ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, April 30, 2012

Double Choc Moist Steamed Cake Fav Abang Amin


Assalammualaikum... selamat sejahtera buat semua teman blogger baru dan lama... tq so much kerana masih sudi bertandang ke dapurku ini... yang mana meninggalkan jejak tu... sat aje lagi ni i bertandang kat dapur you all ehhh... sabo...:))


Okay.. i ni kan.. kan.. anak tu baru aje nak ke PLKN dah macam nak berangkat study ke Oversea! orang lain anak-anak belajar jauh berdengung tak adalah kecoh macam i ni ekk... tengok macam Kak Noor taiko lama yang hebat memasak tu... 3 orang anak dara dia dok belajar jauh berdengung kat UK sana tu.. rileks aje dia kan kan.. haper le ko ni sha! hehhe... gini... memang nampak macam kecoh benor.. nak tahu kenapa?


You all pun tau kan... sebelum ni berbulan-bulan i tinggalkan keluarga dek kerana bertarung di gelanggang MasterChef Malaysia.. Tanpa rela i tell you alls okeh... dalam tanpa rela nak meninggalkan keluarga tu ehh.. hampir 5 bulan jugak berjauhan dengan keluarga.. lepas aje selesai di MCM tu.. peh! leganya hanya TUHAN Sahaja yang tahu.. dan rasanya i kot sorang aje yang begitu teruja nak balik sangat! rindu kat keluarga sangatTTtttt noOOoooooOOOoo... tiap hari asyik berdoa bukan nak terus kekal.. tapi tadah tangan berdoa... "YA! ALLAH, YA! TUHANKU... BAWALAH AKU PULANG KE PANGKUAN KELUARGAKU... AMINNN' hah! ngko! itu doa i tiap lepas solat.. ada korang tahu.. sekarang baru tahukan ehhee...


So petang tadi membuatlah sebuku cake choc moist kukus... selalunya i baked dalam oven... tapi sebab Abang Amin suka kek choc yang di kukus so i kukus ler tadi... resipe macam biasa... cuma kali ni.. i gunakan choc chips Hershey's yang i cairkan dulu lepas tu buh dalam adunan cake dan selebihnya  i tuangkan kat atas kek tu... wahhh... rasanya semestinya luar biasa! dari biasa yang i selalu buat tu ekk...


Petang tadi ramai kawan-kawan Abang Amin datang ke rumah... nak ucapkan selamat jalan pada Abang Amin.. dia orang semua tu memang rapat.. dah macam anak sendiri pun yaa.. semua kengkawan Abang Amin panggil i 'Momma Sha' giteewww.... ucap selamat jalannya tak sampai 2 saat... pastu melenjan main bola sepak depan rumah! pastu order air 2 jug! kek coklat selesai jamtu jugak! baguss kan... *gambar i ambil dari folder Abang Amin tu yang siap bernama segala* jangan ko harap i nak buh nama kat tiap sorang tu ekk.. tak kuasa! hehehe...

Double Choc Moist Steamed Cake
 Fav Abang Amin


BAHAN-BAHANNYA :

2 cawan tepung kek + 1 sudu teh baking powder + 1 sudu teh soda bikarbonat + 2 sudu besar serbuk koko + sedikit garam
<<< ayak bersama

1 cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor
1 cawan air panas mendidih
1/2 cawan susu pekat
2 biji telur
1 sudu besar esen vanilla
70 gm choc chips Hershey's cairkan dalam microwave

BAHAN TOPING :

200 gm choc chips Hershey's
50 ml susu segar
1 sudu besar mentega

*cairkan*

PENGUKUS

50gm choc chips Hershey *untuk tabur di atasnya*

CARA :

Putarkan gula, minyak, susu pekat, telur sehingga sebati atau gula larut.
Masukkan *bahan ayak dan putar sehingga sebati.
Masukkan coklat cair dan kacau sebati.
Akhir sekali tuangkan air panas dan putar sehingga sebati.
Masukkan ke dalam acuan yang telah di sapukan dengan sedikit minyak jagung.
Masukkan ke dalam pengukus dan kukus selama 45-50 minit.


Angkat dan sejukkan terlebih dahulu, baru di keluarkan dari acuan.
barulah di tuangkan coklat cair dan taburkan dengan choc chips!

TARRAA!!!

Double Choc Moist Steamed Cake
 Fav Abang Amin


So moist....


so YoOoMMyy...


Lemak, berkrim dan muak! <<< my komen...

Superb Mom!!! <<< komen Abang Amin...


Dessert terakhir sebelum Abang Amin berangkat ke PLKN pada 1 hb Mei.. dan nampak tak bunga kat dalam pasu comey keler putih tu....


