ADD BY NUFFNANG

SHASHA SUKA AWAK JUGA!

Monday, April 30, 2012

Organic Rosted Chicken Tyhme & BBQ The BOOM! Keranamu Abang Amin



Assalammualaikum.. dan selamat petang semua teman baru dan lama.. kepada teman yang baru add tu.. tq kerana sudi yaa.. sha dah add you all dah.. yang mana tak tinggalkan address tu aje memang tak dapat nak add.. sila inbox yaa... macehhh.. muahhzz


Sebenar-benarnya i memang tengah sibuk sangat sekarang ni.. tapi pasal nak jugak kongsikan resipi istimewa fav Abang Amin yang akan berangkat ke PLKN esok.. maka kuatkan jugak semangat.. menaip ni bukan main laju lagi ni... 100 perkataan 25 saaat giteww okay hehee... Ini adalah salah satu ayam panggang fav Abang Amin.. yang lain pun yaa jugak.. sebab dia yang nak berangkat esok.. maka kengkononnya ni masakan ikut tekak dia ler ni ekk.. Abang Amin request.. Rosted Chicken With Vegie.. hah! ini memang fav dia.. dan juga lawankan dengan Butter Rice... dahhh... simple, easy yet yoMMyyy... :))


Tu dia.. haje terkangkang aje ayam tu kan... ayam tu bukan ayam sebarangan ekk.. ayam jenis organic... seekor RM19.90.. semestinyalah halal... rasanya peh! aje memanglah berbeza dari ayam biasa tu ekk... i ni kan terlebih peramah.. dok ler menanya jurujual yang terpacak celah ayam tu kan kan.. gini i bertanya...

i bertanya dengan kening berkerut : "Kenapa ini ayam mahal??? dia makan apa?? cheese ka??"

Jurujual cina yang teramatlah peramah dan baik hati benor! : "Ini ayam haa.. makan itu special punya.. semua organic! dia minum itu Yakult! lu tau apa itu yakult??"

Masa tu mulot i dah terngango besorrr NoooooooOOOo... yakult hengko! tanpa banyak soal terus ku capai sebungkus!


Kalau di masakkan nasi ayam hainan peh! aje memang ler sedap ekk.. masa nak memasak pun singkat! cepat masak dan rasanya perghhh... udah ler tu.. kesat dulu apa yang meleleh tu hehee... kalau tak cukup tisu.. sila pinjam bib dengan Amelia dia banyak hhaaa... My dear Amelia.. i already tags all the awards from your blogs.. so sweet of you my darling.. sekarang i tak cukup masa.. nanti i buat satu post khas buat you so tunggu ley! lu tau meh apa itu yakult? itu mulot kasi naik sikit! haahahha....

Organic Rosted Chicken Tyhme & BBQ 
The BOOM! Keranamu Abang Amin


1 ekor ayam organic.. cuci bersih dan keringkan


Untuk Vegie : tomato ceri, 2 buku bawang putih belah dua, button mushroom, baby carots, small potato US *rebus 8 minit dan toskan*, celery, thyme, cracked black pepper, cracked white pepper, salt, olive oil 

Kesemua bahan-bahan di atas lumurkan bersama...ketepikan


Lumurkan di bawah kulit ayam : butter, fresh tyme << ikut berapa banyak yang you all suka.. selitkan di celah-celah kulit ayam...


Untuk Kulit luar dan keseluruhan ayam :

BBQ sauce, cracked black pepper, a lots of sea salt...
berpandukan gambar di atas.. lumurkan semua bahan-bahan sehingga sebati di badan ayam tu ekkk...
pastu perapkan lebih kurang 30 minit... renjiskan bersama olive oil...

ambil tureen dan tuangkan semua sayur tu ke dalam mangkuk... tenggekkan pula ayam kita tu... *macam gambar di atas*


Panaskan oven dengan suhu 180'C terlebih dahulu.
Panggangkan ayam selama 35-45 minit atau sehingga ayam masak dan kulit garing NaaaAAaaa...

TARRAA!!!

Organic Rosted Chicken Tyhme & BBQ 
The BOOM! Keranamu Abang Amin


Kulit dia.... wooHooOooooo.. so crispy!!!!!


so tender...... WoOooooOOooo.....



soOOooOOooo.. juicy!!!!!


S.E.D.A.P!!! << tak perlu mengeja hehehe


Look at the vegie.. Wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh... esp.. the garlics and potato.. huarr!!


Lawankan pulak dengan butter rice.. huarrrrrggggg...


Untuk resipe butter rice KLIK SINI BUTTER RICE


Organic Rosted Chicken Tyhme & BBQ 
The BOOM! Keranamu Abang Amin



Hidangan Lunch terakhir Abang Amin sebelum ke PLKN esok... huk.. huk..


last outing with Abang Amin.... shopping and mopping every single floor.. hehehh... Abang Amin kirim salam.. dia doakan you all semua akan sentiasa rajin memasak... dan rajin-rajinlah temankan Momma dia di dapur yaa..... muahhzzz... << yang muahzzz ni Mak Amin yang tambahkan hahahhahaa..


Insyallah.. jika ada kelapangan nanti i share CHOCOLATE MOIST CAKE fav Abang Amin.. dah siap.. cuma tak sempat nak share sekarang... tungggu yaa.. Insyallah...:)))
take care and smile always...:))


TATA!!

