ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Saturday, April 14, 2012

Super Crispy Rosemary Chicken Wrestling


Assalamualaikum... dan salam sejahtera..... Pernah dengar nama ayam goreng Super Crispy Rosemary Chicken Wrestling <<<< ini nama baru ku dapat tadi ekk muahahaa... di adaptasikan dari cik adik kepak ayam tu lerrr.. biasanya orang buat Chicken Boxing... ala-ala seketul aje dan tulang ayam tu terjuntai tang keratas pulak tu... haaa... kali ni i cipta pulak Chicken ala-ala wrestling.. naik tonggang tebalik kepak ayam tu kerjakan tadi Muahahaha... <<< eksesais mulot dan rahang hehheee....

Teringat masa challenged di MasterChef kitchen tu kan.. di baginya ko ayam sekor... ko kena debone ayam tu... bahagian kepak kena dijadikan chicken boxing.. perghhh masa nak mem buterfly ayam tu ler yang i kantoi! ada pulak berlubang kecik... dah kena next round... aduhaii bila di ingat-ingat aje memang tau! serik.. so bila dah ada di dapur sendiri tu.. hah! ikut suka ler nak di hape kan cik adik kepak ayam tu ekk.. so masa i mengerjakan kepak ayam yang sekelo tu.. i buat macam chicken boxing jugak.. tapi tak ku kepal ku biorkan aje terjuntai cam tu... ala-ala terbuai-buai aje isi ayam kat celah kepak ayam tu muahaha... dan bahagian hujung tu i potong.. maka terciptalah.... Chicken Wrestling! muaahhaaa... gasak!



Fresh Rosemary yang i tanam kat kebun mini i tu ekk.. segau aje you.. bukan mudah nak tanam pokok rosemary ni ekk.. my neighbour banyak kali cuba tanam tapi semuanya mam hehehee... i tanam menjadi pulak.. padahal masa nak cucuk tu.. main pakai cucuk dah lepas tu ko tinggalkan dia sesorang membesar.. tanpa baja okeh... segauu you! so idea nak memasak chicken Wrestling tu juga i dapat idea dari fresh rosemary i tu ekk......


Tu laaa... bunga rosemary....

Okay dah.. sambung nanti.. meh ler kita masak...

Psstt... i petik dua tangkai je hehe.. jadilah dari tak di petik asyik di pandang dan di belai aje kan kan...



Super Crispy Rosemary Chicken Wrestling


Bahan-Bahannya :

7 keping kepak ayam *potong macam i cerita kat atas tu.. tak kuasa nak ku taip lagi.

Perapkan bersama :

2 sudu besar serbuk kunyit
1 batang daun rosemary *hiris halus
sedikit garam.

Perapkan ayam dan ketepikan.

BAHAN UNTUK SADURAN :

SADURAN 1


1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil corsed blackpepper
sedikit garam

*GAUL RATA, KETEPIKAN*

SADURAN 2


2 biji telur ayam
1 tangkai daun rosemary *hiris
sedikit garam
blackpepper

*KOCOK SEHINGGA RATA*

SADURAN 3


2 cawan serbuk roti 


CARA :

Mula-mula sekali kan kan....


Ambil ayam yang telah di perap tu dan golek-golekkan di atas 

*SADURAN 1*

selepas itu....

celupkan ayam yang telah di lumur rata tu ke dalam...


selepas itu.... wrestlingkan ayam tu.... macam tuuu....



dan jadi ler.......



Ayam yang telah di wrestlingkan... yaa ruper dia cam tu.. ala-ala kena wrestling hehhee... jangan tidak aje kan kan...

Panaskan minyak dan gorenglah sehingga selesai.. masa ni gambar dah tak amik tangan tu dah sememeh dah ekk.. *habis tisu i taw*

TARRAA!!!

Super Crispy Rosemary Chicken Wrestling


Super Crispy.......


Rasa dan bau rosemary yang harum tu.....


Sungguh Wrestling i tell YoUuuuuu...



Okay dah tu jerk yaa... laporan untuk hari ini.. tunggu petang nanti.... dah bertenggek atas dapur tu.. apa dia??? sabo...

Selamat Ber Wrestling kawan-kawan!

TATA!!


7 comments:

Ilhamkreatif said...

Nak sikit,nak sikit ....nampak sangat crispy,klau x de,mintak recepi je lah.pokok rosmery tu,benih ambik kat ne..?

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Ilham hehhee... nak amik banyak pun boleh aje dong... pokok rosemary tu sha beli dalam pasu kat Jaya Jusco.. so lepas dah habis daunnya sha guna... akar tu sha tanam... adalah dalam sebatang gitu.. terus membesar dan gemok noooo.... dah ada dalam 5 pokok yang hidup segar dah tak terguna pun hehe... tapi bila jiran sha tanam terus mati.. tak tahu nape.... ikut tangan kot.. wallahualam kak....:)))

Bicara Kak Noor said...

Sha, nak ayam dan pokok rosemary tu nak tanam jugak,kat umah akak memang banyak pokok ulam tapi tang rosemary tu belum menjadilah alahai nak kena cari jugak ni kot wangi kan bau dia tu kak Noor very the suka hahaha

Wani said...

salam kak sha... waduh ... kalau berwrestling kat dapur habis messy punya dapo :D... siapa nak cuci kita jugak la kan... memang crispy kalah kfc hihi ... tertarik la dgn pokok rosemary tu kat mana la nak beli kat sini .. terasa nak tanam jugak... kalau ddok dekat dah mintak dgn kak sha ya :))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam Kak Noor alaa lambat datang habis suda.. tapi pokok rosemary tu banyak naaaa... meh! nah amik sepasu.. free aje i bagi you ekkk...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wsalam wani hehee... mau taknya lepas menggoreng ayam wrestling tu kak sha terus tertido kepenatan hahaha... nak pokok rosemary meh sini meh.... free aje 2 pasu akak bagi.. kalau gol! akak bagi lagi sampai botak pokok rosemary tu hehehehe....

Bicara Kak Noor said...

Sha,kalau umah Sha dekat dgn umah akak pasti dah pergi ambik memang jatuh cinta sangat2 dgn pokok rosemary ni tau jauh2 ni bolehlah kata ambik free nak pergi cari benih lah jugak hehe nak lawan sama ini masterchef hahaa

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