Hadiah dari Abang Amin untuk i.... semalam dia bagi... ko nangis tak sha???
Tak lah... senyum dan terharu!! menangis dalam hati aje.. cam ni...
HUarrrGGggHHHHHHHHHHHHHHHHHHH!!!!! << sila ulang sejuta kali!! macam tu yang i rasa sekarang ni... ibu mana yang tak sedih nak berpisah dengan anak ya tak?? pulak anak tu jenis mendengar kata dan taat.. hadoiii....... HUaaarrrrrGggggHhhhhhhhhhhh.............................


TATA!!


42 comments:

Rohah said...

salam kenal kak,
menjilat jari nampak kek ni..

Nuwairani Ismail said...

assalamualaikum kak sha...tak pasti mata nani salah tengok ke apa, tak nampak pulak sukatan gula kat situ.hihih...kalo resepi dh betol2 lengkap, nak try buat ni...

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Rohah cayangg.... salam ukhwah dari kak sha.. dah folo rohah dan dah tinggalkan jejak pun.. tq so much dear.. muahzzz..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Waalaikumsalam Nani cayang.. hahahahaa yer laa bila adik buh komen baru akak perasan.. dah betulkan dah... tq so much dear.. muahzzz..

jangan lupa cuba yaa... macehhh

Yatie said...

Assalamualaikum Sha,
takdelah kecoh mana Sha, akak faham bebenor hati dan naluri seorang ibu yg ambil berat pada anaknya..tak kisahlah nak masak apa pun makanan kegemaran...buatlah banyak mana pun janji hati kita dan anak senang....bila dah jauh nanti rindu2an pulak..masa tu baru tau...makan tak kenyang tido tak lena..kan..

apa yg Sha lakukan ni adalah yg terbaik buat anak2 dan keluarga tersayang...terharu akak mendengar bab anak yg mendengar kata...mmng berat nak lepaskan pergi..begitulah yg akak alami bila anak sulung akak Talhah yg mendengar kata sangat..syukur alhamdulillah..kini belajar kat UK..akak pun buat yg Sha buat gak...adoyaiii kalau citer bab anak2 ni mmng buat terharu je...akak doakan moga anak Sha sihat selalu dan pandai menyesuaikan diri di tempat baru....cayanggg Sha..muahhh..

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak YAtie cayangg...

Tahniah! kak sebab telah berjaya menjadi ibu yang berjaya mendidik anaknya sampai ke menara gading sha ni baru saje nak bermula...

Betul tu kak... sedih dan rasa bersalah sangat sebab lama tinggalkan keluarga masa di MCM tu... tiba masa bila dah berkumpul semula... terpaksa berpisah lagi...

walaupun cuma 3 bulan dan boleh lagi menjengah tiap minggu hadoi... makan masa jugak nak sesuaikan keadaan tu kan kak..

Tq so much sebab sha tahu akak lagilah sedih dan rindukan anak akak yang jauh tu.. UK lagi agaknya kalau Amin kena belajar kat UK 'ulu kelang' pun sha dah kering rindukan dia hehhehee

cayang akak muahhhzzz

Nieza said...

Assalam kak Sha cyng, memalam buta kat sini saya singgah dapur akak tgk kek coklat ni buatkan saya terliur la..tak thn tgk topping yg lelehx2 tu..hehe

sabarlah kak Sha...kita doakan yang terbaik yer buat anak akak.semoga dia akan menjadi insan yang lebih baik lagi nanti dan berjaya dunia dan akhirat.InsyaAllah. Mcm tu la yg mak saya rasakan bila anak perempuannya berkahwin dan ikut suami jauh diluar negara..memang sedih tapi itulah hakikat kehidupan yang terpaksa kita merelakan utk meneruskan kehidupan.

HaSue said...

Kak Sha,akak ok lg..anak nak gi PLKN..sy anak nk masuk MRSM aritu pun dah sob sob..hahaha...rasanya semua ibu2 pun ada perasaan mudah tersentuh giteww.. lepas tu mula laa tanya anak nak makan apa kan..kalo boleh nak je bg dia bekal mknn banyak2 takut x cukup mkn kat sana..akakaka..melampau2 kerisauan kita sbg ibu ni kdg2,padahal si anak rilek je pon..Tapi mula2 berjauhan je over sket,lepas tu kita ok la juga kan..hee

Kek coklat tu memang meleleh aje nengoknya..coklat hersheys xde stok laa kak..dah lama x mengekek coklat..peberet anak sulung ni..tissue pleease.haha

dapurCikWan said...

