menu pilihan...terbaeeekkkk.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Ilham... silakan... bila dah buat jangan lupa hantar 3 keping hehehhee....

Shahriah Abdullah Novelis said...

Kak Amie betul tuu lempeng kelapa kita kalau di bukak kan restoran kat Paris aje memang laku! kalah crepe diaorang tu hahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hasue Tq so much sudi ziarah dan memberikan komen terpanjang setakat ini hehhee.. yer laaa.. memacam jenis lempeng @ pan cake @ crepes... ehh yang sedap lempeng kelapa jugak hehehehehe... semestinya akan singgah.... muahh

dapurCikWan said...

mane aci kalo caramale dapat stengah keping! hehehe..cikwan nak 5 keping..lapor2... =) hehehe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