19 comments:

Amelia said...

Hi my dearesr Sha, bukan main panjang you punya wahh...............
jangan ley...you know, I know my kibod kejab lagi kan pip pop, pip pop, macam buat popcorn.

You punya roasted chicken terkangkang manyak sedap hor...
* kejab I perah bib dulu* LOL

Itu yakult arh...hahaha since when organic chicken minum yakult? Itu juru sales sure got sense of humor, hahaha

Tak lama lagi, I nak advertise kat pondok I jual atau sewa biblah, since I'm so popular kat blog you pasal bib aje. LOL

When you settle down everything baru post itu awards, no hurry. Cake tu dah makan?

Jumpa lagi, kerja dulu. Bye... muahhzzz....

zila 4ever said...

sha
bagi bahagian peha ayam tue..h ehhee melampau2 posing ayam tue..sedap x sha..haruuussss dicuba ..:)

ibh_sue said...

Aslmkum Kak Sha..
Hadoii...memang sedap..Terliur tengok gambo ayam bako tu...
Makan macam tu saja pun dah ok..sebab cukup dah semuanya..(^_^)

Bicara Kak Noor said...

salam Sha, dah ayam tu tergolek lah pulak adusss cantik sangat kejadian ayam tu bila dah masak dengan sayuran tu akak suka lahhhhhhh sangat2 like orang sebelah sinunnnnn haha

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Sha...
u buat my saliva drooling!!!
seyes tak payah ckp pun mama tgk ur most sexy organic roasted chicken berposing hehehe...
well send my regards to Abg Amin..wish him all the best okay :)

ogyep yummy mellow said...

Fuhhhhh Kak Sha... terduduk nengok ayam akak tu... sodap bebenor nampak eh... nasi sepinggan tu utk ogyep ya... tungguuuuuuu..

gerhana luka said...

Kak Sha, rasa rasanya kan.. kan.. saya pun nak jadi abang amin jugak ni huu..
sedapnya ayam organik tu bila dipanggang gitu nampak isinya sungguh2 le yummyyy tambah lagi vegi2 tu semua ooohhh... kalau dapat ni kompem tak pandang dah ayam roasted kat kenny tu.
kem salam kat abang amin, semoga abang amin enjoy kat PKLN jangan sedih2 plak tau.

Sari Yusa Ibrahim said...

hahahaha...

Alamak! sampai terlupa nak bagi salam, minta mahap laa... terlebih minum yakult lah ni punya pasal... hiks..

Ayam Panggang tu menggoda betul, nak try juga tapi nak kena bagi ayam saya minum yakult dulu, saya bela ayam juga, tapi bukan ayam organic... (SAYA TIPU)

ummiaisyah said...

salam Kak sha...sungguh tak tertahan tgk cik yam nik tu posing ala-ala supermodel...sy nk tang wing tu!

Shahriah Abdullah Novelis said...

HI! Amelia cayangg.. hi! 5 sikit!! gitu.. you tinggi i terpaksa angkat kaki sebelah LOL!!!

wahh asyik perah bib.. next time bawa selimut better... besor sikit hahaa...

Okay itu bib mau sewa jangan mahal okeh hahhaa

itu awards you tunggu nanti ada surprise untuk you!

muahzzzzz... TATA!!

Shahriah Abdullah Novelis said...

zILA Cayangg... peha aje?? bon tu tak nak ke?? yang tu paling lemak sekali hahha..

hah! cuba jangan tak cuba taw!

muahzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Ibh_sue hehheehhe...

kalau suka jangan lupa cuba taw!

muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Kak Noor.. betul tu 3 in 5 hahhaa.. jangan lupa cuba kak noor...mudah aje tu.. tak di tumis main pakai bakor!

muahzzz cayang kak noor

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam MAma hawa muahzzz...

tq mama dah sampaikan salam mama pada amin...

seksa tu kan hahhaa.. terkangkang aje giteeww hehhee..


muahhzzz sayang mama

Shahriah Abdullah Novelis said...

OGYep adikku yang wangi hehee...
nasi dan ayam tu semua untuk Ogyep.. amik jangan berebut... slow2 aje ekk LOL!!!

muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

gerhana luka tq so muchhh cayang.. dah sampaikan salam pada amin... suka nooOOoo dia ko!

Hahha... nak jadi abang amin... wahh nak makan apa cakap... nanti momma masakkan ekk.. tapi kena mop lantai dulu hehhee

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAri Yusa hahhaa.. kalau yakul takde guna vitagen pun boleh hahaa..

hanggornya kalau kita bela gitu gaya mau sekor RM59.90 kita jualkan hhaahha

TIPU tak pe tak dosa heehhe... tetiba kan LOL!!!

muahzzz

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam Ummiaisyah.. nak yang wing tu.. okeh nah! bahagian hujung tu akak bagi kat Ummi hehhee...

Muahzzz

HaSue said...

Ayam tu memang mengancam jer..ni ratah gitu aje pun best giler2 ni..ayam minum yakult? mmg x boleh blah laa amoi tu..eh amoi ke ek.haha..napa yakult bukan vitagen? :P

pehh..laju benar kak sha menaip tu..mesti berasap kibod.hehe

CLICK HERE FOR MORE ADVERTISING TQ