Oh my! sambil bukak mullut besar2 mintak disuap barang sketul dua.....hahahaha..

abang amin dah nak pegi ye...kim salam kat abang amin tu..jaga diri ye.. banyak2 sabar ye kak sha..jgn sdeh2 ye.. =)

Bicara Kak Noor said...

salam Sha,sorry lmbat singgah dah habis ke kek ni nak sepotong dua tang banyak coklat tu ok...
biasalah Sha naluri ibu mestilah rasa sedih bila berpisah,dan gumbira bila berjumpa bagi akak ni lah asam garam kehidupan kita tak kan dpt semuanya dlm satu masa pengorbanan tu yg penting,tapi zaman skrg ni tak lah ssusah dulu2 fb,blog,msg,bbm,webcam segala dah ada so senanglah nak berhubung klik jedah nampak muka anak2 yg jauh disinunnn kan,utk kepntingan dia orang jugak redho saja lah,lagipun akak nak jalan UK ujung bulan 6 hahahaa bestttttt nye dpt jumpa bebuak disana jom Sha??

norhanim md zain said...

Assalam Shah..salam perkenalan pagi pagi ni ternampak kek yang super moist ni aduss perut nak mula minta diisi..cantik..sangat

Akak doakan anak teruna Sha gembira bertemu rakan rakan baru ye le kan selalunya kita kaum ibu ni yg lebih dramatik bila nak berjauhan dgn anak. .anak siapa tak sayang.kan

Watierman said...

assalam Dik Sha...Huaaargh.....Akak pun tompang sedih..terasa benar kan Dik bila berpisah dengan anak2....biar dekat maupun jauh...hanya Allah maha mengetahui perasaan tu..sukar nak dihuraikan..Moga Abg Amin selamat menjalani latihan PLKN dan selamat kembali ke pangkuan keluarga tercinta!...Choc Cake yg moist tu..sebenornya buat Akak meraung lagi kuat..sebab Abg Amin & gang dah habiskan...huaaaaagh!

Ilhamkreatif said...

Salam sha...amboi leleh ayaq liur wa kata luu...mengancam cekelat tu.

tun_telani said...

salam kenal kak sha ^^ mmg sungguh menggiurkan kek coklat tu. tun mmg pantang dgn kek coklat.. pantang nampak.. hahaha.. adeh.. rosak diet.

quinnie said...

wahhh meleleh2 coklatnya kak sha...tu yg best tu..hehehe..saya kek coklat kalau tak dek topping meleleh cam gini lambat skit habisnya...hehehhe

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Nieza cayangg tq my dear...

yer laa Nieza lagi jauh di perantauan sure ibu rindukan Nieza kan kan... adat dan lumrah anak dan ibu.. kasih sepanjang hayat... tq dear.. muahhh..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

Hasue dear muahhhzzz... yer betul tu... lepas balik dari PLKN abang amin dah start masuk kolej di KL Insyallah.. hah! tapi awal-awal dah nak cari rumah.. so anytime boleh jengah dan stay dekat dengan dia..

wahh.. MRSM tahniah kerana berjaya menjadi ibu yang punya anak yang bijak... sure rindu2an kan kan...

tq dear muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

CW muahhhzzz... nak seketul dua?? dah selesai dah yangg... hahaha... next time akak tepikan untuk CW ekk...

Tq dear Abang Amin dah selamat dah naik bas... sedih jugak.. tapi yang bestnya boleh tengok tiap hujung minggu yehaa.... :)))

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Noor... cayang...

yer laa kak noor lagilah anak dara semuanya duk jauh di UK... sure kak noor rindu kan kan...

ada web cam segala tu yang best! anytime boleh tanya khabar...cayalah kak noor! tabik spring kat kak noor muahhzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Norhanim...

muahzzz.. ye betul tu kak.. awal macam ni lah kan.. dah 2-3 hari okay ler kot hahahha...

cayang akak muahzzz..:))

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Watierman hahhahaa... gelak sha baca komen akak.. ye selesai jam tu gak kak..

TQ so much yaa... atas sokongan.. dah selamat berangkat dah abang amin..:)))

tq kak muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam kak Ilham... waa lu kecur ekk.. nanti lu cuba wa cuba mintak banyak sikit hehhee.. tq kak muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Ukwah dari akak buat Tun Telani yang comel berposing tu.. tq sudi add dan singgah di dapur akak yaa.. akak dah folo..

pstt jangan diet sebab hidup untuk sementara sahaja hahaa...

muahzzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Quinee yang comel.... tu laaa kek coklat tanpa toping memang tak best kan kan... meleleh aje giteeww awww!!

hehee.. muahhzzz

ibh_sue said...

Aslmkum kak sha.
Patut la sue mcm terasa2 nak mkn ceklat. Rupanya ada kek coklat kat sini. Heee. . . Sabo ya kak. X lama pun latihan kat plkn tu.

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Sue.. eheheh cake tu dah selesai dah dik....

tq so much dear.. yer laa.. tak lama 3 bulan je.. dan yang best tu baru tahu... boleh datang jengah tiap hujung minggu tu yang okey tu hehee...

tapi sunyilah rumah ni tanpa Abang Amin...:))

ibundo said...

salam sha. Cukuplah moistnya kek coklat tu. geram betul bundo tengok. Rasa macam tak cekut je. Ni bundo ambek resepi bawak pulang ye. Nak menerai bila ada kelapangan.
Anak bundo yang bongsu yang tak pernah berenggang dari ketiak mak ni nak buat foundation kat kedah nun setahun. Pahamlah bundo perasaan sha bila berpisah dengan anak manja ni. Bundo ni nanti tak tahulah.. samaada dia yang rindukan bundo atau bundo yang terlebih-lebih rindu pada dia... uhuu..

gerhana luka said...

Alamak lewat singgah sini kek dah abis ya... fav saya ni kalau ada depan mata mesti tak tolak punya biar muak sekali pun kalau dah antu kek coklat mesti sambar punya hee...
Kak Sha 3 bulan tak lama sekejap je tu, hari minggu boleh datang melawat kot.

Tina Othman said...

wah tang melting yang tak tahan tu, nampak sangat menarik =)

Rahel said...

Salam Kak Sha,
terharu benar gue baca tulisan akak mengenai anak bujang yg nak gi PLKN..betul la tu...memang rasa sedih bila nak berpisah dg org yg kita sayang..adoiii..apa2 pun memang mengancam kek coklat moist tu..nanti ada masa kita nak try gak..sebab kita memang peminat kek coklat..hehe..
Oh ya,buku resepi Kak Sha tu nampak best2 resepinya,tp belum nampak kat Sabah..nakorder la..kalau Kak Sha tak keberatan..pm Rahel kat facebook ye..seriuos ni..

Faiz said...

Salam kak sha..perghh meleleh tengok.terus rasa nak buat sok..

tapi berapa sukatan susu segar dalam kek eh?..dalam caranya ada susu segar..

eiramalik said...

salam kak, wahhh...tgk coklat yg meleleh tu yg x thn tu, feveret saya kek coklat ni, lama dah x buat....

~~zana@pb~~ said...

Sha...siap la lps ni berderet anak2 dara menantikan abang Amin Sha tu. Hensem wa cakap lu!
Turn akak belum lagi ni, silap2 ibu dia ikut sekali ke plkn tu, siap bw khemah bagai sebab nak intai anak..hehe.
Kek tu memang nmpk moist sha, bukan je abg amin yg suka, akak pun tak boleh henti mkn tu pasal tak buat..huhu.

Faiz said...

Salam kak sha..datang balik ni tengok resepi. okeh!dah dapat..nnti malam macam nak terus buat wahaha sedapnya...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Gerhana Luka.. tq so much dik muahzzz...
betul tu 3 bulan tak lama kejap je pejam celik dah selesai.. tapi lepas tu amin masuk kolej pulak hadoii...lagi lama berpisahnya tu huarrrr

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Tina Othman... tq dear.. mudah aje tu nanti cuba ya.. muahhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Rahel muahhhzz... tq dear... ko jangan ler sedih hehhehee...

Okay nanti cuba mudah aje tu macam cake coklat biasa tu...

Okay buku resipi akak tu belum ada lagi dipasaran.. di PWTC dah ada.. nanti akak info yaa tq dear muahhhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Faiz.. wahh tq so much kerana sudi nak mencuba yaa.. okay kak sha silap taip susu segar.. memang tak ada guna pun.. dah betulkan resipi tu.. hanya guna susu pekat ya cayang.. macehh

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Eira.. okay dah ada resipi mudah tu jangan lupa cuba.. pastu hantar kat akak dua loyang hahaa

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Kak Zana PB hehehe... macehh hansem ke?? kulit gelap tu asyik berkawat dan badminton berjemur tiap hari hhaa...

Wahh akak lagi dahsyat nak tinggal di PLKN hehhehee.... tq kak muahhhzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Faiz okay jangan lupa cuba taw macehhhh :))

Amelia said...

Hi my dearest, wow... terpegun I tengok chocolate cake you dengan topping jenis to die for type.

wait... perah bib dulu... hehehe..

I rasa2x nak jilat screen computer tau.... aiseyman... tak boleh tahan nak tengok cake ini.... tengah tea break takder benda nak makan minum necafe aje tau...
Lai... lai baling sekeping sini...

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